måndag 26 oktober 2009

Obducats rapport

'
Inte mycket nytt under solen i Obducats kvartalsrapport i fredags. Fortsatt svag efterfrågan på företagets produkter på marknaden, vilket man naturligtvis kopplar samman med lågkonjunkturen. Detta stämmer säkert, men dessvärre är det fortfarande omöjligt att göra någon vettig prognos över den långsiktiga försäljningsutvecklingen. Ett företag som bara då och då lyckas sälja mycket dyra system är förstås notoriskt svårt att räkna på men det gör inte att Obducat inte är intressant på ett fundamentalt plan.

Nanotekniken är trots sin långa historia ännu fortfarande i sin linda. Potentialen är så stor att den inte kan uppskattas idag eftersom såpass förbättrade material- och därmed produktegenskaper är nästintill oskattbara. Alla nya teknikers potential överdrivs hejdlöst av dem som är mest engagerade och därmed insnöade, tänk bara på "virtual reality" för ett decennium sedan och IT-yran. Men även om man inte i närtid kommer att kunna konstruera däck som räcker hela bilens livslängd o.s.v. så är det även för en lekman uppenbart att om man kan bygga om material på atomnivå och överhuvudtaget fortsätta att förminska kretsar och liknande så kommer detta att förändra världen.

Egentligen spelar det för Obducats del ingen större roll om nanotekniken får sitt genombrott snart. Detta kan påverka företagets värdering enormt, men avgörande för Obducat är att man lyckas få stora beställningar av sina maskiner m.m. så att man etableras på marknaden och får lönsamhet i sin verksamhet.

Aktien är alltså ganska mycket en chansning. Man kan inte få igenom hur många nyemissioner som helst och den senaste räcker inte ens ett år med nuvarande kassaflöde. Det börjar bli väldigt många aktier (ung. 600 miljoner...) i Obducat.


Jag är dock fortsatt imponerad av företaget och de kunder man har offentliggjort och jag är helt övertygad om att displaytekniken som bransch kommer att bli ännu mycket större än den är idag.

'

1 kommentar:

 1. Hej,

  Tack för en kanonblogg!

  Hur ställer du dig till Obducats aktie numera?

  Mvh
  Bob

  SvaraRadera