onsdag 30 september 2009

Checklista för förhoppningsbolag

'
Förhoppningsbolag definierar jag som företag som ännu inte har etablerat sig men som har en mycket lovande affärsidé och med tur men ännu mer skicklighet skulle kunna bli en hit samt de företag som redan är etablerade, men av någon anledning anses ha en väldigt mycket större potential. Här är en checklista med 21 punkter över vad jag tycket man bör titta efter. Inget företag har allt detta, men om ett företag inte har långt över hälften "rätt" bör man leta vidare. ("Rätt" svar är inom parentes.)


Ekonomi
 1. Är bolagets kassa tillräcklig för vad ledningen planerar att göra? -Inget bolag med stark ekonomi går i konkurs, även om saker och ting drar ut på tiden. (JA)
 2. Har bolaget tvingats göra många nyemissioner redan, dvs finns det "för många" aktier i förhållande till de vinster man kan tänkas göra i framtiden? -Det är enormt stor skillnad på en till tio miljoner utestående aktier och flera hundra miljoner. (NEJ)
 3. Kräver verksamheten och produktutvecklingen mycket kapital? -Detta är vad som gör att flygbolag och biltillverkare ständigt får problem. (NEJ)

Affärsidé och försäljning

 1. Tycker du intuitivt att bolagets affärsidé är mycket bra? (JA)
 2. Är bolagets produkt någonting som du själv skulle behöva eller (om det är en industriell produkt etc) någonting som verkligen på ett nytt sätt löser ett existerande behov? -Det finns inga produkter, bara lösningar på behov. Behov kan man inte skapa, de finns där redan. Ett flygbolag säljer inte resor, det löser ett transportbehov som redan fanns där. (JA)
 3. Ligger bolagets produkter/tjänster i tiden? -Finns det ett ökande intresse på marknaden eller i media? (JA)
 4. Har bolaget redan försäljning? Ökar den? (JA)
 5. Är man ensam om denna lösning eller ligger konkurrenterna långt efter? Obs: "ensam" i vid bemärkelse, man är inte ensam ifall en helt annorlunda produkt/tjänst som erbjuds av en konkurrent löser ungefär samma behov åt kunderna. (JA)
 6. Har man bra och säkra patent på sin produkt eller finns det andra höga "barriers of entry" för potentiella konkurrenter? (JA)
 7. Är bolagets kända kunder stora företag som är väl etablerade och stabila? (JA)
 8. Har man en betydande kundlojalitet och/eller följdorder t.ex. licenser, service, reservdelar? (JA)
 9. Är branchen mycket konjunkturkänslig? (NEJ)

Företagsledning

 1. Har ledningen upprepade (!) gånger lovat saker som de inte har kunnat hålla? -Verkar de vara bättre på att hitta på ursäkter än att hitta kunder alternativt få klart sin produkt? (NEJ)
 2. Känner du att bolagets ledning, framförallt VD, är personer som du känner att du kan lita på och skulle vilja t.ex. gå ut och äta middag med? (JA)
 3. Äger ledningen betydande aktieposter? -Om inte kan man verkligen undra varför. (JA)
 4. Handlar ledningen med ägarnas intresse för ögonen? (JA)

Ägare

 1. Finns det stora ägare som har visat sig villiga att skjuta till pengar vid behov? (JA)
 2. Har ev. stora ägare försökt påverka i sitt eget och inte företagets intresse, t.ex. utdelningar? (NEJ)

Aktien

 1. Är aktiens pris i förhållande till potentialen, dvs potentiell framtida vinst per aktie, mycket lågt? (JA)
 2. Handlas aktien på OMX Stockholm och inte på en smålista? -Detta ger trovärdighet, möjlighet att ingå i mängder av fonder o.s.v. (JA)
 3. Om du bara skulle få investera i tre företag skulle detta vara ett av dem? (Gäller f.ö. alla investeringsbeslut.) (JA)

Sist men inte minst: Glöm inte att det är verkligheten som räknas, inte att du tycker (etc.) att aktien borde värderas högre. Att företaget snart får sitt genombrott är bara en önskan, inte en sanning. Låt dig bara bli informerad om företaget av chattsidorna, inte medryckt och naiv som väldigt många ägare till förhoppningsbolagsaktier är. "Group think" är regeln, inte undantaget, i dessa forum. Glöm inte att de allra flesta förhoppningsbolag misslyckas och att det är gratis att låta, men i de flesta fall förlorar man 100 % om det går illa.

'

8 kommentarer:

 1. Så du anser att man bara ska investera i max 3 aktier åt gången? Det är ju konsekvensen av den sista punkten.

  SvaraRadera
 2. Finns det någon checklista/strategi för när/om man ska sälja?

  SvaraRadera
 3. Love: nej, men jag förstår hur du menar. Jag menar bara nya inköp, inte att man maximalt ska ha tre.

  Anonym: bra tips, ska försöka göra en sån nån gång.

  SvaraRadera
 4. Hur lång tid lägger du ner på ett företag som verkar vara intressant?
  Hur många företag går du igenom i veckan / månaden?
  Hur ser ditt innehav ut just nu, vilka företag ser du stort potential i?
  Investerar du med andras kapital och hur stora summor rör det sig om?

  SvaraRadera
 5. Hej Adis.

  Många företag lägger jag ned mycket lite tid på eftersom jag oftast kan avgöra om jag tycker de är intressanta ganska omgående. Jag är bara intresserad av dem som verkligen skiljer sig från mängden vad avser potential/pris.

  Vissa företag, t.ex. mina största innehav (Swedbank och Boliden) lade jag ned väldigt mycket tid på förut för att få veta allt om både branschen och företaget. Jag följer dem även intensivt idag, du kan läsa mer om detta genom att kolla upp resp. etikett.

  Jag vet inte hur många, men så många som jag hinner med, jag jobbar ju inte i branschen. Mitt innehav kan du se i mina månadsrapporter, se etikettlistan t.v. Där kan du också se "Sverigeportföljen" som jag förvaltar på uppdrag.

  Mitt totala innehav är förhållandevis stort, men jag tycker inte det finns nån anledning att berätta hur stort eftersom sånt kan färga folks uppfattning om ens förmåga. Det är inte det faktum att man har 100 miljoner eller 100 tusen som ska avgöra om man uppfattas som kunnig, utan vad man skriver och hur det går för ens förvaltning och köp-/säljråd.

  /LM

  SvaraRadera
 6. Hej Lou,

  Hur ser du på börsen kommande:

  0-6 månader
  6 månader - 1 år

  Har själv börjar med aktier senaste 1-2 åren och det har gått bra men det har det gjort för nästan alla under 2009.

  Hur förbättrar jag mina chanser i framtiden, vilka böcker mm skulle du rekomendera för att utöka kunskapen? Eller är learning by burning bästa skolan?

  /Adis

  SvaraRadera
 7. Hej igen.

  Se mitt inlägg idag. Jag vet inte alls hur börsen kommer att gå inom det närmsta året, men jag vet att den är undervärderad idag sett till den långsiktiga intjäningsförmågan.

  Se min profil ("Om mig") t.v. i listan för några bra boktips. Observera dock att det tar tid att bli bra, även om man har rätt "läggning" och de flesta ger upp eftersom de satsar för mycket pengar innan de lärt sig tillräckligt. Har man däremot tålamod blir man rik.

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Böckerna är beställda, återkommer med synpunkter när de är lästa.

  /Adis

  SvaraRadera