söndag 20 mars 2011

Härdsmältans egen logik


Ingenting, absolut ingenting skapar sådana överreaktioner som härdsmältan, eller snarare risken för en härdsmälta. Knappast någonting är heller så missuppfattat. Detta gör att den kanske är den oro som skapar de största överreaktionerna på marknaden och därmed de bästa tillfällena för oss andra.

Lyssna på nyhetssändingarna idag (med viss sakkunskap i baggaget) och förvånas över hur lite de som ska kunna verkligen kan. "...risken för en härdsmälta, dvs en oöverskådlig katastrof..." sa en radiojournalist i fredags och det är verkligen typiskt för okunskapen. En härdsmälta kan (!) ha katastrofala följder om den medför stora radioaktiva utsläpp (se Chernobyl) eller försumbara effekter (se "Harrisburg-olyckan") allt efter reaktorkonstruktion (alla reaktorer i civiliserade länder har en inneslutning, så inte i Sovjet) och vilka åtgärder som vidtas.

Det är alltså inte så att en härdsmälta är lika med ett stort utsläpp och en massa döda och skadade. (Jag tänker inte argumentera för kärnkraften här, jag har arbetat i den industrin och är less på debatten, här handlar det om investeringar och inget annat.) Ändå reagerar massmedia och marknadeen med panik så snart man nämner risken för härdsmältor. Det enda man kan vara säker på är att en härdsmälta är riktigt dåliga nyheter för ägaren av reaktorn.

Med tanke på hur avancerad kärtekniken idag är och vilken enorm kunskapsbank som finns och fritt förfogas över av samtliga kärnkraftsoperatörer så är det ett ganska safe bet att man kommer att lyckas kraftigt begränsa skadeverkningarna efter denna olycka. Ägaren kommer kanske att gå i konkurs och kanske blir några personer allvarligt strålskadade, men nyhetsrapportering som skriker i högan sky över radioaktivitet i dricksvatten eller utslag i mätnignar i luften i Tokyo utan att nämna att halterna är helt ofarliga för människor är ingenting man ska basera sina investeringarsbeslut på.

De som gör det är samma stollar som springer med massan varthelst den tar dem.

We should be greedy when others are fearful and fearful when others are greedy. /Buffett

6 kommentarer:

  1. Jag mins ju väl hur rätt du fick med oljebolaget BP ! Grattis !
    Intresant läsning och jag delar din teori här ! Tråkigt bara för de som drabbas av elendet . Själv brottas jag med tanken på om instabila länder som Japan med sina jordbävningar ska eller bör ha kärnkraft .
    Men vem ska förbjuda Japanerna det ? USA som fällt två st atombomber över landet 1945 ?
    Nää de har valt själva att byggakärnkraft här och drabbas nu . Ska dom skylla sig själva ?

    Tragiskt för de drabbade än en gång !


    Mvh / Fabrikörn .

    SvaraRadera
  2. Buffett resonerar lika !

    Finansmannen och mångmiljardären Warren Buffett har inte avskräckts av börsfallet till följd av naturkatastrofen i Japan – tvärtom ser han köpläge i japanska aktier.
    ”Om jag ägde japanska aktier skulle jag verkligen inte sälja dem på grund av händelserna under de senaste tio dagarna”, förklarade Buffett under ett besök på måndagen vid en av hans fabriker i Daegu i Sydkorea. Det skriver Bloomberg.


    Fler nyheter.di.se
    Warren Buffett köper för 57 miljarder [14/03]
    Ger bort titeln världens rikaste man [09/03]
    Så klår du Warren Buffett [03/03]
    Buffett: "Aktier fortfarande attraktiva" [02/03]
    Buffett på bolagsjakt [01/03]
    Buffetts bästa investeringar genom tiderna [21/01]
    Aktiedepå
    Trött på dyra courtage? Här hittar du billigaste aktiedepåerna (Extern tjänst)
    Sparkonto
    Här hittar du bästa sparräntan (Extern tjänst)
    .”En sådan här extraordinär händelse skapar verkligen ett köpläge”, sa Buffett vidare.

    Warren Buffett, som är världens tredje rikaste man enligt affärstidningen Forbes, uttryckte också fortsatt skepticism mot elektronikföretag.

    ”Det är väldigt lätt för mig att dra en slutsats om hur Coca-Cola kommer att te sig ekonomiskt om fem eller tio år och det är inte lätt för mig att dra en slutsats om Apple”, sa han.

    Kommentaren kommer samtidigt som elektronikproducenter över hela världen försöker överblicka konsekvenserna av katastrofen i Japan. Japanska bolag, såsom Toshiba, står för 20 procent av världens teknologiprodukter, inklusive 40 procent av komponenter och 19 procent av mikrochips, enligt uppskattningar av CLSA Ltd.

    Mvh / Fabrikörn

    SvaraRadera
  3. hej,

    varför har du infört att kommentarerna måste godkännas före publicering?

    SvaraRadera
  4. Hoppsan! Det behövdes tydligen inte godkännas?! Jag hade fel!! Glöm min fråga! Trevlig kväll alla glada!!

    SvaraRadera
  5. Håller med, mycket överdrivet om kärnkraftsolyckan och dess effekter, men det finns nog ett politiskt intresse bland många att säga "I told u so".
    Bara att vara glad, rean är välkommen.

    SvaraRadera
  6. BTFD blev just istället Buy The Fukushima(!) Dip...

    SvaraRadera