måndag 28 september 2009

Snälla, var bara tysta...

'
Det finns få saker som irriterar mig så mycket som när uppenbart skyldiga personer står och blåljuger utanför domstolen, ofta med hjälp av sina advokater och, allra värst, kommer med fräcka utfall mot åklagaren för att han gör sitt arbete. Det blir ännu värre när journalisterna inte är pålästa och inte ifrågasätter deras påståenden och därmed blir megafoner för sociopaterna.

Stollarna som idag åtalas för de fullständigt sanslösa insiderbrott som begicks häromåret ser uppenbarligen inte det osmakliga i att påstå saker som att "jag har inte tjänat en spänn", "åklagaren tänkte lägga ned det här fallet" och "jag är arg". De får trustormännen att framstå som trevliga pojkar.

Naturligtvis har en åtalad all rätt att neka till brott oavsett hur stark bevisningen än är och har all rätt i världen att hitta på alla möjliga undanflykter för att förklara hur de bara "råkade" handla aktier precis just då och då och då och då och, ja den gången också... Det de säger inne i domstolen brukar dock skilja sig rejält för det som de säger utanför. Utanför försöker de och deras advokater (betalda av skattebetalarna oavsett hur förmögna deras klienter är) påverka dem som inte är pålästa, opinionen. Domstolens ledamöter är förstås däremot pålästa och går inte på vad som helst så under förhandlingarna brukar det vara helt andra tongångar från de anklagade än utanför.

Dessa kampanjer i medierna förd av stjärnadvokater och inte sällan mycket rika anklagade sätter ofta igång redan vid gripandet. Bara idag har vi ett exempel i de stora skurkarnas vän Leif Silbersky som redan innan han har fått läsa anklagelserna mot den misstänkte helikopterpiloten går ut i alla medier och anklagar polisen. Nån som känner igen detta från många andra fall han har varit inblandad i?

Alla har förstås rätt att säga vad de vill, privatpersoner, de som åtalas, "vanliga" advokater likväl som rena gangsteradvokater och politiker.

Men om polisen hittar en halv miljon kronor gömda i en bilbarnstol i ens garage så gör man världen en stor tjänst om man håller tyst utanför tingsrätten.

'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar