fredag 18 september 2009

Rea på analytiker

'
Det gäller att hänga med för dem som lyssnar på våra lika vältaliga som välbetalda analytiker! Igår vid halv två kom Börsnytt, ursäkta Dagens Industri, ut med "nyheten" att Rodney Alvén "analyschef och bankexpert" på Cheuvreux Nordic anser att ett bankrally är i faggorna. Det lät ju bra...

Dessvärre hade saker och ting ändrat sig så pass vid sjutiden att Anders Elgemyr på CMC Markets kom med sin prognos i DI bl.a. att bankaktier var för riskabla för att vara bra investeringar.

Och det där var bara igår...

När jag startade min blogg i maj skrev jag om analytikernas prognoser i mitt kära Boliden. Ett välskött bolag, en av pelarna i det svenska näringslivet om man så vill, hade fått se sin vinst sänkt pga att finanskrisen orsakade oerhört snabbt sjunkande marknadspriser på koppar och zink. Analytikerna tävlade om att sänka sina målkurser för Boliden, bäst i klassen var den gången var Exane som satte kursen till 8 kr. Idag tycker samma analytiker plötlisgt att Boliden är värt 3-5 gånger mer.

Nåja, någon nytta kan dessa människor nog trots allt göra- eftersom de fungerar som en fårskock, dvs som marknaden i övrigt, är det förstås ett famgångsrecept att gå emot majoriteten av dem. Förutom exemplet med Boliden bör man komma ihåg för framtiden att när alla analytiker dissade de svenska bankerna i början av våren var detta ett fantastiskt köpråd.

'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar