onsdag 28 november 2012

Vägra förhoppningsbolag


Jag tror att man gör sig själv en tjänst om man helt enkelt slutar att se alla satsningar i förhoppningsbolag (min definition: företag som idag går med förlust eller blygsam vinst men hoppas på att deras teknik eller liknande en dag ska generera mycket högre vinster än de tillkommande kostnaderna) som investering och alltid definierar det som spekulation.

Det är spekulation- investering är när man kan göra hyfsat säkra bedömningar av framtida kassaflöden och därmed värdet på företaget, inte när man bara hoppas med bättre eller sämre underlag.

Jag slutade för några år sedan att satsa nya pengar i förhoppningsbolag och är oerhört nöjd med att jag i nästan alla fall satsade förhållandevis små summor och ännu mer nöjd med att jag tidigt insåg stt PA Resources för ett skräpbolag.

Oroande, eller vad man nu ska säga, är kanske hur många det är som satsar sina pengar på ren spekulation i dessa bolag och, mycket värre, helt vägrar att se sanningen i vitögat när det rent objektivt är mycket låg sannolikhet för att det "ska vända" för företag som gjort allt för att visa oss att de inte kommer att lyckas.

Faktum 1: Det är mycket få nystartade företag som överlever i ett år, en mycket liten minoritet, vissa säger så få som 10 %.

Faktum 2: Det är absolut inte nödvändigtvis så att det är "brist på riskvilligt kapital" som är problemet för entreprenörer, utan att deras affärsidé inte övertygar det kapital som hela tiden finns tillgängligt på marknaden. (Lyssna bara på dumma politiker som verkar tro att entreprenörer, framförallt unga, kommer att lyckas bara de förses med pengar, gärna skattebetalarnas, när ingen som själv får ta smällen vid ett misslyckande har velat satsa på deras idé.)

Faktum 3: Det är bara en mycket liten del av alla uppfinningar, tekniker och liknande som är kommersiellt gångbara och ännu färre som någon verkligen lyckas bygga ett företag på.

Faktum 4: Även om man får en försäljningssuccé så betyder denna framgång alltid ökade kostnader som inte sällan äter upp vinsterna och endast de som var med från första början och sedan sålde snabbt när aktien steg blir rika.

Faktum 5: Vi hatar att misslyckas, detta gör att många vägra att sälja i tid för att minska sin förlust och sitter med aktierna hela vägen ned till undergången trots att de vid det laget sedan länge slutat lita på företagsledningen eller företagets produkter.

Faktum 6: Små företag som det går dåligt för har en tendens att bli alltmer generös med tolkningen av hur man ska bokföra investeringar (vägrar göra nedskrivningar när de är motiverade), kostnader (ses som investeringar även om de inte "finns kvar") och allting annat som man kan fiffla (för det är vad det är!) med.


Både Börssnack och Avanzas chattforum är proppfyllda med dessa galenskaper. Hårresande logik används för att t.ex. idag försvara PA Resources tänkta framtid (obefintlig), Micro Systemations snara vinstökning (nya intäkter äts alltid upp av nya kostnader) och liknande företag på mer eller mindre nedgång.

De företag som har en ny behandlingsmetod som stora förhoppning beskrivs alltid i okritiska ordalag och förhoppningarna på vinster i framtiden är ALLTID oerhört uppblåsta och ofta helt orealistiska. Framgångar tas som självklara trots att sannolikheten är långt under 50 % och risker sopas under mattan eftersom "potentialen är enorm".

Efter att ett företag har blött pengar under mycket längre tid än ledningen har uppskattat och vinsterna uteblivit och aktiekursen slaktats sitter likförbannat massor av forumdeltagare och skriver upp varenda pytteliten framgång som den nya räddningen. Ofta är de mycket agressiva mot dem som tycker annorlunda, se här många bra exempel på hur en utmärkt analys av PA Resources av tidningen Aktiespararen hånas i kommentarerna och författaren misstänkliggörs och förklaras inkompetent. Sedan den skrevs har aktien återigen slaktats på börsen.

Allra dummast är nog ändå när folk tror att någon "vill få ned aktien", vilket "bevisas" av att det finns så stora säljorder. Detta är självbedrägeri av värsta sort och bara tragiskt. De stora säljordrarna ligger naturligtvis där för att många vill komma ur sitt innehav utan att behöva sälja till ännu lägre pris. De hoppas att någon ska nappa, men det finns väldigt lite intresse att köpa och viktskillnaden mellan sälj och köp öka tills aktien faller än mer och processen startar om på en allt lägre och lägre nivå.

Visst, vill man spekulera är det ju ingenting fel med det, men då måste man inse att det är spekulation i stil med att köpa en lott, i vissa fall kanske bättre odds, men i många fall ännu sämre odds. Bätte att helt låga bli för risken är stor att man börjar tänka som en börssnackszombie.



"When nothing else helps us, a pig-headed refusal to look facts in the eye will see us through!"

General Melchett i Svarte Orm

fredag 16 november 2012

Sista portföljrapporten!


Jag har bestämt mig för att lämna Avanza eftersom deras inriktning är så uttalat mot småsparare och dem som handlar mycket för en annan, betydligt mer individanpassad lösning som dessutom ger olika förmåner. Avanza har varit mycket bra, framförallt när jag inte hade så stort kapital och deras tjänster är bara att rekommendera för den som vill spara i aktier och köpa och (förhoppningsvis inte så ofta) sälja aktier närsomhelst och varsomhelst.

Vad gäller rådgivning om nya produkter, tips om risker, hedgemöjligheter o.s.v. är det betydligt sämre ställt. Det är liksom inte deras affärsidé, utan man ska idealiskt förstås handla så mycket som möjligt, vilket INTE är en lönsam strategi för någon, allra minst småsparare.

Inget ont i detta förstås, de tillhandlahåller en bra tjänst och tror man att man kan bli rik på att köpa och sälja hela tiden eller säljer man bara för att en aktie sjunker även om det är omotiverat så får man skylla sig själv. Vad som är dåligt på Avanza är deras support, fylld av trevliga, men uppenbarligen väldigt unga personer som är ack så artiga men absolut inte är de personer som man t.ex. kan diskutera hedgingstrategier mot dollarn eller hedgning med optioner. Ju mer pengar man har desto mer behöver man möjligheten att diskutera sånt man själv inte kan med dem som verkligen kan och de personerna är vanligen inte 26 år gamla.

Av denna anledning kommer jag inte längre att kunna publicera min portföljutveckling, i vilket fall inte i det gamla formatet, varför jag sammanfattar året som gått här nedanför så får vi se om jag kan följa upp framtida utveckling här på bloggen på något annat sätt.

Min portföljutveckling sedan jag startade bloggen har varit mycket stark. Sedan den 1 januari 2009 har värdet ökat med 364 %.

Utvecklingen hittills i år har varit stabil, även om den senaste månaden förstås har varit mindre stark p.g.a. Apples branta fall:

Mitt konto +24,5 % OMXSPI +4,9 %












Innehaven är följande:

Apple: 32 %
Swedbank pref: 29 %
Starbucks: 16 %
Boliden: 12%
H&M: 11 %

Förändringarna den senaste tiden är som jag tvittrat om ganska stora köp i Apple och en del i Starbucks. Detta kommer jag troligen att fortsätta med om aktierna inte går upp eller rentav sjunker vidare.

På rullande 12 månader:

*         Mitt konto +28,8 % OMXSPI +7,6 %





fredag 9 november 2012

Apple-aktiens fall


Jag undrar hur många gånger jag har skrivit inlägg på denna blogg om hur marknaden för tillfället beter sig mycket koleriskt och handlar ned kursen på utmärkta företag, som t.ex. när jag kunde köpa Swedbank på 69 kr sommaren 2011 eller när Starbucks föll typ 30 % från vårens toppnotering för att man "missade" analytikernas genomsnittliga prognos för ETT kvarta. Håhåjaja. Ben Grahams allegori över den neurotiske Mr. Market är och förblir den bästa beskrivning som finns över hur galet många aktörer beter sig och orsaken till deras dåliga resultat.

Det normala är dock att en aktie faller omotiverat mycket efter att antingen 1) företaget har fått verkliga problem eller 2) efter en period av oro på marknanden eller den bransch man verkar i. INGENTING av detta är sant idag för Apple. Aktien handlas idag till lägre PE på senaste tolv månadernas vinst (obs: alltså riktiga vinster, ingen uppskattning om framtiden) under 12,5. Detta är lägre än vid någon tidpunkt sedan åtminstone 2007.

 
 
 
Varför då? Dte är visserligen ingenting ovanligt att Apples aktie faller när det skrivs allmänt om problem, oavsett hur små de är eller om det bara är rykten, men någon måtta borde det ju ändå vara. Följande saker lyfts fram av otroligt kvartalskapitalistiskt inriktade analytiker och förståsigpåare i USA och andra länder i idag:
 
iPad mini har lägre marginal och kan stjäla försäljning från "iPad classic" med högre marginal. Det är aningen svårt att förhålla sig allvarlig till detta resonemang. Först och främst verkar marginalen på Minin vara runt 40 % och därmed bara något lägre än Apples stora iPad, dessutom köper de flesta mer minne och 3G/LTE varianten, vilka alla har klart bättre marginal än standardmodellen.
 
Resonemanget verkar dessutom göra denna produkt till en förlust för Apple hur det en går- säljer man dåligt är det dåligt, säljer den bra så är det dåligt för då kan marginalen sjunka. Vad ville man? Att Apple efter 2,5 år med den stora iPad inte skulle försöka få in den i fler användningsområden och kundsegment? Ska man sitta kvar med en produkt med god marginal och hoppas att detta kommer att fortsätta i evighet utan att man gör någonting?
 
Ett annat stjärnskott är förstås "problemet" att iPhone 5 uppenbarligen säljer oerhört bra och att Apple trots enorma investeringar i produktionskapacitet eventuellt har problem att möta efterfrågan.
 
Naturligtvis är det bättre om man alltid skulle ha tillräckligt i lager för att kunna sälja till alla kunder överallt vid varje tillfälle dygnet runt. Så ser inte världen ut. Både iPad mini och iPhone 5 är radikalt förändrade produkter från sina företrädare som dessutom precis har släppts och gör det i 100 länder nästan samtidigt. Folk borde försöka att inse potentialen i detta istället för att problematisera småsaker i sammanhanget.
 
Enligt nära nog samstämmiga recensioner är iPad mini och iPhone 5 väldigt bra produkter. Minin är mycket modernare som produkt än den stora iPad genom sin design, tunnhet och vikt. Då den dessutom är mycket mer portabel har den alla möjligheter att bli den bäst säljande modellen. Med stor försäljning förbättras marginalen rejält över tiden, se bara på iPhone.
 
Jag har haft iPhone 5 nu sedan den dag den kom till Sverige. Det är en rejält mycket bättre modell än dess föregångare. Ingenting på marknaden idag är ens i närheten av dess design, dvs det troligen viktigaste säljargumentet idag, och den är oerhört snabb oavsett vad man gör med den. Samsung må lägga 11 miljarder dollar (!!!) på marknadsföring för att få ut sina blaffiga modeller men varken de eller någon annan kommer att kunna tillverka någonting liknande vare sig iPad mini eller iPhone 5 under överskådlig tid. Det är svårt för många att förstå detta, men det är så det är.
 
Efter ett besök idag på Media Markt är det bara att konstatera att iPad mini är ett rejält steg framåt för Apple, absolut inte bara att man erbjuder iPad i mindre format "för att möta konkurrensen". Den är fjäderlätt och mycket smidig. Designen har tagit ännu ett steg förstås och det faktum att det inte är retina märks inte särskilt mycket då upplösningen tack vare storleken blir mycket skarpare än på iPad 2.
 
iPad mini kommer att sälja som smör att döma av vad jag kunde se på plats, både av produkten som sagt och av det stora intresse den mötte av dem som var där. Även om så mycket som hälften av kunderna väljer den istället för en iPad 2/4 så kommer den tack vare sitt mycket smidiga format att locka en massa nya kunder som vill kunna ha den i handväskan, fickan o.s.v. eller helt enkelt tycker att det är jätteviktigt att den är liten och inte skulle köpa den stora om det vore det enda som bjöds. När Samsung och andra kan sälja diverse tramsprodukter som telefoner i jätteformat är det mycket lätt att räkna ut att Apple kan sälja massor av en åttatumsplatta. Succén är given!
 
Åter till aktien. Apple aktie kommer att stiga igen och det kan gå mycket fort. Som någon sade nyligen, det bästa för Apple-aktien är att det är tyst och det kommer det att bli. Rykten har kort förbrukningstid och när det börjar stiga ett antal dagar i sträck vill alla hoppa på tågen igen. Passa på och köp!
 
Aktiekurs idag: 538 dollar.
 
 

Swedbanks rapport


Swedbanks rapport förra veckan var mycket trevlig läsning och om inte konjunkturen eller den allmänna rädslan på marknaden ställer till det så kommer Swedbank säkerligen att värderas upp ordentligt framöver av flera skäl:

  • Swedbanks kreditförluster är inte längre något problem och återvinningarna kan fortsätta att inverka positivt på resultatet.
  • Swedbank är helt klart överkapitaliserad så förr eller senare kommer det en större utdelning och troligen också fortsatta återköp.
  • Banken har inte bara ordning på sina kostnader, dess besparingsprogram börjar dessutom ge effekt vilket ger bestående effekt på marginalerna.
  • Om man, vilket man förstås ska göra, räknar bort effekten av återvinningar förra året ser man att Swedbanks vinst ökar mycket imponerande och att det är en tydlig trend vi ser.
Det känns mycket sannolikt att banken kommer att fortsätta utvecklas mycket väl. Ledningen är kompetent, man har en stark ställning på alla sina hemmamarknader, inte minst i det numera allt starkare Baltikum medan bolånen i Sverige förstås är ett mycket starkt ankare. Låg risk och stor potential för god kursutveckling skulle jag sammanfatta det.

Den som vill ha lite perspektiv på aktiens utveckling nu när den har stigit ett tag kan gå in på Swedbanks aktiesida och klicka på "10 år".

Vilken resa det har varit för oss som gick in våren 2009 eller senare, inte minst tack vare möjligheten till ökningar i dipparna, framförallt förra sommaren.