onsdag 23 september 2009

Daytrading ...som dröm var den vacker att få

'

Internets intåg på värdepappersmarknaden, dvs att vem som helst med en knapptryckning inte bara kunde läsa det mesta om alla företag som handlas på börserna utan också köpa och sälja dem blixtsnabbt har gjort samma sak för börsen som pokersiterna har gjort för pokerspelandet- i princip okunniga människor kan simma ut bland hajarna med illusionen att det är lätt att tjäna pengar här.

Daytrading frodas när börsen går upp. Om man vill veta hur börsen går kan man räkna antalet inlägg på Börssnack, Avanzachatten och de andra chattsidorna om aktier. Just nu är det högtryck på BS! Varje dag, minut för minut fylls det med "trådar" om what's hot and what's not. Jublandet från dem som just lyckats göra en lyckad trade blandas med ångestvrålen från dem som just (p.g.a. otrolig otur förstås) har förlorat pengar. De senare är betydligt färre eftersom de flesta ogärna berättar om sina misslyckanden.

När börsen sen vänder, framförallt efter ett kraftigt ras som det våren 2006, tystnad plötligt musiken. Det som bara dagar tidigare varit en störtflod av hormonstint chatter ebbar ut till en liten bäcks svaga porlande. De gapigaste signaturerna, de som skrutit om sin maximala belåning o.s.v., brukar då försvinna för alltid.

Daytrading är och förblir ett stadium som de flesta måste genomgå när de börjar med aktier. Det blir också för många det enda försöket. Det är precis som med sportspel- det verkar så lätt att säga hur en match ska gå, t.ex. hemmalaget eller favoriten vinner. Ännu enklare verkar allting vara i efterhand när man ser hur det har gått och hur "lätt" det hade varit att spela på det resultatet/köpa den aktien. Dessvärre är det inte enkelt alls- på kort sikt är börsen inte alls rationell plötligt köpe reller säljer någon och kursen sticker i väg. Till detta kommer de enorma utläggen för courtage.

Daytrading är ingenting som någon som har hållit på länge med aktier till sista finner vara den ultimata strategin. Det är och förblir ett spel om stora pengar till dåliga odds- precis som casinot. Några blir rika på det men det är en försvinnande liten del av dem som ger sig in i det. Deras lycka är inte beviset på att daytrading (eller för den delen teknisk "analys") skulle fungera, utan bara resultatet av normalfördelningskurvan. Några blir rika på Triss-lotter också och oddsen är mycket, mycket sämre för det än för roulette eller daytrading.

Missförstå mig inte! Det är inte alltid fel att sälja snabbt. Det kan t.o.m. vara vettigt att låna en slant kortsiktigt för att finansiera ett plötsligt uppdykande tillfälle. Men då ska köp och försäljning ske av rationella skäl, t.ex. på dåliga nyheter, för att aktien har stigit för mer än vad som är långsiktigt hållbart, att man tycker risken har blivit för stor eller liknande, inte för att man vill "ta hem vinsten".

Det vore kul att disktuera daytrading med dem som sålde Boliden och Swedbank till mig under 20 kr, SSAB vid 50 och MSAB på 8 kr.

Den som vill försöka tjäna sitt uppehälle på att daytrada kunde lika gärna prova lyckan vid roulettbordet!

/Warren Buffett (med idag 68 års erfarenhet av börsen)


Kul och lärorikt exempel på tradare på glid på BS. Observera att många av dem som svarar på inlägget försöker få honom att "ta nya tag" o.s.v.

Ytterligare ett liknande inlägg på BS. Missa inte det otroliga svaret han får av en förståsigpåare:

"Och det enda man faktiskt behöver göra för att lyckas är att göra precis tvärtom. Fan att det skall vara så svårt att fatta många gånger"


'

3 kommentarer:

 1. Jag tycker att det känns som att du bara hånar dessa ovetande killarna med mindervärdeskomplex. Du borde istället försöka hjälpa dem genom att kanske länka till din blogg eller försöka debattera för fundamental analys så att de inte behöver gråta sig till sömns varje natt. Du tycker tydligen att det är väldigt roligt att skriva ett "galet" inlägg men det är inte så schysst för dem som går på det och förlorar massa pengar. Var ett föredöme och visa hur det går att tjäna pengar utan att göra sig bankrutt.

  SvaraRadera
 2. Hej Filip.

  Jag har skrivit otaliga av inlägg på BS och Avanza-chatten (under olika signaturer) där jag argumenterar mot detta och lägger fram argumenten för det, mot daytrading, TA och fårskocksmentalitet.

  Jag har också länkat massor av gånger till min blogg de senaste månaderna. Detta trots att det egentligen inte är rationellt för mig att lära dem eftersom jag liksom andra som letar undervärderade aktier förstås tjänar på deras okunskap.

  SvaraRadera
 3. Det finns många som har förlorat pengar där ute på börsen; riktiga personliga tragedier bakom siffrorna. Det blir som ett lotteri och då har det blivit fel.

  Man måste tänka långsiktigt, då kan faktiskt alla bli vinnare. Warren Buffet skriver hela tiden om skillnaden mellan spekulation och investering. Och har man förstått den skillnaden (som jag själv också försöker lära mig mer om dagligen) tror jag att man kan sova gott om nätterna, även om aktiekursen tillfälligt går ner.

  Tack för en intressant blogg.
  mvh svenskmillionaire
  http://svenskmillionaire.wordpress.com/

  SvaraRadera