torsdag 3 september 2009

Margin of safety

'

Om man ska försöka sammanfatta hur man kan använda fundamentalanalysen praktiskt så är det lär dig ett begrepp- margin of safety.

Har man förstått vad det är och lärt sig att både känna räkna på det och använda sig av det när ens mindre rationella instinkter säger ifrån så behöver man inte kunna så mycket mer för att bli rik på aktier.

Margin of safety är enkelt uttryckt den uppskattade marginal som för ens säkerhet måste finnas mellan aktiens aktuella pris och företagets verkliga ("intristic") värde. Det kan beskrivas med följande graf:


Ett företags värde stiger med tiden, men aktiekursens utveckling är som vi alla vet inte linjär utan svänger kraftigt beroende på marknadens koleriska humör.

Vad man måste göra är alltså att först göra en hyfsat korrekt bedömning av företagets långsiktiga värde, sedan jämföra det med det pris man kan köpa aktien för idag och slutligen bara köpa aktien om det är en tillfredsställande marginal mellan priset och det verkliga värdet.

Om man ser till att denna marginal alltid är tillräckligt god blir risken för att man ska förlora pengar för att man räknat fel på värdet nästan försumbar. Man törs med andra ord sitta still i båten även om kursen under en kanske mycket lång period av olika orsaker trycks ned ännu mer.

Man kan dessutom förbättra sina långsiktiga resultat genom att alltid öka sin insats ju större säkerhetsmarginalen är eftersom en ökad marginal betyder, förutsatt att man har räknat rätt, att man både får mindre risk och större vinst.

In the short run the market is a voting machine,
but in the long run it is a weighing machine.

(Warren Buffett)

'

4 kommentarer:

 1. Det är ju det här som är riktig Teknisk analys. Att förutsäga när marknaden ändrar humör.

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant och givande blogg, bra jobbat! Jag skulle gärna vilja se ett inlägg om hur du bedömmer intrinsic value. Dvs. vad tittar och räknar du på i årsredovisningar, räkenskaper etc.

  SvaraRadera
 3. Anonym1: Knappast! Man förutsäger inte alls när marknaden ändrar humör, bara att priset någon gång i framtiden kommer att bli högre när fundamentan till slut får genomslag. Not the same thing at all...

  Anonym2: Har börjat med det nu men ska skriva mer om sånt. Har förstått att många av dem som läser vill det.

  SvaraRadera
 4. Margin of safety som Benjamin Graham definierar det i Intelligent Investor är hur stor marginal avkastningen på en investering har jämfört med riskfria räntan, dvs. hur mkt marginal man har innan det vore bättre att sätta pengarna på banken istället.

  SvaraRadera