fredag 2 oktober 2009

Buffett- bara 20 affärer kvar

'
"I get to see a lot because I stand on the shoulders of giants" sa en gång Thomas Edison. Vad han menade var att om man lär av andra så kommer man mycket längre.

Den man kan lära sig mest om fundamentalanalysen och dess praktiska tillämpning är förstås Warren Buffett. Hans regler och råd är dessutom lika geniala som kortfattade, vilket jag tycker om. Jag kommer att presentera några av de regler han har satt upp för sig själv och råd han ger i några artiklar, detta är den första.

"Föreställ dig att du bara får göra 20 placeringar i ditt liv från och med nu. Varje gång du köper eller säljer en aktie eller annat värdepapper så har du en affär mindre du får göra. Någonsin."

Tänk efter noga. Vilka av dina affärer hittills skulle du i så fall ha valt att göra och vilka hade du låtit bli? Detta ska förstås inte vara de som senare visade sig vara lyckade, sånt vet man förstås inte när man gör dem, utan vilka var utifrån all tillgänglig information just då korrekta att göra om du hade behållit ditt lugn och bara handlat kallt rationellt?

Tanken med regeln är förstås att du ska tänka efter innan du handlar och bara göra det om du tycker att detta tillfälle är tillräckligt bra för att göra sig av med en av de kvarvarande affärerna. Som jag ser det ska man helst bara köpa eller sälja när det är slående vilket bra tillfälle man har. Att teckna Swedbank (om man får ytterligare rätter) för 39 kr är ett sånt tillfälle. Om Swedbank senare i år skulle skjuta till skyarna bara på förväntningar utan att de ännu fått tillbaka sin lönsamhet så är det utan tvekan vettigt att sälja allt eller minska.

Själv hade jag idag absolut inte köpt MSAB när p/e var långt över 20 bara för att ledningen sa att framtiden var guld och gröna skogar, man lär så länge man lever, men däremot lika självklart utnyttjat tillfället när de med högre vinst ändå hade sjunkit ned mot 10 kr och fått en mycket attraktiv värdering i förhållande till sin potentiella intjäningsförmåga. Samma sak med PA Resources när jag köpte på att ledningen lovade 20 000 fat på kort tid och 50 000 på ett par års sikt under 2006. Pare på 50-60 kr var vansinne innan de visat att de verkligen kunde leverera, men Pare på 10 kr i vintras hade varit värt en av "de 20".


Som sagt, jag drogs med när allt under en tid gått bra utan att tänka på att det var mycket kvar i båda fallen som skulle falla på plats. Idag har jag nästan bara förhållandevis stabila företag och sållar rejält bland förhoppningsbolagen och satsar bara förhållandevis låga summor på dem (förutom MSAB och Pare även Obducat och Damyd).

Det är alltid gratis att låta bli en affär. Visserligen kan man då missa tillfällen, men min erfarenhet säger att det absolut lönar sig att tänka efter både en och två gånger extra innan man slår till.

'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar