söndag 6 september 2009

Diamyd kan bli en enorm succé


Jag köpte Diamyd hösten 2007 för 70 kr. Detta life science-bolag hade då haft upprepade motgångar p.g.a. slarv vid en klinisk studie m.m. och aktien hade tagit mycket stryk. Min bedömning var då att de fundamentala argumenten kvarstod trots dessa problem- det var ju ingenting som påverkade sannolikheten för att deras stora produkt; diabetes 1-vaccinet (!) Diamyd, skulle visa sig "fungera".


I takt med att min portfölj vuxit rejält har posten blivit en allt mindre del, nu bara 2 % av totalen men detta har också gjort det lättare för mig att inte hoppa av när aktien (som väntat) inte har tagit några rejäla skutt under den långa väntan på att deras stra fas 3-studie ska bli klar i slutet av 2010 (i bästa fall).


Vilka är då de fundamentala skälen till detta företag som ännu inte visat en enda krona vinst? Jo, diabetes 1 är en folksjukdom i västvärlden, den beräknas (dessvärre!) öka markant i framtiden i takt med att västerlandets befolkning blir allt mer överviktig och det är enkelt att inse den närmast ofattbara potentialen i ett vaccin mot en sån sjukdom, både bland personer i riskgrupper som ännu inte fått den men oroar sig och bland dem som nyligen insjuknat och enligt de fas 2-tester som offentliggjordes i torsdags "har en tydligt bättre diabetesstatus jämfört med motsvarande patienter som fick placebo, fortfarande fyra år efter injektionerna".


Om, och det är som vanligt ett stort OM, fas 3-studierna blir lyckade och man får godkännande på de stora marknaderna för sitt vaccin kommer aktien att mångdubblas i värde och de stora vinsterna som bara ska fördelas på 10 000 000 aktier (om det inte blir någon nyemission innan dess) kommer dessutom att ge mycket fin utdelning.


Torsdagens och fredagens kraftiga kursrusningar visar att det är många som väntar på att komma in i aktien, men som vanligt blir de som har stått utanför istället för att köpa när det är billigt och ha tålamod utan en stor del av uppgången.


Köp och behåll!


Aktiekurs idag: 56 kr (nu omräknad efter split och nyemission)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar