onsdag 28 oktober 2009

När ska man köpa och sälja?

'
Grundläggande för det praktiska användandet av fundamental analysmetod är som jag tidgiare skrivit "margin of safety", dvs att man köper en aktie när den har sjunkit så lågt i förhållande till företagets långsiktiga, "inneboende" värde att man har en betryggande marginal. Denna marginal behövs både om ens uträkningar inte riktigt stämmer men också som felmarginal om företaget helt oväntat skulle börja gå sämre.

Bara när ett sånt läge har uppstått ska man köpa!

Man kan förstås göra matematiska beräkningar över vad man vill ha för säkerhetsmarginal, t.ex. p/e talet är minst 50 % lägre mot den förväntade vinsten än vad aktien normalt har handlats till de senaste åren eller att direktavkastningen är 50 % högre än "normalt". Det finns massor av möjligheter för att bedöma hur billig aktien måste vara innan man köper. Jag tror inte att det är en tillräckligt. Automatiska regler fungerar inte alls lika bra som den mänsliga hjärnan. En kunnig bedömare med god erfarenhet måste kunna lita på sin känsla.För fundamentalt välskötta och (normalt) mycket lönsamma företag så skulle jag säga att "regeln" är följande:
  • Om man inte äger aktien: När det är slående hur billig aktien är, det känns sjukt att den har kunnat sjunka så mycket.
  • Om man redan äger aktien: När man blir smått illamående av att se den aktuella kursen (och därmed värdet på ens innehav).

Vid försäljning är regeln:
  • När ens aktie har nått en nivå som känns helt ohållbar i förhållande till vad företaget kan tänkas generera för vinster så säljer man. Detta inträffar ungefär samtidigt som inga kommentarer eller analyser längre är negativa till aktien. Man känner sig här ofta euforisk över hur högt den handlas (och därmed hur mycket ens innehav är värt).
Det här kanske låter lite flummigt men det är det inte. Man kan aldrig lyckas på börsen om man inte har en god känsla för vad som är rimligt eller inte. Det är inte alls samma sak som att en del "känner" att en aktie eller hela börsen kommer att gå upp eller ned en viss dag.
'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar