tisdag 27 oktober 2009

Diamyds rapport

'
Diamyds rapport i fredags var av naturliga skäl inte någon spännande läsning. Det mesta var ju känt efter presskonferenser och prodpekt inför nyemissionen.

Verksamheten fortsätter att gå kraftigt minus, men det är naturligt i detta stadium och ingenting tyder på att ledningen inte har järnkoll på pengarna. Den stora frågan är som alltid om studierna kommer att falla väl ut, men det får vi inte veta än på ett tag. Ledningen har formligen hällt ut nyheter den senaste tiden, men det var naturligtvis för att förbättra möjligheterna för en lyckad nyemission. Med alla säkerhet hade man kunnat få mer än 70 kr per aktie men man hade förstås inte kunnat räkna med en sådan otrolig uppvärdering på så kort tid.

Den andra frågan är om pengarna nu kommer att räcka tills man om (!) allt går väl når ett positivt kassaflöde. Företaget har efter nyemissionen bara 13,5 miljoner aktier och det vore mycket bra för oss långsiktiga om detta kunde behållas. Om företaget skulle lyckas över förväntan skulle man ju på sikt kunna tjäna kanske en miljard per år. Detta delat på så få aktier skulle förstås ge en enorm utdelning.

I min analys av Diamyd har jag valt att bortse från de övriga produkter man har i olika stadier av utveckling eftersom de uppenbarligen inte är avgörande för framtiden. Diamyd står och faller med sitt diabetesvaccin, de andra produkterna är dock bra för framtiden då man förhoppningsvis genom dessa kan bli ett brett läkemedelsföretag. Om det skulle komma en stor och bra nyhet om något av dessa preparat kan det förstås påverka kursen och därmed min förutsägelse om att aktien förmodligen kommer att gå tillbaka med tiden eftersom det är så länge tills fas 3-studien är klar och vi verkar kunna få besked om licensförhandlingar med läkemedelsbolag.


Att man skyndar långsamt med dessa förhandlingar är ett tecken på mognad hos ledningen, en mognad man bara kan hoppas att en dag få se hos MSAB-ledningen. Man har f.n. en stor kassa och kan göra en ytterligare nyemission om det blir nödvändigt. Man kan alltså vänta tills man har en färdig eller i alla fall godkänd produkt innan man tecknar avtal och därmed få mycket bättre betalt.

Det är så här företag skall drivas!

Tidigare inlägg om Diamyd.


'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar