torsdag 24 september 2009

Triss och andra dumma lotterier

'
Ett annat irrationellt beteende som jag tycker är intressant är överskattandet av möjligheter och underskattande av risker. Detta märks på börsen framförallt i småbolag där en massa förhoppningsfulla kan satsa stora summor i förhållande till sitt kapital i företag som de med andras hjälp har övertygats har en fantastisk potential. Denna potential finns säkert i de flesta fall men dessvärre verkar väldigt många glömma att sannolikheten för att det ska gå bra är låg i de allra flesta fall.

Ett bra exempel på hur man överskattar möjligheterna är lotterier. Det finns ingen annan anledning som jag ser det att delta i lotterier annat än om man vill stödja en verksamhet. Lotterier får rouletten att framstå som ett lönsamt alternativ. Ett särskilt hatobjekt för mig är Triss-lotterna. Jag tycker det är så oerhört cyniskt att svenska staten håller på med ett sånt lotteri.


Med ett spännande upplägg (skrapa ruta för ruta, det finns alltid två av flera storvinster när man närmar sig sista rutan), lågt lottpris, många småvinster och några groteska storvinster ("50 papp i månaden i 25 år!") försöker man få människor med låga inkomster att drömma om den stora vinsten- att kunna leva gott utan att arbeta och slösa bort sina pengar på lotter. Reklamen syns överallt ("Plötligt händer det!") samtidigt som man påstår att man genom sitt (av EU f.ö. förbjudna) monopol "tar ansvar". Cynismen slår alla rekord!

Detta är Triss:


 • Bara 41 % av pengarna återbetalas i form av vinst (rouletten har 97 % återbetalning...)
 • Fokus är på småvinster, detta får spelaren att spela mer: drygt 8 % av lotterna ger 25 kr, 10 % ger 50 kr.
  Sedan är det i princip stopp för vinster!
 • 1,5 % av lotterna ger 75 kr och ytterligare 0,5 % ger 100 kr.
  Sedan är det helt stopp!
 • 0,15 % av lotterna ger mer än 100 kr! Detta betyder t.ex. att för att vinna 150 kr måste man i snitt köpa en lott om dagen i fyra år och fem månader!
 • För att vinna den för alla ganska låga summan 1000 kr måste man köpa en lott om dagen i 26 år...
 • Lite mindre än en tiondels promille (0,0096 %) ger mer än 1000 kr.
 • 10 000 kr tar 137 år!
 • För att vinna 100 000 kr eller mer räcker det med att man köper en lott om dagen i 550 år.
 • Till sist... Sannolikheten för en klövervinst är en på två miljoner eller 0,00005 % eller en lott om dagen i 5479 år


Inte konstigt att Triss är en sån succé!

'

5 kommentarer:

 1. 100 % enig!!

  Jag hatar lotterier och gambling av alla slag. Detta ger budskap av att man får någonting för ingenting. Att man inte behöver anstränga sig för att få något. Men också att några tar andras pengar. Som du sa är det ofta de fattiga som blir ännu fattigare av att spela på olika sorters lotterier.

  Och det som jag hatar mest är att många (bl.a. mina släktingar) tror att börsen är som ett lotteri där man köper aktier (vilket de tror är lotter) som man hoppas på. Och där några vinnare får förlorarnas pengar. Så är det ju inte, särskilt om man har en fundamental analys. Då kan ju faktiskt alla bli vinnare! Man köper bra bolag som ger utdelning under 30 år framåt.

  SvaraRadera
 2. Skönt att se flera som tycker som jag.
  Läste någonstans för ett tag sedan att Lotto har en vinstchans på 1:7 000 000 och vikinglotto 1: 12 000 000.
  Hur många år måste man då skicka in en lottorad för att vinna :)

  SvaraRadera
 3. Efter att ha fyllt i en undersökning av VA fick jag en trisslott gratis. En titt på vinstlistan avskräckte mig från att köpa en för egna pengar i framtiden.

  Fenomenet med förhoppningsbolag är intressant. De gångerna jag har gjort riktigt stora vinster så har det varit i bolag som har haft låg risk, det bästa exemplet är Björn Borg. Det hindrar mig inte från att ett par bioteknikbolag ryms i portföljen

  /Markus

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarerna, skönt att det fins fler som genomskådar vansinnet. Man ska inte satsa pegnar på någonting där man inte har betryggande odds.

  Ekonomfarsan: om Lotto har en chans på 7000 000 och man deltar i dragningen med 100 olika rader varje vecka så tar det nästan 13 500 år tills man statisktiskt sett borde ha vunnit.

  SvaraRadera
 5. http://www.youtube.com/watch?v=zNm-DzEvREU - Dr.Cox sammanfattar det rätt bra :)

  SvaraRadera