måndag 5 oktober 2009

Sista chansen i Swedbanks nyemission

'
Det är nu sista chansen att ansöka om att få teckna extra aktier i Swedbanks nyemission utan stöd av teckningsrätter (liksom att svara ja på att man vill teckna med stöd av TR). Ansöker man om dessa kan man ha tur och få gratis möjlighet att köpa ett antal aktier för 39 kr. Tågordningen är i första hand dem som redan har tecknat med stöd av TR, men eftersom nyemissionen med all sannolikhet kommer att bli kraftigt övertecknad är det bara dessa som kan räkna med någon tilldelning. Tilldelningen sker sedan dessutom i förhållnade till hur många TR man har valt att teckna på vanligt sätt.

Ansöker gör man via sin nätmäklare eller direkt till Swedbank om man inte har någon depå hos en nätmäklare. Sista dag hos mäklarna är idag, Swedbank måste ha blanketten i morgon om man går den vägen.

Jag är normalt mycket tveksam till all belåning med aktier som säkerhet, men detta ser jag som ett undantag eftersom det närmast är en arbitrageaffär om man inte vill ha kvar aktierna. Något riktigt arbitrage är det dock förstås inte eftersom prisskillnaden inte finns där idag- det är ju 10-14 dagar tills aktierna kommer in på depån. Det finns alltså en risk i och med att allting kan hända. Att aktien skulle falla under 39 kr till mitten av månaden verkar ju dock inte så sannolikt precis och har man inte ansökt om fler än man skulle kunna behålla under överskådlig tid så finns ju ingen risk alls med en ansökan.

Belåning i ett sånt här fall ändrar inte på något sätt att jag anser att man aldrig ska utsätta sitt kapital för risker med belåningen. Med tanke på den mycket begränsade tilldelningen, om det ö.h.t. blir någon, är det väl knappast någon risk för det eftersom det rimligen blir en affär på marginalen för en genomsnittlig sparare.

'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar