måndag 14 februari 2011

Apple överallt


Vart man än tittar är det Apple, i media liksom i verkliga världen. Apple är som en religion och om man dessutom är intresserad av företaget och letar lite finns det idag ingen gräns för hur mycket intressant man kan hitta- ny hårdvara, mjukvara, tjänster, strategier o.s.v.

Med tanke på hur stort och därmed betydelsefullt smartphone-segmentet börjar bli, där regerar om inte i antalet enheter så i vinst per enhet, så är det väldigt trevligt att höra att man nu tänker sig att göra en budgetversion av iPhone för att konkurrera i det riktigt stora segmentet "vanliga telefoner". Mindre och nedbantad och halva priset, precis som man gjorde med iPoden- man etablerar den som high-end och när marknaden är vunnen släpper man budgetmodeller som tack vare skalfördelar kan konkurrera ut alla med pris och prestanda.

Tjänar man så bra som Apple på telefonen (och glöm inte apparna...) är det säkert möjligt att kapa priset rejält på en billigare produkt och ändå tjäna en hacka på varje enhet. Stackars Nokia om Apple tar marknadsandelar av dem även i deras stora segment.


Med en kraftigt breddad framtida bas på stolpen ovan kommer den totala mobilrelaterade vinsten att explodera. Just wait and see...

17 kommentarer:

 1. Apple är fortfarande ett teknikföretag och det är omöjligt att förutspå vad som möjligen kan ske. Rätt som det är tar någon annan spelare över tronen som innovatör nummer ett och satsa därför hellre på företag där förändringen är minimal.

  SvaraRadera
 2. Problemet är att där förändringen är minmal har det en tendens att gälla förräntningen också, undantaget ftg som har ett monopol eller är del av ett oligopol. Även H&M som är så stabilt måste ständigt utveckla sig.

  SvaraRadera
 3. Det är ett understatement att det skall bli intressant att se om Apple kan lyckas med samma sak som man gjort för iPod här. Marknaden är ju fullkomligt enorm med tanke på att de nu finns 5 miljarder (!) mobilabbonemang i världen...

  Jag tankade mer Apple vid rapportdippen och kommer att fortsätta med det nästa gång det händer...

  SvaraRadera
 4. apple flugan kanske håller, kanske inte. Inte billig dock.

  SvaraRadera
 5. skulle vilja se vad Apple kan prestera i nästa generation, det är det som kommer bli make or break för dem, eller om inte annat påverka helheten i väldigt stor utsträckning...

  SvaraRadera
 6. Anonym:

  Du får nog precisera dig lite mer än att säga att den inte är billig. Skulle vara intressant att förstår hur de som som påstår det kommer fram till den slutsatsen. Tittar man på alla siffror som man normalt tittar på och dessutom jämför med jämförbara bolag så *är Apple inte dyrt*. Det är dessutom dom flesta analytikerna överrens om vilket också är anledningen till att riktkurser är satt ända upp till $550 för 2011. Risken ligger snarare i att förväntningarna på Apple är helt andra än på jämförbara bolag så en besvikelse, aldrig så lite kan tillfälligt ge effekt. Nästa möjlighet att köpa på dipp är väl ifall det *inte* säljs 5 miljoner Verizon-telefoner den första månaden, utan kanske bara låt säga 2. Vilket naturligtvis skulle vara hejdundrande succe för vilket bolag som helst. Men Apple mäts uppenbarligen enligt en helt annan måttstock sedan nåt år tillbaks :)

  SvaraRadera
 7. Aj, aj, jag får rysningar när jag hör ord som "alla analytiker är överens" och "mäts uppenbarligen enligt en helt annan måttstock".

  Tycker också just att de religiösa undertonerna är ytterligare en faktor som gör att jag håller mig ifrån bolaget.

  Sen skall man väl också poängtera som redan sagts, att inom tekniksektorn kan allt förändras blixtsnabbt. Apple kan försvinna på 5 år, på samma sätt som ett nytt Google kan växa fram på 5 år. Varför investera i ett bolag som redan nått toppen?

  Känns smartare att investera i ett som är på väg dit. Lättare sagt än gjort dock.

  SvaraRadera
 8. Apple har långt kvar till toppen! med den kassan och det varumärket kan de finkamma världens skarpaste hjärnor för att driva utvecklingen framåt. Först kommer de ta tv/hemmabio marknaden, sedan kommer de med någon ny produkt som världen aldrig skådat. Kanske lyfter upp en ny generation mac som blir standard och knuffar ett trött microsoft åt sidan? Bara att sattsa en slant och hålla tummarna att favoriten håller.

  SvaraRadera
 9. Anonym:

  Du är välkommen att rysa på men jag skrev "dom flesta anaytikerna" dom som inte är positiva är få och en del har riktkurser för 2011 som redan passerats. Det finns bloggar som följer Apples aktie, inget svårt att hitta om man vill veta hur listan ser ut. Om man tycker att Apple nått toppen med 3% av den globala mobilmarknaden och med omsättningstillväxt på 50% (och 75% vinsttillväxt) per år så skall man naturligtvis inte köpa den.

  Att försöka hitta bolag som är billiga nu men som sedan kommer att göra en till miljonär kan man ju hålla på med om man orkar. Chansen att det är lättare att bli lik på lotto. Däremot kan man försöka använda sitt sunda förnuft och hitta bra bolag i en växande branch som har potentialen att ge god avkastning. Apple är ett av många sådana bolag.

  Idag såg jag förresten en nyhet om att Coca-Colas recept nu är avslöjat. Extremt riskfyllt branch det där. Marknaden kan upperbarligen förvinna från den ena dagen till den andra. Jag skulle avråda från en investering, man har ingen aning om hur den ser ut om 5 år!

  SvaraRadera
 10. Vad är Lous gav på Apple?

  SvaraRadera
 11. hej Karl,
  det var jag som sa att apple inte var billig. Nu ska jag förklara varför, men det är naturligtvis en bedömningsfråga och inget annat. Jag brukar försöka hålla mig till förutsägbara företag, vilket jag inte anser apple vara.
  Om man tar två fall och antar först att Apple inte kommer växa mer i framtiden utan stanna kvar på denna nivå så är aktien värd ung. 200 dollar diskonterat till 9%. Detta är väldigt konservativt och baseras på fritt kassaflöde som senast var 16 590 miljoner.
  Antar man 10% tillväxt tio år och 1% tillväxt för evigt så blir aktien värd 454, alltså 21% rabatt.
  Frågan är ju, hur snabbt kan apple växa och hur länge? Vi har trots allt bara 5 år att se tillbaka på när det gäller tillväxt, kan jämföras med HM som har flera decennier med stabil tillväxt. Hoppas du har rätt och lycka till, men jag kommer hålla mig till min strategi, hitta aktier med säkra 10% i avkastning och chans till mer, finns gott om sådana investeringar.
  Att alla analytiker håller med om ett värde är ganska normalt så det säger inte mycket, du får nog göra din egen analys, själv lyssnar jag inte alls på dem då de borde vara rika vid det här laget om de hade rätt ofta.

  SvaraRadera
 12. Intressant diskussion. En måttstock, förutom alla finansiella data, är hur många gånger per dag man ser någonting från Apple (undantaget ev. egnaprodukter förstås). På samma sätt som man kan försöka räkna alla H&M-påsar man ser under en dag på stan.

  Sen jag började tänka på detta när jag köpte Apple-aktien första gången för några veckor sedan har mina ögon minst sagt öppnats för hur enorm dess genomslagskraft är idag. I i princip varenda tidning/tiskrift och överallt när man är ute ser man applegrjer och artiklar om vad de håller på med eller kommer att presentera, rykten o.s.v. ÖVERALLT.

  Mitt GAV är drygt 340 dollar på de två köpen, ska räkna ut till nästa kvartalsrapport.

  SvaraRadera
 13. Jag blir intresserad av Apple efter alla dina fina inlägg om bolaget, produkterna och aktien!

  Men vissa i kommentarerna ovan är rädda för att Apple kan bli ifrånsprunget och därför inte vågar satsa på denna teknikaktie.

  Efter att ha sett följande video på Ted Talks kanske jag kan hålla med dem!?

  Kolla in denna video om framtidens teknik, som säkert inte är speciellt långt borta. Indiern Pranav Mistry som utvecklar tekniken ska lägga ut mjukvarukoden fritt för utvecklare att använda! Han forskar på MIT i USA.

  Han ser på video och ritar i diagram på ett A4-ark! Då behöver man inte någon iPhone längre...

  Pranav Mistry: The thrilling potential of SixthSense technology

  http://www.ted.com/talks/pranav_mistry_the_thrilling_potential_of_sixthsense_technology.html

  För övrigt har de många intressanta föreläsningar på Ted Talks, spana in dem på siten eller på SVT om kvällarna! Rekommenderas!

  Vad säger ni efter att ha sett videon?

  SvaraRadera
 14. Anonym:

  Om man förutsätter att Apple inte växer något mer så kanske dina siffor stämmer. Kredit till dig att du åtminstone räknat (med visserligen extremt konservativa siffror) innan du kommit framt till att den är dyr. Det verkar det inte vara många som är negativt inställda som orkar annars. Skall man vara *säker* på att få 10% avkastning per år är det inte mycket som duger. Och absolut inga teknikaktier över huvud taget. Då är förmodligen även Intel och Microsoft för hög risk.

  Det finns risker här. Tex hård prispress från tex kinesiska företag som ZTE och Huwaei som verkar kunna bygga Androidtelefoner i princip gratis. Men jag tror Apple kommer att kunna finnas i ett (fortfarande växande) premiumsegment på kort till medellång sikt. Och det är ju även det mest lönsamma. Dessutom är ju mobilerna bara ett av flera (lönsamma) ben som Apple står på. Så att säga "inbyggd" riskspridning.

  SvaraRadera
 15. Rolig diskussion det här. Lite hoppa på tåget, men det har väl redan gått så vitt jag vet.
  För inte så länge sedan,10-15 år, så skulle ju alla bolag i denna bransch upp upp over the mountain top. Så blev det till viss del men....
  Och det är inte ett litet men. Vissa ägare av Ericsson fick se sina innehavs värde eroderas.
  För bara nån vecka sedan presenterade Nokia och MS att dom skulle samarbeta. Detta sågades av marknaden. Marknaden vill bara se vinster inget annat. Om nu Ericsson och Nokia kan falla från sina piedestaler så undrar jag vad det är för vaccin som Apple har mot detta?
  Sagan har alltid ett slut så är det. Apple kommer inte att äga mobilvärlden i framtiden. Alla vill inte ha Iphone, ex undertecknad.
  Men jag kommer att köpa en Nokia-MS phone om dem kommer vara idiotsäkra och enkla att synka med pc, xbox, bilen osv. Jag kan inte spå framtiden men jag köper inte appar idag och kommer inte göra så i framtiden heller. Vill att produkten skall komma komplett out of the box. Angry birds må vara roligt med det är lek, leker gör jag med mina barn och inte med min elektronik.

  SvaraRadera
 16. Dippen som kommer när Steve Jobs dör i cancer kanske är ett bra tillfälle att vänta in och gå in på.

  SvaraRadera
 17. Anonym:

  Som jag försöker säga (uppebarligen utan speciellt stor framgång) så har tåget långt ifrån gått än. Nyss var det ett ypperligt tillfälle att köpa när kursen dippade från $364 till $338. Det kommer att komma fler sådana tillfällen och Apple kommer förmodligen att fortsätta att överträffa förväntningarna (som redan nu är ganska höga) de närmsta kvartalen. Apple levererar marginaler och vinster som andra tillverkare bara kan drömma om just nu. Apple behöver (ännu) inte konkurrera på pris till skillnad mot i princip alla andra. Och dessa massiva vinster gör man *trots* en ännu liten marknadsandel inom mobiler. Om historien om Apple har visat någonting så är det att Apple inte *behöver* äga marknaden för att växa, vara lönsamma och må utmärkt. Även om det nu råkar vara sant för tex iPod och iTunes. Men det behövar man inte oroa sig för än eftersom både marknaden för smartphones och Apples del däri fortsätter att växa. I slutändan kanske Android säljer fler telefoner men om Apple fortsätter att ta hälften av vinsten på den globala mobilmarknaden så kan man väl föreställa sig vad det innebär när man säljer 200 miljoner mobiler per år istället för 40 som idag. Man kanske kommer att överleva på "bara" 40 procent eller kanske bara 30%? Och hur många av dagens 5 miljarder abbonemang komer om fem, tio år att köra på en smartphone? Jämfört med den potentiella marknaden så är PC-marknaden en piss i mississippi...

  Apple är dessutom bara ett av många företag som kommer att profitera på detta. Ett uppenbart är ARM som levererar designen på de flesta processorer som sitter i telefonerna. Det finns en uppsjö andra.

  Point being att detta bara är början. Och Nokia och MS får skynda sig på om man skall ha något som helst chans att ta några signifikanta delar av denna kakan. Och då har vi inte ens pratat om tablets där Nokia och MS inte finns på banan ens...

  Och ja. Skulle det friktansvära inträffa att Jobs avlider av sjukdom och aktien tar ordentligt med stryk så kommer det förmodligen att vara decenniets köptillfälle.

  SvaraRadera