fredag 29 december 2017

Året som gått, del 2 av 2


Mitt intresse för iGaming (gambling) ökade alltmer under året och jag tittade på de flesta bolagen men höll mig till mitt grundcase- att vi ser en rotation inom sektorn där de äldre svenska ”spelbolagen”, framförallt Betsson, Kindred och NetEnt börjar tappa mark relativt sett medan de yngre, t.ex. dem jag nämnde i första delen, men även MrGreen och Cherry tar marknadsandelar. 

NetEnt känns idag som ett bolag som haft lite för stora framgångar och missade tåget när trenden vände mot live casino, Betsson ger ett slött intryck tycker jag även när man träffar dem och överhuvudtaget tror jag att live och mobilt är det som gäller i framtiden. 

Cherry rekade jag i somras men dessvärre har integrationsproblemen med ComeOn dragit ned marknadens entusiasm för vad som utan tvekan är ett mycket bra bolag. Delarna, dvs Game Lounge (som man just köpte resten av), Yggdrasil m.fl. går mycket bra och man slöt nyligen avtal med Snaitech. Jag tror att detta bolag och framförallt aktien idag är i samma position som LeoVegas var för ett år sedan- affären utvecklas utmärkt men marknaden är avvaktande för att totalen (sista raden) ännu inte övertygar. När den gör det så kommer uppvärderingen, troligen under 2018.Apple har haft ett fantastiskt 2017 och det har varit lika intressant som alltid att följa bolaget. Aktien var svårt nedtryckt (115 dollar) för ett år sedan pga huvudsakligen den vanliga oron för iPhone. Denna oror har mattats rejält under året i och med att man lyckades skapa en ny  ultrapremiumprodukt i iPhone X och samtliga kvartal övertygade med fina siffror. Oktoberkvartalet blev väldigt fint på alla punkter och man guidade (förstås) för att man i julkvartalet skulle slå alla rekord. Ryktena lär fortsätta men det är tydligt att marknaden idag till skillnad från tidigare år litar betydligt mer på Apple än på diverse overifierade påståenden från Asien. Jag sitter idag på ett mindre innehav än tidigare (2013-16) men ser det som mer eller mindre permanent. Jag är övertygad om att 200 dollar snart nog är ett faktum och att företaget är minst dubbelt så stort om fem år.För första gången investerade jag i år i ett onoterat bolag- Hernö Gin. Jag besökte företaget i höstas under en oförglömlig dag. Företaget är fantastiskt på alla sätt genom att man från ingenting har skapat ett premiummärke som vinner alla priser som finns att vinna. Nu är går det förstås tretton på dussinet av alkoholrelaterade utmärkelser men de priser man vinner är de allra finaste och mest eftertraktade. Jag kommer att köpa fler aktier om jag lyckas få tag på dem och känner mig hyfsat säker på att detta företag kommer att kunna minst tiodubbla omsättningen och därmed långt snabbare vinsten de närmaste åren.

Två andra nykomlingar för året var Storytel och Fortnox, utmärkta svenska bolag med stora skalfördelar. Jag har därefter minskat i Storytel i tron att man ännu ett tag måste räkna med stryk på marknaden när man har mycket stora kostnader för sin expansion men tror väldigt mycket på bolaget på några års sikt. Fortnox är svårt att inte tro på när deras utveckling ser ut som den gör idag. Sedan förra året har jag skrivit mycket om varför jag inte längre tror på H&M, vilket har lett till givande diskussioner men det har också varit tydligt att det har varit rätt impopulärt i vissa cirklar som jag ibland tycker visar lite sektbeteende. Detta är kanske inte så svårt att förstå när nästan alla svenskar med aktieintresse äger H&M men just detta är också det tråkiga i sammanhanget. H&M:s nedgång som nu är över 50 % från toppen för tre år sedan har drabbat alla pensionsfonder, sverigefonder och inte minst alla dem som råtts att köpa H&M för att det är en ”nybörjaraktie”. 

Det finns inga nybörjaraktier! Alla aktier är förenade med stora risker om man inte vet vad man håller på med. H&M har idag stora problem och oddsen emot sig som jag ser det när människor köper på nätet där man inte alls kan dominera på det sätt man gör i köpcentra och stadskärnor världen över. Det är tråkigt men inte desto mindre sant och jag tycker att aktien på PE 18 är väldigt högt värderad då marknaden inte alls har prisat in att nuvarande situation med sjunkande vinst och omsättning mycket väl kan vara det nya normaltillståndet för bolaget, i alla fall sett över längre tid. Sen är det som alltid möjligt att man lyckas vända skutan men jag tror inte det, i alla fall inte i någon större utsträckning.

Tragedin Fingerprint Cards fortsatte sin resa nedåt under året och halveringstakten i aktien är nu mindre än sex månader. Jag tror att den snart nog handlas ensiffrigt och om företaget inte köps upp av någon som vill åt tekniken så kan det gå riktigt illa. Bland det roligaste som finns med att aktiebloggar är när man får höra att man påverkar någon positivt och det har verkligen varit kul att höra av, både på twitter och genom andra kanaler, att jag fick olika personer att sälja innan det började gå riktigt illa i FING.

Året är slut nu och på det hela taget har det varit mitt bästa år på börsen. Även om alla mina fem största innehav (LEO, EVO, LVMH, CTM och AAPL) har gått mycket bra så tror jag på alla sätt att deras bästa dagar ligger framför dem, utan undantag. LVMH är föstås liksom Apple utpräglat långsiktiga innehav som ofta går upp och ned på konjunkturoro och annat men också bolag där långsiktighet verkligen premieras. De andra tre är extremt snabbväxande bolag som säkert kommer att fortsätta skörda framgångar 2018 och framåt.

Roligt att det är så många som läser bloggen nu och till er alla ett Gott nytt år!


20 kommentarer:

 1. Trevlig och intressant läsning. Grattis till det uppenbarligen goda resultatet. Tack för en mycket intressant blogg!

  God fortsättning!

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra att du tycker det. Tack detsamma!

   Radera
 2. Tack för ditt arbete med att ge oss din syn på aktier. Uppskattar det mycket. Gott nytt år
  önskar
  Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tycker om bloggen. Gott nytt år, Ulrika.

   Radera
 3. Men Magnus. Det är årsavkastningen vi vill läsa om, inte bara massa adjektiv om bra hit eller dit! :) Tack för bloggen! /F Hopper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bytte mäklare i somras så det går inte. Som du säkert förstår var den god.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Tack Magnus, du berikar inte bara dig själv utan även vi som följer dig här på bloggen! Hatten av för alla träffsäkra analyser och tankar!

  SvaraRadera
 6. Tack för en bra blogg! Gott nytt år!

  SvaraRadera
 7. Vad tror du om Kindred? tycker du den tillhör den trötta skaran med Betson?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite så men är nog mer neutral. De har utan tvekan stor säkerhet i intjäningen.

   Radera
 8. Tack Magnus för alla dina synpunkter, tweets och blogginlägg. Och för att du fick mig att sätta mig in i CTM som nu blivit portföljens största innehav.

  Önskar dig ett lika framgångsrikt 2018.

  Bästa hälsningar från aktieanalysavdelningen på Koh Lanta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra. Ha det så skönt på semestern och önskar även dig ett framgångsrikt 2018!!

   Radera
 9. Hej!
  Handlar du alla dina aktier i en ISK eller har du utländska aktier i en KF, eller alla aktier i en KF?

  Mvh

  SvaraRadera
 10. Vill du skriva ut vad förkortningarna i slutet står för?

  SvaraRadera
 11. Tack för en läsvärd blogg!
  Bekymrar det dig att storägaren Olof Hallrup är dömd för insiderbrott? Eller är det oväsentligt enligt ditt sätt att se det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oväsentligt tycker jag. Det har ju inget med bolaget eller dess anställda att göra.

   Radera