tisdag 15 september 2009

Ansökan om extra teckningsrätter i Swedbank

'
Dagens tips är utan tvekan att ansöka om extra tilldelning av gratis (!) teckningsrätter i Swedbanks nyemission. Jag trodde att de investmentbanker som garanterar emissionen är de som får tilldelning efter att de befintliga aktieägarna har tackat ja eller nej (eller inte svarat) men det visar sig att alla kan söka och, i alla fall enligt DI, har befintliga aktieägare t.o.m. förtur till dessa rätter.

Skulle man få tilldelning och aktiekursen är högre än 39 kr är det bokstavligt talat gratis pengar. Värdet på rätten att teckna en aktie (obs: det behövs två rätter för att teckna en aktie) är förstås densamma som för dem man får om man är aktieägare när börsen stänger idag, dvs aktuell börskurs efter avskiljningen minus 39 kr. Det teoretiska priset efter avskiljningen är vid nuvarande kurs (81 kr) 67 kr, vilket skulle göra en rätt att teckna en aktie (dvs två teckningsrätter) värda 28 kr (67-39).

Frågan är helt enkelt om man tror att Swedbank är köpvärd på 39 kr och är beredd att öka sitt innehav. Den lilla risk man tar är förstås om Swedbank skulle rasa väldigt tungt under den tid det tar från att ens pengar dragits tills man kan förfoga över sina nya aktier, men det är ju bara en risk om man har köpt på sig mer än man har råd med och det är ju alltid en dålig idé.

Innan folk har svarat på erbjudandet vet ju ingen hur många rätter det blir över och vad sannolikheten är för tilldelning och jag vet inte ännu hur länge man måste ligga ute med pengarna. Återkommer om detta. Avanza svarade mig att man kan skicka dem ett meddelande i depån tidigast den 22/9 att man är intresserad och av hur många så sköter de byråkratin.

Mitt tips (om man tror på Swedbank) är förstås att ansöka om tilldelning, det är det närmaste ett gratis lotteri man kan komma.


'

2 kommentarer:

  1. Nya favoritbloggen! Fortsätt leverera kvalitetsinlägg i en jämn ström :)

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Du har hyllat Diamyd medical en del i bloggen. Hur ser du på deras nyemission? Kommer du vara lika odelat positiv till teckning i Diamyds emission som i Swedbanks?

    SvaraRadera