fredag 18 november 2011

Statsskuldsräntor

'
Som alltid fylls media okritiskt av de olika påståenden som olika marknadsaktörer med egen agenda tutar i mer eller mindre kunniga ekonomijournalister som ställer frågor av modellen "Varför stiger den italienska räntan?"

Några enkla sanningar som inte är hela sanningen, men ändå saker som många missar:

 - Att räntan stiger eller sjunker är inte någon direkt måttstock för oron på marknaden. Räntan påverkas förutom av oro och förhoppningar alltid i olika riktningar av marknadsaktörer. De kan ha ett eget syfte med att pressa den i någon riktning precis som när aktier i ifrågasatta företag blankas tungt för att man vill få stenen i rullning och sedan casha ut.

 - Räntan idag är inte den ränta som ett visst land får betala på sina skulder, utan vad obligationerna handlas till idag. Det är däremot vad landet måste betala för den del, om någon, av skulden som omsätts just nu.

 - Att Italien påstås inte kunna långsiktigt klara över 7 % ränta betyder inte att en ränta på 7 % idag gör att landet "nu får svårt att betala sina skulder" för att ta ett citat från häromdagen.

 - Att Italien har problem att långsiktigt betala över 7 % ränta betyder inte på något sätt att Spanien med betydligt mindre skuldsättningsgrad också har just denna smärttröskel och ännu mindre att detta är en tröskel som gäller för alla länder. Sverige skulle t.ex. lätt kunna betala denna ränta.

 - Sist men inte minst: Marknadsaktörer med fina titlar på välrenommerade institutioner har inte automatiskt mer rätt än någon annan. Dessutom har de som sagt ofta egna anledningar att trots en säkert stor arbetsbörda ständigt ställa upp på intervjuer.

'

7 kommentarer:

  1. Hur länge tror du att oron kommer hålla i sig på marknaden? Kommer det vara så att vi går in i en flerårig oro/lågkonjunktur? Även om vissa företag går bra så pressas ju ändå deras aktiekurser pga denna oro - inget roligt scenario om man sitter belånad och kanske vill kunna skörda lite inom de närmaste åren.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att det kommer att bli som efter den mycket värre krisen 2008. (Värre därför den hade mycket större påverkan på konjunkturen än vad vi sett denna gång samt för att marknaden verkligen fick panik den gången då man fruktade att vi skulle gå mot Armageddon om USA:s regering fortsatte att göra mot andra banker som de gjort mot Lehman.)

    Dvs i takt med att oron minskar krävs det hela tiden "mer" för att hålla tillbaka börsen och med tiden börjar rallyt, precis som vi såg i oktober och det kan mycket väl hålla i länge.

    Avgörande blir fundamenta som att de nya regeringarna verkligen gör som de sagt, att BRIC fortsätter att tuffa på och det inte blir någon ny budgetkris i USA, men om detta går som jag hoppas så kommer börsen att börja stiga igen. Förmodligen som vanligt snabbare än de flesta trodde var möjligt, se 2009 som exempel.

    SvaraRadera
  3. Oron kommer inte vara längre än inpå nästa år. Den stora oron just nu beror på att vi inte vet hur detta kommer utspela sig. Kommer allt ordna sig till nästa år, eller kommer det gå åt skogen och/eller bli en djup lågkonjunktur. Det kan mycket väl bli en väldigt lång recession eller rentav depression, men då är i alla fall osäkerheten borta. Skilj på osäkerhet och dåliga tider. Just nu kommer oron från osäkerheten.

    Om det nu kommer gå sämre framöver, så kan börserna ändå stiga för att man till slut får veta vad som händer och kan planera och investera utifrån nya förutsättningar. Just nu vet ingen hur den framtida spelplanen ser ut och då drar alla öronen tillbaka och väntar.

    SvaraRadera
  4. Hoppas det blir oroligt länge till, så man kan köpa på sig ordentligt.
    Hur påverkar marknadsaktörer räntan med avsikt att manipulera den, måste inte väldigt många vara med då?

    SvaraRadera
  5. "(Värre därför den hade mycket större påverkan på konjunkturen än vad vi sett denna gång samt för att marknaden verkligen fick panik den gången då man fruktade att vi skulle gå mot Armageddon om USA:s regering fortsatte att göra mot andra banker som de gjort mot Lehman.)"

    är det inte lite tidigt att säga hur påverkan på konjunkturen blir?

    Nedskrivningar av länders skulder kommer ju självklart påverka konsumtionen, investeringar och sparande framöver men hur vet du i vilken utsträckning och inom vilken tid detta beräknas vara?

    Mvh J

    SvaraRadera
  6. "Enligt Reuter ska ECB överväga att ge europeiska banker lån på 2-3 år
    för att lätta på den iskalla interbankmarknaden. Längsta lånen är idag
    1 år. Tre månaders liborräntan i Europa har stigit från 0,24 till 0,97 sedan
    i juni, vilket visar att bankerna förmodligen slutat låna ut till varandra"



    du kanske minns vår makrodiskussion om interbankmarkanden samt liknande scenario :)

    Mvh J

    SvaraRadera
  7. Stängt 50% av min Swedbank blankning idag. Så mycket negativt sista tiden att risken är stor att Merkel ger vika för fria tyglar för ECB.

    Blankningar i svenska banker på deras Q3 rapporter har varit riktigt bra trades, som dessutom varit rimligt enkla att förutse.

    Svårt läge härifrån dock!

    Mvh Johan

    SvaraRadera