fredag 4 september 2009

Har tåget redan gått?

'

I Veckans Affärer skriver Mats Qviberg en intressant krönika där han gör en ganska bra fundamentalanalytisk genomgång av börsutvecklingen. Dock är det inte så imponerande att han först nu tycker att det är intressant med banker och då beskrivet som att i portföljen "krydda med lite bank också". Den som köper bank först idag har förlorat mycket och den som bara kryddar lite får ingen större utdelning. Intressant är dock hans rekommendation gällande Swedbanks nyemission.

Qviberg skriver också om den räntedrivna uppgången av börsen vilken han anser stå för 70 % av uppgången (och 30 % av högre vinster). Denna menar han vara avklarad nu. Detta är ett väldigt förenklat synsätt tycker jag. Räntan har absolut effekt på alla uppgångar, men det är också väldigt mycket psykologiska orsaker som ligger bakom som minskad rädsla, ökad optimism och att många är rädda att missa tåget. Lågkonjunkturens låga ränta stöder absolut varje uppgång, men den är bara en del och att tro att 70 % av uppgången redan skulle vara avklarad är bara dumt.

Det som har varit måste ju inte återkomma, men sett i ett längre perspektiv har aktiekurserna inte kommit upp ens i närheten av var de har varit de senaste fem åren. Här är två av mina favoritexempel:

Boliden:


Swedbank:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar