onsdag 27 januari 2016

Apples rapport



Apples rapport var en påminnelse av den gamla sanningen att ingen stark rapport är så stark som den verkar och ingen svag rapport är så svag som den verkar när man först läser den. Sanningen är någonstans mittemellan och på den som följer Apple ställs stora krav på att hålla koll på detaljerna. Detaljerna framkommer väldigt sällan när man läser medierapporterna som hänger upp sig på totalt ointressant information som hur aktien handlades på efterbörsen eller enkla jämförelser av +/- ett visst procenttal utan att man tar hänsyn till anledningen till förändringen.

Om man ska sammanfatta så sålde Apple färre iPhones än jag hade trott vilket uppvägs till en liten del av att man fortsatte ökad intäkten per enhet från 687 till 691 dollar. Detta är sensationellt bra med tanke på att man har haft en hemsk motvind med valutorna. Enligt uppgift hade man ökat intäkten med runt 50 dollar vid konstant valuta, vilket visar hur stark denna produkt är på världsmarknaden.

Helt uppenbart är att den extraförsäljning s.a.s. som Apple hade tack vare att man för första gången sålde ”stora” mobiler för ett år sedan var större än jag hade trott varför man inte fick mer än en marginell ökning i år. Samtidigt är det uppenbart hur Apple får lida av att man vissa kvartal slår alla rekord och andra säljer mindre. Sådan är deras verksamhet och det kommer inte att ändras och Apple har heller inte försökt att dölja detta vilket många andra hade gjort.

Hade Apple ökat sin försäljning till 70 miljoner för ett år sedan (istället för att sälja 74,5 miljoner iphones) och detta år ökat till 75 hade alla skrikit av lycka, nu försöker alla istället hitta bevis för ”peak iPhone”. Samma sak hade förstås skett om man hade ökat vinsten per aktie med 25 % i fjol istället för 45 % och ökat med resterande (ung.) 25 % i år. För Apple hade detta förstås varit sämre men för aktien mycket bättre.

Om ryktena stämmer att man i vår kommer att komma med en rejält upphottad fyratumsmodell (”iPhone 5se” enligt uppgift) så kommer man att få ny fart i försäljningen utan tvekan.

Vinsten per aktie på 3,28 slog visserligen analytikernas farhågor (3,23 dollar) men var lägre än vad jag trodde (3,50). Den stora orsaken till att den inte blev större är återigen dollarns branta stigning. Apple har tidigare varnat för att deras gamla hedgar löper ut och detta kommer att påverka intäkterna men att det skulle bli sådana oerhörda effekter så man tappade fem miljarder dollar mot förra året kunde jag inte föreställa mig, men det kunde inte analytikerna heller och denna fråga har helt tappats bort i alla prognoser jag har läst. Intäkterna ökade med 2 % men hade ökat med 8 % om man hade haft en konstant valuta.

iPad fortsatte sjunka mer än vad jag trodde samtigit som den helt dominerar sitt segment, men vi vet alltså inte ännu var dess försäljning kommer att landa uthålligt. Naturligtvis påverkas den av att de vanliga modellerna inte har uppdaterats på mer än ett år.

Bland de riktigt goda nyheterna är att Apple TV och Apple Watch att döma av ”bokföringen” säljer riktigt bra. Här redovisar inte Apple antalen men det är lätt att se att man sålt minst fem miljoner klockor osv av de totala intäkterna. Mycket lovande för framtiden.

Andra riktiga godbitar var hur ofta man nämnde Indien under analytikerkonferensen. Här säljer Apple fortfarande lite, men man växer med ung. 50 % och kommer att fortsätta satsa rejält på denna världen tredje största smartphonemarknad. Detta kan bli det nya Kina för Apple på några års sikt. Man antyder också att man i vanlig ordning kommer att göra stora ökningar av sitt återköps-/utdelningsprogram nästa kvartalsrapport och att man kommer att fortsätta sälja stora obligationslån för att finansiera detta. Med all sannolikhet kommer man att utnyttja dagens låga kurs till enorma återköp nu när rapporten är släppt och man återigen kan börja handla.

Sammantaget är rapporten en påminnelse om att Apple är en långsiktig placering då företaget absolut inte styr sin verksamhet efter kvartal eller år. Om fem år kommer Apple att vara ett betydligt större företag tror jag, men vägen dit är mycket ryckig.

fredag 15 januari 2016

Apples kursresa och rapport


Jag minns en artikel jag läste året efter att Steve Jobs hade gått bort. Ekonomijournalisten byggde sitt case om att Apple nu var på dekis på att han hade hört en vän berätta att han nyligen hade ätit lunch med en Apple-anställd som för första gången hade frågat om de inte skulle ta kaffe på maten. Att personen i fråga inte verkade ha bråttom tillbaka till jobbet var enligt journalisten ett tydligt tecken på att Apple utan Jobs var ett företag på dekis.

Exemplet ovan kanske är lite extremt, men inte långt ifrån var landet ligger när vissa analyshus och ekonomijournalister tävlar om att skriva den mest extrema baisse-analysen av världens högst värderade företag. Det börjar med en ”analys” byggd på ospecificerade rykten   i leverantörsledet, vilka snabbt förvandlas till sanning och diskussionen är igång: Hur kan det komma sig att iPhoneförsäljningen rasar? En dålig kvartalsrapport från en underleverantör tas som bevis trots att kvartalsrapporter visar förra kvartalet och ryktena ifråga handlar om produktionsorder för kommande kvartal… Don’t let facts ruin a good story! Det finns alltid någon tänkbar katastrof bakom hornet som kan ge länkklick.



Nåja, inget är nytt under solen, när Apple till för ett par år sedan hade en mycket lägre produktionskapacitet så handlade larmrapporterna (1, 2, 3, 4, 5) oftast om att Apple hade produktionsproblem. Idag när man har en oerhört större produktionskapacitet för iPhone (och övriga produkter förstås) så handlar ryktena istället om att försäljningen och/eller att Apples beställningar hos leverantörerna faller.

Apples ras med över 30 % på massor av negativa rykten det senaste halvåret är egentligen samma tur som aktien tog under vintern och våren 2013. Septemberkvartalet 2012 visade 58 % ökning av iphoneförsäljningen och ingenting borde ha kunnat hejda aktiens uppgång. Förutom analytikerna och journalisterna som vill höras i bruset som effektivt sänkte aktien ned i källaren.




Vid analytikerkonferensen som följde efter nästkommande rapport var Tim Cook väldigt tydlig ang. denna typ av rykten:

I know there has been lots of rumors about order cuts and so forth and so let me just take a moment to make a comment on these. I don’t want to comment on any particular rumor because I would spend my whole life doing that but I would suggest it’s good to question the accuracy of any kind of rumor about build plans.
I’d also stress that even if a particular data point were factual it would be impossible to accurately interpret the data point as to what it meant for our overall business because the supply chain is very complex and we obviously have multiple sources for things, yields might vary, supply performance can vary. The beginning inventory positions can vary, I mean there is just an inordinate long list of things that would make any single data point not a great proxy for what’s going on.

Hur blev facit efter alla dessa larmrapporter? Tja, inte som analytikerna trodde i vilket fall. Tvärtom mot vad som sagts hade iPhone ett fantastiskt julkvartal, ett svagare marskvartal varefter den bara fortsatte att öka. Bruttomarginalen sjönk av olika skäl kraftigt, vilket INGEN analytiker hade förutspått, varefter den har stärkts år efter år. Ipad hade en fantastisk tillväxt hela tiden. Det blev som det brukar bli för Apple- övertiden stark tillväxt men stora variationer mellan kvartalen. Surprise!

Aktien hade allt annat än blandad utveckling: Från runt 100 dollar ned till 55 dollar (pre split). Senaste året har den fallit från som högst över 130 dollar ned till under 100 samtidigt som vinsten per aktie har ökat med ofattbara 43 %.






Nästa rapport
Vad kan vi då anta att rapporten den 26:e innehåller och hur kommer den att stå sig mot förra årets?

Det viktigaste ledtråden får man förstås från Apples guidning. Apple brukade tidigare guida mycket lågt men sedan ett par år ligger man i regel alltid en bara en bit under det faktiska resultatet, men på julen har det varit mer än så. Vad många missar är att Apple i mycket stor omfattning vet i förväg hur mycket man kommer att sälja, framförallt av iPhone som är långt över 60 % av vinsten. Detta för att alla operatörer och andra som är återförsäljare måste garantera månatliga miniminivåer som de inte kan komma ur. Lejonparten av försäljningen är alltså redan känd och man vet förstås också vilka kostnader man kommer att ha för produktionen ett kvartal i förväg varför man kan guida både intäkter och bruttomarginal mycket säkert.

Inför julkvartalet 2014 guidade Apple 65 miljarder i försäljning och 38 % marginal. Utfallet blev 75 miljarder och 40 % marginal. Vinsten landade på 18 miljarder dollar eller 3,06/aktie.

Detta år höjdes guidningen rejält: 76,5 miljarder i försäljning (+18 %) och 39,5 % marginal. Att Apple skulle underskrida dessa siffror är förstås helt omöjligt. 

Vad som redan är känt är att Apple har utnyttjat årets låga aktiepriser till att köpa tillbaka många aktier, vilket förstås påverkar VPA. Årstakten är just nu runt 5 % minskning.

Vi står alltså inför följande märkliga realiteter:

Apple guidar 18 % högre intäkter än de guidade i fjol, 2 % bättre marginal och vi vet att de har köpt tillbaka minst 5 % av aktierna.
Analytikerna tror på 6 % ökning av vinsten per aktie (från 3,06 till 3,24)...

En andraklassare ser att detta inte går ihop. Enbart återköpen ger den ökning som analytikerna förutspår, det behövs ingenting av ledningens guidning! Lägg sedan till att vi vet att Apple säljer oerhört bra i Kina, att intäkterna lyfts av Apple Pay, Apple Music och Apple Watch som inte fanns förra året samt nya Apple TV som är helt omarbetad till en mycket mer attraktiv produkt.

På nedsidan finns att iPad sjunker med typ 10 % i årstakt, men detta äts upp av att jämstora Mac ökar ungefär lika mycket. Man har också guidat för en halv miljards ökade "OpEx" (här syns det enorma antalet nyanställningar, framförallt till Titan-projektet, dvs fordonet!) och man ökar sin CapEx-budget rejält detta år, men det slår förstås igenom med fördröjning då avskrivningarna är det som syns på resultatet. Dock ska man inte underskatta att investeringarna i nya produkter blir en allt större kostnad för Apple. Hade man bara koncentrerat sig på att sälja så många iPhones som möjligt hade man haft klart högre vinst men varit ett företag som stod illa rustat för framtiden jämfört med vad man har idag.




Slutsatser och egen prognos

Slutsatser att dra är till att börja med att Apple kommer att slå "konsensus" och troligen väldigt mycket. Det är bara en fråga mellan vad man väljer att tro på, de analytiker som mer eller mindre alltid har fel eller Apples ledning. Om man guidar 18 % mer än i fjol, vilket aldrig hänt förut, VD säger att man kommer att öka försäljningen av iPhone så kommer den att öka med minst 10 % från förra året, vilket ger minst 82 miljoner iPhones (mot 74 förra året).

iPad tror jag får stöd av nya iPad Pro med högre pris och marginal samt att det är en annorlunda, f.ö. fantastisk, produkt så jag tror inte man minskar med mer än 5 % till 20,5 miljoner sålda enheter.

Skulle man göra en extrapolering av hur mycket Apple slog sina prognoser förra julkvartalet och föra över siffrorna på detta år så skulle man sälja 88 miljoner iPhones, ha 41 % bruttomarginal och en vinstökning per aktie på 24 % till 3,8 dollar. Mot detta talar att man fick en väldig skjuts av att man för första gången sålde "stora" mobiler och försäljningen troligen överraskade ledningen positivt. Vad som talar för mycket stark VPA är att återköpen varit minst 5 %, troligen mer då man förstås har utnyttjat svagheten hos aktien de senaste två månaderna.

Jag väljer dock att vara lite konservativ och tror på (minst) 3,5 dollar per aktie.





lördag 2 januari 2016

Året som gått


Trots min allergi mot att dela upp tiden man investerar i kalenderår så kan det ju vara bra att ibland se över vd man gjort och spekulera lite i vad som kommer nästa år. 

Inget av mina innehav gjorde någon större kurssuccé detta år utan gick mest som börsen, det var upp på våren och ned eller stilla därefter. Detta har förstås ingen som helst betydelse eftersom kalenderår är ett godtyckligt begrepp som inte påverkar mina investeringsbeslut. Mycket mer intressant är förstås hur företagen utvecklade sig. 

Apple hade ett fantastiskt år, så bra att marknaden återigen bestämde sig för att sådana framgångar på något vis måste betyda att olyckor lurar bakom hörnet. Man lanserade Apple Watch som uppenbarligen har slagit igenom mycket bra, vilket döljs av det faktum att den förstås säljer mycket mindre än sina syskon iPhone och iPad. Lite som när fantastiska backar i topplag skyms av forwardstjärnan som rankas högst i världen. Nyligen i London såg jag hur brett Apple Pay har slagit igenom vilket också kommer att ge resultat på sikt, liksom jag efter ett par månader med Apple TV "4" och Apple Watch inser vilka höjdare de är. Vi ser i princip all tv via Apple TV nu och jag saknar verkligen notifieringarna från min Apple Watch när jag på helgerna använder andra klockor. Otroligt bra produkter och vi ska köpa en till Apple TV till vår andra tv.

Mycket stark försäljning överlag har tillsammans med som alltid aggressivt utnyttjande av kursfall för återköp givit osannolika VPA-ökningar över 40 % de flesta kvartalen. Marknaden handlar trots detta ned AAPL till nu under PE 11 mot amerikanska börsens 17... Detta betyder att marknaden nu ställt in sig på en tvärbroms för Apples vinst och omsättning och en överraskning på uppsidan, vilket jag förstås tror på, kommer troligen att leda till fin kurserna 2016.

Starbucks har tuffat på väldigt bra och kursmässigt blivit årets raket för mig med en uppgång på 50 % (från 40 till 60 dollar). Spliten i våras kanske hjälpte lite psykologiskt men detta är vad man ska få se i företag som växer mycket kraftigt på både översta och nedersta  raden. 

Disney var årets nykomling och är ännu under 10 % av portföljen. Troligen kommer jag att öka innehavet ytterligare i år och man behöver ju inte vara ett geni för att förstå vilken betydelse det kommer att få för resultatet, framförallt utanför de rena biljettintäkterna, att den första Star Wars-filmen producerad av Disney inte bara blev en succé utan den mest framgångsrika filmen någonsin alla kategorier. Även om Disney är mycket mer än film (som ju framförallt är ett lok som driver merchandising och licensiering) så kommer just Star Wars att driva OERHÖRDA vinster de kommande åren. Allt annat vore en sensation efter filmens mottagande.



Medan Starbucks är som H&M (fast med mycket bättre utveckling) och marknadens älskling så känns marknadens avoga inställning just nu till både Apple (20-25 % av portföljen) och Disney som att jag är inne på rätt spår. Inte för att det räcker att alltid gå emot marknaden för att tjäna pengar (det lönar sig förstås inte alls att göra det konsekvent) utan för att just denna missriktade skepticism från marknaden är vad som krävs för att på sikt slå marknaden.

Bankerna har gått mycket bra men jag minskade en del i mitt stora swedbankinnehav, ökade i SHB och sålde mitt lilla innehav i Nordea för att kunna öka i Disney nu när den föll. jag kommer troligen att ligga kvar på denna nivå med över 40 % i banker för utdelningen och för att jag ännu tror stenhårt på deras affärsidé och dominanta position. Skulle något amerikanskt innehav gå genom taket så kan jag komma att öka i bankerna liksom i H&M som jag ökat med ung. 30 % i år.

För året som kommer tror jag på fortsatt låg ränta och lågt oljepris. Världen är inte som förr men det tar sin tid för marknaden att inse detta. För oss konsumenter och investerare är detta förstås mycket bra och jag ser fram emot att fortsätta skörda frukterna av detta. De som tror att allt kommer att återgå till hur det var för några år sedan (oavsett vad frågan gäller) som om det vore en naturlag kommer att fortsätta att famla i mörkret. Vissa saker består- som att företag behöver riktiga kunder som betalar med riktiga pengar, men branscher och företag kommer och går, räntan har inget "normalläge" som gäller för all framtid oavsett vad vår oerhört inkompetenta riksbank ("världens äldsta…") säger.

En annan sak som inte förändras är att pengaströmmen går från dem som följer med strömmen till dem med kunskap och förmåga att använda denna kunskap rationellt på marknaden. Inget nytt under solen där.