onsdag 16 september 2009

Diamyds nyemission helt naturlig

'

Med tanke på hur lång processen för nya läkemedel är ska man inte förvånas över det stora kapitalbehovet i Diamyd. Kostnader på 60 miljoner de senste tre kvartalen medan intäkterna var en miljon och kassan på bara 54 miljoner i slutet av maj (sista rapportens slutdatum) kan ha den effekten... :-) Vad vi kan trösta oss med är att dessa förluster är avdragsgilla på bolagsskatten för Diamyd när väl intäkterna kommer, vilket förstås är detsamma som ökad vinst efter skatt den dagen.

Om man siktar på att kunna kommersialisera vaccinet Diamyd först 2012 så kommer det förmodligen ytterligare en eller två nyemissioner längs vägen. Detta är förstås inte så bra med tanke på utspädningen, men det är nödvändigt för att komma i mål och det kommer efter denna nyemission ändå bara att finnas runt 13 miljoner aktier i bolaget.

Vad man får hoppas på som aktieägare är förstås förutom att alla studier går bra, och det verkar ju mycket lovande på den fronten, men också att inte utspädningen blir alltför stor innan intäkterna kommer. Man motverkar förstås detta för egen del genom att delta fullt ut i alla nyemissioner och förbättrar sina möjligheter ytterligare genom att köpa fler aktier när kursen dippar, vilket förmodligen kommer att ske många gånger till. Dock tror (!) jag absolut inte att kursen kommer att hålla sig på denna nivå om (när...?) man lyckats sluta avtal med läkemedelsbolag, vilket förutom att det förbättrar bolagets utsikter även förmodligen kan hjälpa till att finansiera verksamheten innan försäljningsstart.

Jag vill ogärna försöka gissa kortsiktig kursutveckling, men i min erferenhet brukar företag som går med förlust, och dit måste man ju onekligen räkna Diamyd, att falla tungt när nyemissioner tillkännages, inte sällan ned till emissionskursen eller nära den (RnB, Obudcat, Ericsson t.ex.). Kortsiktigheten känner inga gränser hos dem som hoppat in i en aktie när den redan har stigit rejält, men den dämpas förmodligen lite av att Diamyd har kommit med så fina rapporter under en lång tid nu. Hursomhelst skulle i alla fall jag inte bli det minsta förvånad om vi får se kursen falla under 100 kr inom en inte alltför avlägsen framtid.

Jag hoppas förstås verkligen att den gör det eftersom jag som sagt har en alldeles för liten post i Diamyd med tanke på hur mycket bättre utsikterna är mot när jag gick in hösten 2007. För företaget spelar ju kursen ingen roll just nu eftersom villkoren redan är kända och emissionen garanterad.

Diamyd är kraftigt undervärderad idag med tanke på den ofattbara potentialen och de mycket goda utsikterna så vitt jag som vanlig dödlig ekonom kan bedöma. Som vanligt är det dock bättre ju billigare man kan få köpa eftersom man förstås tjänar mer när det går upp men också genom att man förmodligen köper fler ju billigare det är.

Jag har dock som sagt Diamyd som en liten post och kommer inte att ändra detta även om jag flerdubblar mitt innehav. Riskerna är fortsatt stora ända till de verkligen tjänar pengar. Det får i så fall ändras genom att aktien en dag stiger rejält, precis som det har blivit för Swedbank i min portfölj.

Här är senaste rapporten (1 september-31 maj).


'

1 kommentar:

  1. Tack för att du skriver så mycket om Diamyd och Swedbank!

    /Claes

    SvaraRadera