torsdag 22 oktober 2009

MSAB:s tredje kvartal

'
I morgon är det dags för MSAB:s rapport igen.

Min tro på MSAB:s potential grundar sig på två saker: företaget verkar ha möjlighet att bli den dominanta aktören med sin lösning och, framförallt, att man får höga och återkommande intäkter år från nästan alla licenser man säljer, dvs en årlig intäkt från det man sålde år -1, -2, -3 o.s.v. Detta tillsammans med det kraftigt ökade mobilanvändandet har potential att ge expolderande intäkter. Hittills har dessa dock inte kommit.

Med större kostnader för utvecklingen och expansionen samt hårdnande konkurrens måste man kraftigt öka sina intäkter för att aktien på sikt ska bli en hit. Dessvärre imponerar nyförsäljningen just nu inte alls, tycker jag. Naturligtvis var det glädjande med det nya franska avtalet, men de som höjer detta till skyarna missar att om företaget ska kunna expandera i närheten av vad de (och jag) hoppas på måste sådana här affärer komma regelbundet och allt oftare från nya marknader. Framtiden heter BRIC!

Sanningen är dessvärre att MSAB fortfarande bara tjänar runt en krona efter skatt och om man inte håller undan för konkurrenterna och vinner marknadsandelar riskerar företaget att bli ytterligare ett av alla dessa (f.ö. den stora majoriteten) av tillväxtbolag som aldrig lyckades bli ett medelstort företag och vars aktie om fem år ligger kvar och skvalpar.

Att de stora ägarna dessutom bestämmer att man ska dela ut mer än halva vinsten när man uppenbarligen har långt kvar tills man kan sägas ha slagit igenom på den enorma amerikanska marknaden för att inte tala om BRIC-länderna är minst sagt suboptimalt.

Finns det något trevligt att säga om MSAB idag? Absolut: det har kommit fram att ett antal amerikanska myndigheter har köpt utvärderingsexemplar och det nya (men lilla) amerikanska säljbolaget måste få tid att komma igång innan vi vet hur resultatet blir. Även med pressade marginaler är den offentliga marknaden mycket gynnsam att verka i, dels för att man anslår pengar till viktig utrustning även i en lågkonjunktur och dels för att man är mycket trogen inköpt utrustning som man utbildat personalen på.

Förut redovisade MSAB sin försäljning (ny- och licens-), vilket förstås var väldigt korkat att bjuda sina konkurrenter på, men det gav oss investerare möjlighet att räkna på de återkommande intäkterna. Min dåvarande uträkning av rullande tolvmånadesförsäljning var då mycket imponerande. Slut med det idag, men eftersom MSAB:s intäkter kommer så ojämnt över året kan man ofta räkna ut att har man haft ett par "dåliga" kvartal efter varandra så kommer det sedan bättre kvartal. Detta talar för att denna rapport inte blir så svag som den förra.

Bra nyheter från MSAB är förstås egentligen inte att just detta kvartal trillade så mycket licenspengar in, utan att man kan visa upp nya avtal med troligen mycket stora framtida volymer. Jag köpte MSAB för precis tre år sedan, har som sagt minskat mitt innehav det senaste året, men kommer att ge företaget ett par år till. Har man då inte lyckats höja vinsten per aktie rejält så kommer jag att sälja det mesta.

Det är i slutändan inte de återkommande licensintäkterna utan nyförsäljningen som kommer att avgöra företagets framtid.


'

2 kommentarer:

  1. Off-topic, fick du också fler BTA-2-aktier idag? Undrar om det är folk som ansökt men som inte haft pengar när det väl kommit till kritan... Mycket glad överraskning var det i alla fall då jag fick 27% fler aktier, gratispengar!

    SvaraRadera
  2. Ja, det kom in ytterligare 27 % idag.

    SvaraRadera