tisdag 13 oktober 2009

Nordea och Swedbank?

'
Jag vill ju inte låta som alla de jag brukar klaga på som spekulerar vilt på forumen utan att ha en aning om saker och ting. Därför ska jag villigt erkänna att jag inte har den blekaste om Nordea kan komma att köpa Swedbank som Björn Wahlroos (på det finska försäkringsbolaget Sampo- Nordeas huvudägare) igår meddelade att han fortfarande hoppas på.

Man kan väl sammanfatta att antingen lägger de en vacker dag ett bud eller så gör de det inte.

Om det skulle komma ett bud i framtiden så blir det förmodligen en bra affär för Swedbanks ägare. Ett bud ska ju abeolut inte uteslutas eftersom Nordea naturligtvis vill hävda sig bland de stora europeiska drakarna och ett övertagande av Swedbank är en möjlighet att växa till sig snabbt.

Om Nordea t.ex. skulle erbjuda Nordea-aktier eller pengar och aktier talar historiska erfarenheter för att det blir en bra affär för oss Swedbank-ägare och en sämre affär för Nordea-ägarna. Detta eftersom man måste lägga ett mycket bra bud för att få alla dem som köpt Swedbank på höga nivåer att gå med och då förmodligen måste kraftigt öka sin skuldsättning och, om det finns aktier med i erbjudandet, existerande ägare blir rejält utspädda. Nordea-ägarna får helt enkelt betala för Swedbank-ägarnas budpremie.

Bättre eller sämre om det blir ett uppköp? Med dagens mycket låga värdering och framtiden så hänger det förstås på priset. Pengar idag är ju alltid ett argument, men inte om man säljer till ett lägre pris än aktiens korrekta värde. Ett välsockrtat bud skulle alltså kunna vara en bra affär.

'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar