tisdag 29 september 2009

Den galna marknaden


'
Varje dag är en lektion i marknadens beteende!

Igår fick vi ytterligare en lektion i dess irrationalitet när Ingmar Bergmans kvarlåtenskap
gick för klubban. Vem som helst förstår ju att en av de största regissörernas ägodelar har ett värde på marknaden, inte minst när personen har gått bort och det liksom inte kan bli fler ägodelar. Många fans vill förstås också köpa en bit av legenden eller i alla fall nåt som uppfattas (något långsökt) som en bit av den.

Det är inget problem att inse att marknadsvärdet är högt (men inte orimligt högt) på t.ex. handskrivna manus, inga sådana i denna auktion dock, och någonting som har synts i ett mycket känt sammahang, t.ex. schackpjäserna i "Sjunde Inseglet" (i och för sig är ju en miljon kr när man inte ens vet att det är rätt pjäser och det fattas en kung förmodligen galet det med). Men igår gick uppenbarligen allting överstyr när...

Två ordinära vitlackerade sängbord såldes för 340 000 kr
Två stoppur (utrop 200-300 kr) såldes för 82 000 kr
Hans gamla eldgaffel till öppna spisen (utrop 400-500 kr) säljs för 16 000 kr
Ett sinerat ateljéfoto av Irving Penn klubbades för 520 000 kr
En trämodell av Dramaten som givits till Bergman (utrop 20-30 000 kr) såldes för det facila priset av 1 025 000 kr
Omodern plaststereo gick för 98 000 kr
Papperskorg i rotting (utrop 300-400) gick för 11 000 kr

De närvarande vittnar om en förtätad stämning och allt högre bud på allt galnare saker, allt som på nåt sätt kunde knytas till Bergman uppfattades under några timmar som enormt värdefullt.

Vissa tänker förstås behålla det de köpt och då spelar ju inte priset någon egentlig roll, men alla de som har spekulerat i en värdeökning kommer med all sannolikhet att förlora en massa pengar. Ingenting nytt under solen... Det var precis samma sak som hände under
IT-yran, tulpanlökarna på 1600-talet och under söderhavsbubblan- saker och ting fick ett värde bara för att en massa människor var beredda att betala allt mer dag för dag.

Bergmans filmer kommer att ses i framtiden men hans gamla skivspelare med förstärkare kan bara säljas för 98 000 kr när marknaden blir galen.

Investeringsobjekt?

'

1 kommentar: