tisdag 27 oktober 2009

Säljer Folksam Swedbank?

'
Jag vill mycket ogärna dra slutsatser av aktiekursers tillfälliga rörelser, men ibland går det ju att se sannolika orsaker om man har följt ett företags aktie. Detta kan förstås vara mycket bra om man vill passa på att öka sitt långsiktga innehav när det är rea.

Det finns skäl att tro (med betoning på "tro") att Folksam just nu återigen säljer Swedbank över en öppna marknaden. Skälen till att göra detta antagande är flera men förstås framförallt att aktien på några dagar har fallit kraftigt utan vettig orsak (även om den de senaste timmarna har stigit igen). Precis samma typ av fall när Folksam har sålt tidgare och det är ju så vitt jag vet bara Folksam bland de större ägarna som har hål i huvudet tillräckligt för att sälja på börsen till fallande kurs istället för att försöka hitta en köpare av hela den aktuella posten och därmed få mer betalt. (Större poster är generellt mer värda än dagskursen och man slipper också nedgången under försäljningen som kommer av den tillfälliga obalansen på marknaden.)

De andra skälen är att man redan har sålt två gånger det senaste året och har sagt att man långsiktigt vill ligga på 5 %. Första gången var vid årsskiftet då man sålde från 9,7 till 8,8 % av aktierna och rösterna eftersom man inte ville vara tvungen att flagga så fort man gjorde en förändring uppåt av sitt innehav (man måste enligt lag flagga om ens företag, i detta fall hela Folksam-gruppen, överstiger 5, 10, 15 o.s.v. procent). Detta gjordes då trots att man nyligen hade sagt att man skulle ligga runt 10 % under överskådligt tid men på 5 % på lång sikt. Man sålde också av en del av sitt innahav i juni, vilket då med en "svagare" aktie sände ned den från ung. 60 till långt under 40 kr (dvs ung. 30 kr räknat med dagens aktie utan TR).

Idag äger Folksamgruppen 9,4 % av Swedbank efter att man har tecknat pro rata efter sitt innehav i nyemissionen
men eftersom de med all sannolikhet är helt inkompetenta har de rimligen också ansökt om att få teckna extra aktier utan stöd av TR och därmed fått ytterligare typ 4 %, dvs 104 % istället för 100 % av sin andel i nyemissionen, vilket skulle betyda att man därmed har ökat ytterligare till 9,6 %. Detta är alltså ungefär den ägarandel som man hade vid nyår, vilket föranledde den försäljningen.

Hursomhelt: att en aktie sjunker helt utan att det är fundamentalt motiverat är goda nyheter! End of story. När Folksam (så att säga) handlade ned aktien i juni ökade jag mitt innehav på först 44 kr och sedan 42 kr (dvs runt 35 kr med dagens aktie utan TR).

Det är om man lyckas att utnyttja dessa "reor" på aktier som man slår index med god marginal.


'

3 kommentarer:

 1. Folksam har bara preferensaktier. De har inte sålts eftersom omsättningen fortfarande är mycket låg.

  SvaraRadera
 2. Nej, det kan inte stämma, åtminstone en tredjedel av deras aktier är A-aktier eftersom hela nyemissionen är a-aktier.

  SvaraRadera
 3. Magnus, du är en stjärna, helt underbart. Det är självklart att det är precis så det är. Folksam är skumbags och sist sålde de både över börsen och via ENS, precis som nu.

  Undrar om de köper på sig köpwarranter samtidigt som de säljer ner kursen?

  Hursomhelst, stort tack! Jag köpte nämligen fler akiter idag av ren princip då läget ju blivit bättre och bättre, men ändå rasar kursen oförklarligt. Som du säger, REA !!

  SvaraRadera