fredag 4 juli 2014
Den sovande riksbanken
Gårdagens stora överraskning från Riksbanken om att man sänker styrräntan med 0,5 istället för 0,25 % var endast en överraskning för den som inte hängt med i hur den svårt misskötta Riksbanken under Stefan Ingves fungerar- räntan skall i alla lägen vara så hög som möjligt varför man höjer vid varje tillfälle och väntar alldeles för länge med att sänka räntan. Det håller på tills man kört ända in i kaklet varefter man får tvärvända.
Detta är (nästan) samma genier som målmedvetet höjde räntan ända in i finanskrisens epicentrum varefter man fick tvärvända med sänkningar på över två procentenheter på några veckor. Som tvärt började höja räntan vid minsta tecken på förbättrad konjunktur sommaren 2010 efter vilket man tvingades sänka igen (se mitt tre år gamla inlägg här som lika gärna hade kunnat skrivas idag) hela vägen fram till idag. Samma senfärdiga samling ledd av en svårt överreklamerad ("var med och räddade bankerna under 90-talskrisen") chef som nu i åratal hela tiden, tvärt mot allt sunt förnuft, tjurskalligt påstått att vi inom ett år kommer att nå inflationsmålet på 2 %.
Nu har man drivit oss in i eller i varje fall väldigt nära deflationsträsket genom att hålla en högre ränta än omvärlden pga ett bisarrt hjärnspöke- rädslan för att vi har en ohållbar skuldsättning i Sverige.
Riksbanken sover tills man försovit sig, som alltid drömmande mardrömmar om skuldsättning och vi blir alla förlorare på det. I varje fall tills Stefan Ingves pensioneras och det förhoppningsvis slutar vara "ansvarsfullt" och fint att hela tiden vilja ha så hög ränta som möjligt när det inte alls är motiverat eller bra för Sverigs ekonomi.
Läs vad Lars E.O. Svensson, tidigare ledamot tills han inte orkade vara i opposition längre, har skrivit i ämnet för en saklig genomgång om hur illa Riksbanken har skötts.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vad är det egentligen som är den stora faran med deflation?
SvaraRaderaKolla på Japan de senaste 15-20 åren. När priserna faller skjuter folk på alla icke nödvändiga inköp och investeringar och ekonomin stagnerar.
RaderaTack, jag kände inte till Japans deflation tidigare. Efter att ha läst om det på wikipedia har jag dock förstått att det i vart fall inte i Japans fall finns något samband mellan räntor och deflation eftersom Japan har haft och har världens lägsta räntor sen 1990. Inklusive att man länge hade 0-ränta. Krisen och deflationen ska enligt wikipedia ha inträffat på grund av en fastighets och tillgångsbubbla som jag tolkar texten.
Raderahttp://en.wikipedia.org/wiki/Economic_history_of_Japan
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_asset_price_bubble
http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Decade_(Japan)
Japanerna var för högt skuldsatta och därför sparade dom. Det ledde till deflationen kombinerat med fallande tillgångspriser.
RaderaIntressant för Charlie Munger kommenterade både nolltillväxt och deflation med "vi är så rika att det inte spelar så stor roll med 10 år utan tillväxt".
Den stora faran för Japan är inte deflationen. Det är skuldnivån nu och inte för sakens skull utan för att befolkningen sjunker som en sten.
Tyvärr ser du, Svensson med flera inte längre än näsan räcker.
SvaraRaderaSäger den som tror att för att århundradets kreditkrasch ägde rum för inte så länge sen så kommer det snart en till om folk, usch, lånar pengar.
RaderaNja, min privatekonomi har utvecklats helt fantastiskt under Ingves tid som Riksbankschef. Personligen känns det svenska inflationsmåttet felkonstruerat och man borde använda samma mått som ECB. Någon risk för deflation i Sverige känns extremt långsökt för tillfället.
SvaraRaderaLika väl som man kan hävda att skuldsättningen skulle vara ett hjärnspöke så är deflationsscenariot också det.
Offtopic men vad tycker du om Whole Foods Market? Har läst en helt del positivt de senaste veckorna. För mig ser de ut som "The Apple of Grocery Retail" i USA och dessutom har de tappat ordentligt de senaste månaderna vilket har gjort den köpvärd. Kunde inte låta bli att köpa en sudd idag till reapriset $36.90..
SvaraRadera