fredag 9 oktober 2009

Buffett- aktier att äga på en öde ö

'
Buffett- Aktier att köpa innan man hamnar på en öde ö.

Dags för lite Buffet igen... En annan tankehjälp när man ska välja aktier från oraklet från Omaha är följande: köp bara aktier som du skulle vilja köpa om du visste att du skulle tillbringa de närmaste fem åren på en ö där du inte skulle ha någon tillgång till aktiemarknaden. Du skulle alltså vara tvungen att äga dessa aktier de kommande fem åren.

Jag tycker det är en lysande regel, minst lika bra som den om att mentalt begränsa antalet affärer. Om man tänker i (minst) femårsperspektiv lär man sig uppfatta dagens kurser precis som man ska, dvs bara en marknadsnotering, INTE värdet på företaget/aktien. Om marknadsnoteringen är tillräckligt låg, så att man har tillräcklig säkerhetsmarginal, kan den leda till köp och tvärtom för försäljning. Ingenting annat går att utläsa av dagens eller de senaste månadernas aktiekurser. Att SAS steg nu på morgonen betyder ingenting. Det är lång sikt som gäller.


Vilka aktier har framtiden för dig? Vilka är lågt värderade idag men har fundamenta som talar för att de kommer att producera fina kassaflöden långt in i framtiden? Vilka äger någonting som gör att de förmodligen kommer att fortsätta att ge ett övertag mot konkurrenterna (varumärke, patent, många hängivna kunder o.s.v.). Kort sagt, vilka kan du utan rädsla köpa idag men lägga i byrålådan i fem år? Boliden, Swedbank och SSAB är exempel på sådana företag idag.


The stock market is just something you turn in to sometimes to se if anyone has done something stupid.

/Warren Buffett


'

2 kommentarer: