torsdag 16 september 2010

HQ och marknaden


Den för oss värdeinvesterare viktigaste regel som Warren Buffett någonsin formulerat är enligt mig följande:

In the short run the market is a voting machine, but in the long run it is a weighing machine.

Med andra ord, oavsett vad marknadens aktörer hittar på just idag så kommer ändå aktiekursen på sikt att reflektera ett företags värde. HQ AB har som bekant haft en intressant resa. Intressant för att allting som för andra företag händer under en längre tid verkar utspela sig på ett par veckor för HQ. Inte så konstigt med tanke på hur uppenbart felprissatt den är idag.

Att det inte går ännu snabbare ned är förmodligen p.g.a. att så många sitter med aktier de köpte till högre pris än vad som går att få idag och hoppas på ett nytt idiotrus.----

Om någon undrar varför jag har lagt in vissa politiska observationer på sista tiden så är det helt i egenintresse. Ingenting jag kan komma på vore värre för Sverige idag och därmed också det svenska näringslivet än att ha en röd-grön-illröd regering.

Tre dagar kvar till valet då den som vill har chansen att rösta på en statsministerkandidat vars egna väljare föredrar Reinfeldt som statsminister, med en justitieministerkandidat som tänker börja med att ta ett år ledigt för att åka till USA. Eller på ett parti vars två språkrör måste avgå om ett halvår. Eller en ohdåga som "inte längre kallar mig kommunist för det blev en belastning", vill socialisera företagen, förbjuda vinster och har upprepade gånger berättat att han sörjer att Berlinmuren revs.

18 kommentarer:

 1. ÄR man missnöjd med etablissemangets Sverigefientliga politik, som är extrem i ett europeiskt perspektiv bör man rösta på Sverigedemokraterna.

  En röst på Reinfelt som nu officiellt stöder våldet mot Sverigedemokrater är en röst för fortsatt skendemokrati.

  Antingen röstar man kortsiktigt på låga räntor, trams om finansoro och hot från Borg (vad är det för "demokrati" där regeringsrepresentanter hotar folket?) och fortsatt massinvandring. Eller så tänker man på det samhälle som barnen ska ta över, lever man i verkligheten blir svaret enkelt.

  http://politisktinkorrekt.info/

  SvaraRadera
 2. Lägg rösten på Allianspartierna, så slipper vi SD som vågmästare.
  Vågmästarläge i riksdagen försvagar regeringes möjlighet att driva en för Sverige utvecklande politik.

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Eller kan man se det som att Sverigedemokraternas starkaste sympatisörer är rädda och outbildade människor som skyllde sina egna tillkortakommanden på något yttre och då för enkelhetens skull en annan grupp människor. Kategorisering av människor är enkelt och fördomar likaså vilket passar den rädda och outbildade sverigedemokraten perfekt. Inte heller lär deras väljare sig något av historien eller varför vi tack vare yttre influenser och arbetskraft vi är där vi är idag.
  Det enda som förvånar är hur du hittat till denna blogg som främst riktar sig till reflekterande och intelligenta människor. Du måste kommit fel.

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt och hållet med dina politiska inlägg, vinsten är nära nu för alliansen. Men också för de röd-gröna enligt Ibrahim Baylan som i ett internt mail skrev "Segern är inom räckhåll". Precis som Gamla storchefen på börssnack så kan man undra ifall Baylan gjort honom sällskap eller ifall de är partners. Nollkoll symboliserar de röd-gröna för tillfället.

  Mvh, Akademikern

  SvaraRadera
 5. #1,

  Vad är det för fel på dessa människor? Om jag trampade på någons fot med tidigare inlägg så stampar jag gärna på dina. Endast obildadt folk kan säga något så osant och patetiskt.

  Jag skäms för dig.

  SvaraRadera
 6. För ett land som Sverige där ekonomin är beroende av handel med andra länder, är ett nationalistiskt parti som SD det värsta som kan hända landet. Nationalistiska partier sätter upp barriärer runt landet och försvårar handeln och samarbetet med omvärlden. Det är något som vi här i Sverige bör undvika om vi vill behålla vår levnadsstandard och skapa fler arbetstillfällen.

  Istället bör vi rösta för partier som underlättar för Sveriges företag att bedriva sin verksamhet, och som inte sätter upp hinder för samarbete och handel med omvärlden. Som jag ser det är Alliansen de enda som för en sådan politik.

  mvh Stefan

  SvaraRadera
 7. Anonym

  Sverigedemokraternas politik är regeringspolitik i Danmark, i Norge har motsvarande parti 22%!

  Hur menar du?

  Den som vill se sitt land ISLAMISERAT röstar på riksdagspartIET.

  Vi andra röstar på det enda svenskvänliga partiet - Sverigedemokraterna!

  SvaraRadera
 8. Tycker det är rent utav pinsamt med alla SD anhängare som har börjat terrorisera alla bloggar. Tyvärr är ju detta nackdelen i en demokrati, även idioter har rätt att rösta.

  Håller med om att det är viktigt att alliansen vinner. Man ska komma ihåg att en röst på socialdemokraterna inte bara är en röst på Ohly utan nu är det ju även en röst på SD då det hjälper dem till vågmästarrollen.

  SvaraRadera
 9. Mitt budskap till alla SD anhängare tåls att sägas igen: Bedöm människor efter deras handlingar och inte efter deras ursprung! Med en bra politik (moderat) kan vi vaska fram det bästa ur alla människor.

  SvaraRadera
 10. bla bla bla... hq ska testa 10 kr igen, det är jag säker på.

  SvaraRadera
 11. Hej lou!

  Såg ditt inlägg om H&M i ValueWalk! Bra jobbat. Kanske lockar några stora värdeinvesterare :)

  mvh
  4020

  SvaraRadera
 12. Jag tycker alltid det är lika intressant med människor som fördomsfullt beskriver Sverigedemokraterna som rädda människor fyllda med fördomar.

  Själv går jag runt med en "Rör inte min statsminister pin" på bröstet men jag anser mig vara varken bättre eller sämre än en Sverigedemokrat. Rent politiskt anser jag mig ha mer gemensamt med dom än de misunsamma och bittra människor som går till val med motivationen "det är alltid någon rikare som får betala".

  SvaraRadera
 13. De mest egentänkande människorna i vårt land är de som trots massiv avhumanisering, demonisering, tortyr, våld, lögner och förtal står upp för en politisk linje SOM I VÅRA GRANNLÄNDER ÄR REALITET OCH REGERINGSPOLITIK det är ni PK-svenskar som är hjärntvättade av en ensidig opartisk massmediekkår.

  Danmarks största tidning, Jyllandsposten hade en undersökning hur danskarna skulle rösta i det svenska riksdagsvalet - Sverigedemokraterna fick 80%. Detta får nog en annan tidigare politisk korrekt utlandssvensk att tänka till.

  SD mot 10% i valet.

  SvaraRadera
 14. @"Anonym: Jag tycker alltid det är lika intressant med människor som fördomsfullt beskriver Sverigedemokraterna som rädda människor fyllda med fördomar."

  Jag förstår vad du menar, men här handlar det om väljare som röstar på ett enfrågeparti som använder förljugna och förenklade känsloargument i sin argumentation. De har ju ingen politik i övrigt. Jag inser ironin i att kategorisera folk som kategoriserar, men om argumentationströskeln blir för hög mot folk som fördömer förenklingar med att de inte får förenkla, då kommer bara förenklade och fördomsfulla människor få komma till tals.

  Så vill vi väl inte ha det?

  SvaraRadera
 15. Jens

  Sverigedemokraterna har en mycket bred politik för att ännu inte sitta i riksdagen. Du visar bara hur dåligt påläst du är.

  Man kan dra paraleller mellan en röst på Sverigedemokraterna och köp i utskällda undervärderade bolag (som t.ex. Swedbank och BP). Samma typ av kraft krävs för att gå emot strömmen emot lögner och förtal.

  SvaraRadera
 16. Jag börjar med att förtydliga att jag redan förtidsröstat för borgerligt styre. Jag förstår dock varför och hur det kommer sig att Sverigedemokraterna får sådant otroligt stöd.

  De 7 klassiska partierna har inte vågat ta i integrationspolitiken med tång, vilket också är fel. Integrationspolitik är en stor del av demokratin och politiken, och uppenbarligen något som folket vill diskutera om man ser till stödet som SD får.

  Det som är väldigt befriande är dock att Folkpartiet diskuterar integrationspolitik och kommer med i mina ögon väldigt vettiga förslag. Krav på att lära sig svenska för att få medborgarskap, en invandringsnivå närmare EU's snitt och en i övrigt mer vettig syn på invandring och integration. Media har gjort patetiska försök att jämföra FP med SD, vilket är helt befängt. Den stora skillnaden är att SD tonar ner sin (rent ut sagt) rasism för att verka vettiga, medan Folkpartiet inte är ett i grund och botten rasistiskt parti, utan ett parti med sunda värderingar som verkligen vill förbättra integrationspolitiken till det bättre, så vi slipper att ha ett Sverige där man lämnar utrymme för extremister.

  SD har en värdelös ekonomisk politik, deras budget är full av hål (som Åkesson försvarar med att nedskärningar inom invandring kommer att täcka, men det är OMÖJLIGT att veta, då invandring inte BARA är en kostnad utan även en resurs), och de har själva sagt att de ligger närmare röd politik än blå, som de flesta vet inte är en vettig politik för Sveriges framtida utveckling.

  Det hela är för mig väldigt enkelt. Sverige har gått från att vara ett av de främsta länderna i världen på nya patent, ett land med entreprenörer i absolut toppklass, ett land där människor jobbar och vill föra landet framåt till att bara sjunka i alla möjliga mätningar som ett resultat av röd bidragspolitik. För att ha en fungerande välfärd måste personer JOBBA, och för att fler ska jobba måste det löna sig att jobba, och inte löna sig att vara sjukskriven lång tid när man faktiskt KAN ta ett jobb. De röda vill få det att verka som att de blåa vill utföra en häxjakt på de som är cancersjuka och helt oförmögna att jobba, men så är ju självklart inte fallet, de vill att de som har möjlighet att jobba ska jobba.

  Jag känner flera personer som mycket väl kan jobba men är "utbrända", "deprimerade" när de är under 25 år, och går på soc. Dessa personer måste lära sig att livet inte är en dans på rosor och att man måste göra rätt för sig. Anledningen till varför så många unga är deprimerade är en helt annan, för den som är intresserad, läs Ebenhardts bok "I Trygghetsnarkomanernas Land" för en väldigt bra förklaring.

  Men för att runda av ang. SD, så finns det två anledningar till att jag aldrig skulle rösta på dem: 1) Deras ekonomiska politik är närmare röd än blå, och de grundar sin budget på påhittade summor som ingen har bevis för (läs, besparingar som görs genom att invandring dras ner), och 2) De är i grund och botten rasister som tonat ner sig inför valet för att attrahera väljare, men mark my words, detta är en "favorit" i repris, historien upprepar sig, Hitler kom inte till makten genom att propagera för att gasa ihjäl judar, han kom till makten på ett sätt som börjar känna som ett obehagligt deja vu...

  SvaraRadera
 17. Trodde det här var en blogg om ekonomi och fundamentalanalys, och inte om politik och smörja. Kan inte Lou skriva ett litet stycke om sin politiska åsikt utan att det ska bli en hetsig diskussion?

  /Stefan

  SvaraRadera
 18. @Alex W: Tack för vettiga åsikter.

  @Stefan: Detta är en blog om ekonomi, men två dagar fram till ett val så måste väl ändå politik räknas dit. Det är nu de nästa fyra årens ekonomiska riktning bestäms.
  Dessutom är väl en hetsig diskussion bara lite sund livslust :-)

  SvaraRadera