tisdag 1 september 2009

Månadsrapport September

'

Ny månad och dags för ny månadsrapport. Fundamentaportföljen har nu stigit bra precis 181 % sedan årsskiftet. Börsen är upp 35 % samma period.

Sedan årsskiftet: +181,2 % Mitt konto OMXSPI Dölj





Ökningen från +153 % sedan början av augusti kommer sig främst av att Swedbank som bekant har fortsatt stiga och har nu blivit största innehav i portföljen. Jag har också tecknat mig fullt för nyemissionen i Obducat samt köpt teckningrsätter så att jag förutom optionerna ökar mitt innehav med 150 %.

Procentuell fördelning av kapitalet idag:

Swedbank (Pref samt 1/4 A-aktier): 41 %
Boliden: 33 %
SSAB: 9 %
MSAB: 11 %
Diamyd: 2 %
Obducat (aktier och teckningsrätter): 2 %
Kontanter: 2 %

Andelen kontanter tycker jag rimlig i detta börsklimat men ska förstås stiga med börsen så småningom. (Jag har inte tillfört några nya kontanter sedan förra rapporten, men insättningar och uttag påverkar ju inte förräntningen mer än indirekt, dvs genom ytterligare uppgångar eller förluster pga det nya kaitalet.) Jag kommer nu också att tvingas tillföra kapital för att täcka nyemissionen.

4 kommentarer:

  1. Hej Magnus
    Förbannat bra gjort!Om jag förstått det hela rätt så är belåning inte din grej, utan din strategi är endast långsiktighet!?
    Mvh
    Bosse

    SvaraRadera
  2. Hej Bosse.

    Tack för det.

    Nej, det finns ingen belåning alls och jag har heller inga optioner här (har några "pare"-optioner i min valiga depå (denna porfölj är en kapitalförsäkring).

    Jag har sett och hört om alltför många som har belånat sina aktier för att sedan bli helt utraderade när raset till slut kommer. Däremot är min strategi (ska skriva mer om det i bloggen sen) att alltid belåna mig maximalt (eg. bara bostad) för att ha pengar att investera. Eftersom investeringens förräntning är högre än lånekostnaden, förmodligen mycket högre, lönar sig detta mycket bra. Det är ju heller inte direkt så att bolåneinstitutet kommer och knackar på dörren för att ens aktieportfölj har sjunkit (eller för att huspriserna har gått ned) vilket ju är fallet för den som lånar till investering.

    /Magnus

    SvaraRadera
  3. Stora ras brukar väl komma tillräckligt långsamt för att man ska hinna sälja av alla sina belånade aktier, eller? Men hur är det med Swedbank? Går inte deras affärsidé ut på att de ska belåna sig hårt (hårdare än jag får), sedan låna ut pengarna till kunderna och ta in ränta, och hoppas att kundernas bostäder/företag inte tappar för mycket värde innan lånet är betalt?

    Jag saknar ekonomisk utbildning, så jag kan inte avgöra vilken värderingen Swedbank borde ha, men det de håller på med verkar minst lika farligt som det jag gör när jag belånar mig hårt och sedan säljer med vinst eller förlust. En stor skillnad är förstås att jag gör detta på en mycket likvid marknad, medan Swedbank nu är mindre lyckliga ägare till en massa bilar och bostäder. Och nåde dem om den här lågkonjunkturen blir sämre, för de kan inte bara ta hem sina vinster direkt från kunderna. Snacka om hasardspel.

    SvaraRadera
  4. Hej Gillsing.

    Det är farligt att jämföra äpplen och päron och det tycker jag du gör här.

    Ras i en aktie kan komma som en blixt från klar himmel, t.ex. p.g.a. en dålig rapport, en oväntad dålig nyhet eller att denna sektor plötlisgt faller som en sten över hela världen. Du kan absolut inte räkna med att få veta i förväg att det kommer att sjunka. I efterhand är det förstås lätt att säga: Jag borde ha förstått att...

    Har du då belånat dina aktier fullt kan det räcka med typ -10 % för att din mäklare ska tvångsförsälja dina aktier. Även om du inte har belånat så tungt och inte blir tvångsförsåld kan du inte sitta över en djup nedgång, som jag t.ex. kunde göra i Boliden, SSAB, MSAB m.fl. utan måste realisera din förust om aktien sjunker tillräckligt, dvs till den nivå där nedgången på dina belånade aktier har raderat ut din ursprungliga investering.

    Skillnaden mellan dig och banken är mycket stor- de har ett enormt eget kapital som säkerhet vid sin upplåning och deras investeringar (huvudsakligen utlåning mot ränta men annat också förstås) är inte alls lika volatila som dina aktier. Banken tjänar också en massa pengar som kan täcka kreditförluster. Dessutom kan banken göra nyemissioner, det kan inte du. Så länge inte kreditförlusterna är hanterbara är det ingen fara på taket.

    Om du är osäker på ett värde på ett företag kan det egna kapitalet per aktie vara en vägledning, men ytterligare analys är förstås nödvändig innan man investerar sina slantar.

    SvaraRadera