torsdag 18 augusti 2011

Warrantläge!

Tydligen orsakade en jättelik felaktig säljorder i Tyskland dagens panikras på europabörserna och längre än så kan man väl knappast komma från fundamentalt motiverad prissättning på aktier. Förtom att en väldig många aktier just nu är mycket köpvärda kan den som är sugen på vadslagning med oddsen kraftigt på ens sida ha serverats ett fantastiskt tillfälle. Jag talar förstås om warrants, mer bestämt köpwarrants med tillräckligt lång löptid för att marknaden ska ha hunnit hämta sig rejält.

Jag köpte just SWE2F 120 SWE alltså en köpwarrant som löper till 1 juni nästa år, den har paritet 10 som fallit som en sten de senaste veckorna. Det finns förstås många fler liknande så det är bara att läsa igenom listan för den intresserade. Både Boliden och H&M har många warrants, men det gäller förstås också massor av andra stabila företag med ökande vinster.

Som jag brukar skriva är detta ingenting för den som inte vet vad han håller på med. Att satsa 10 000 kr på detta är precis samma sak som att satsa denna summa på att t.ex. Manchester United ska vinna ligan på Betfair, där man precis som på börsen kan sälja sin insats till högre eller lägre pris senare i tiden beroende på hur säsongen utvecklas. I princip allt kan mycket snabbt gå förlorat och har den underliggande aktien inte nått lösenpriset på slutdagen är allt förlorat om man inte har sålt tidigare.

Å andra sidan är det kul när man lyckas femdubbla sin insats också...

29 kommentarer:

 1. Är du inte orolig för fortsatt nedgång på börserna med tanke på din höga belåningsgrad?
  /Jörgen

  SvaraRadera
 2. "Tydligen orsakade en jättelik felaktig säljorder i Tyskland dagens panikras på europabörserna" - Nja, det kanske var ett misstag men knappast orsaken till raset. Efterkonstruktoin och dålig ursäkt.

  SvaraRadera
 3. Jörgen: nej, det krävs en nedgång på ytterligare 55 % och att jag dessutom inte skjuter till pengar i så fall. Dessutom är HM och dagens Apple mkt stabila Det känns inte så troligt.

  SvaraRadera
 4. Om en order av den magnituden orsakar ett fall på flera procent med datorhandelns hjälp så börsen måste stänga temporärt så ska man nog inte räkna bort det som orsak.

  SvaraRadera
 5. Tror du verkligen företagens vinster kommer öka närmsta 12-18 månaderna?

  SvaraRadera
 6. Som du säger ska man inte hoppa på produkter man inte vet ngt om, men en fråga om warranter: Hur sker ev värdeökning eller minskning? Kan man räkna ut ett värde på warranten vid t.ex en kurs på underliggande på 120kr redan vid årsskiftet? (SWE2F 120 SWE)

  SvaraRadera
 7. Stämmer det att om dina aktier går ned 55 % så blir ditt nuvarande kapital på börsen värt 0 kr?

  Enorm och sanslös belåning i så fall. Om vi får en allvarlig recension kan vinsterna minska med 35 %, och P/E-talen med 30 %, då går börsen ned 55 % från nuvarande nivå.

  Belåning är ingen bra ide för långsiktiga investerere i osäkra tider.

  SvaraRadera
 8. Det är nu om någon gång man ska belåna sig, nu är risken betydligt lägre än för ett halvår sedan. Själv har jag satt en övre gräns vid 20-25% belåning, med en sådan begränsning behöver man aldrig oroa sig. Sen gäller som vanligt att inte bränna hela lånet på stubben utan pyttsa ut det allt eftersom så att man har likvida medel om det blir ännu billigare den närmaste framtiden.

  SvaraRadera
 9. Har läst det mesta på den här bloggen och det verkar ju inte klokt att t.ex. swedbank säljs för 83kr/aktien. Men hur ska värdet någonsin kunna stiga om den "dumma" marknaden hela tiden håller på att överreagera varenda liten dålig siffra som publiceras?
  /F

  SvaraRadera
 10. Anonym1: nej det går inte. Det finns en formel (Black-Scholes) som man kan räkna med men då måste man veta mer, framförallt volatiliteten. Å andra sådan kan du vara säker på att den då är äts mkt mer eftersom det är troligt att den kommer att ligga långt över 120 kr på slutdagen, men inte säkert att den gör det förstås.

  SvaraRadera
 11. Anonym2: du vet inte vad du talar om! "enorm och sanslös belåning"?! Ett fall på YTTERLIGARE 55 % skulle i mitt fall betyda (typ) Swedbank och Boliden 35-40 kr, H&M 85 kr, Apple 180 dollar, MSAB 7 kr och BP 18 dollar.

  Fall från nuvarande låga nivå blir allt mindre troliga, se bara förra veckans snabba återhämtning.

  SvaraRadera
 12. tyvärr är det precis det tänket som gör att folk blir utraderade från börsen. tycker du har en sund inställning när det gäller de mesta förutom money management. risken finns absolut att börsen går ner 50% härifrån, det vet varken du, jag eller någon annan.

  Mvh J

  SvaraRadera
 13. och sedan credit crunchen igen..

  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2011/08/lehman-like-credit-crunch-hits-eu-ecb.html?%C2%ADutm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+MishsGlobalEconomicTrendAnalysis+%28Mish%27s+Global+Economic+Trend+Analysis%29

  knock-out seger för mig nu tycker jag..:)

  Mvh J

  SvaraRadera
 14. F: på sikt kommer aktierna att värderas korrekt, men på kort sikt får vi stå ut med snabba rörelser åt båda håll.

  SvaraRadera
 15. hello credit crunch! hetsig diskussion....:)

  http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000040051

  Mvh J

  SvaraRadera
 16. J: det är väldigt låg risk för kurserna jag nämner ovan, det förutsätter att vinsterna försvinner för dessa företag och marknaden även börjar prisa in konkurs. Dessutom måste man avstå från att skjuta till mer pengar för att bli utraderad, vilket är helt uteslutet förstås.

  Du kan inte jämföra denna situation med 2008 med hjälp av interbankräntor eller liknande, det finns massor av saker som styr dessa. Då vågade bankerna inte låna ut till varandra, så är VERKLIGEN inte situationen idag!

  SvaraRadera
 17. Jösses, du vet verkligen inte vad du talar om.

  Skulle vi undvika recession och annat elände som inställda betalningar eller annat så håller jag med om att det finns en relevant uppsida härifrån, kanske på 30-40% på 12-18 månaders sikt.

  Om inte är ju nedsidan betydande och absolut inte inprisad. Kan lätt gå 30-40% ner härifrån om det går snett.

  Poängen är att du INTE har en aning om vilket.

  SvaraRadera
 18. nähä...då har jag missuppfattat det hela tror jag för jag trodde interbankräntorna var en indikation på risken att låna mellan banker...??

  SOM SAGT...jag tror du är den enda som har koll på all exponering mot PIIGS-länderna samt är 100% säker på att ECB löser alla problem och därmed fritt fram kan låna ut pengar till vem som helst på marknaden...jag känner ändå en hel del i branschen och du är nog den enda faktiskt.

  bara att gratulera i så fall!

  Mvh J

  SvaraRadera
 19. J, när du säger "löser alla problem" vilken tidshorisont snackar du om. Vad är alternativet, att världen går under?
  Läs Buffetts senaste årsredovisning så kanske du inte är så "doom and gloom" orienterad. Han nämner ett antal datum där allt var lugnt och nästa dag föll börserna som en sten, han har levt igenom många börsras och om han lyssnade på alla räddharar som predikade jordens undergång hade han knappast lyckats.

  SvaraRadera
 20. Problemet är att fundamenta INTE styr börsen i detta läge. Panik gör det. Därmed kan börsen med lätthet gå ner ytterligare, mot 500-550 (OMX30)...visst, rekyler uppåt kommer att komma, kraftiga sådana. Men dessa ger åter läga att blanka (tror jag). Problemen i EU/USA går inte att sopa under mattan denna gång med stödpaket och sänkta räntor. Risken är att vi snart ser krympande företagsvinster och sämre resultat (= arbetslöshet etc etc).

  Tror att belåning är väldigt riskabelt i detta läge!
  Men som sagt, ingen som vet. Den som lever får se! Bara önska er alla lycka till med investeringarna! =)

  Mvh
  Dojjan

  SvaraRadera
 21. anonym

  jag pratar inte om börsen i de inlägget. jag pratar om ekonomin. klart de kan vara köpläge nu på lång sikt. (de är de ju i princip alltid om man ser det på sikt) :)

  Mvh J

  SvaraRadera
 22. J: ja det är en indikation, men det är fler saker som styr, mest uppenbart är ju inflationen.

  SvaraRadera
 23. Anonym: med P/E nedåt 5-6 på många stabila företag är en rejäl nedgång i konjunkturen inprisad! Vad du talar om (-50 % ytterligare) betyder värdering i konkursrisk för det enskilda företaget, dvs företaget säljs till typ tre gånger normal vinstnivå. Det hade bara företag som ansågs ligga riktigt illa till under 2008, andra stabila storföretag hade klart högre värdering.

  SvaraRadera
 24. Hej Lou!

  Tack för info. om warranten! Tror jag hann få ungefär samma pris som du: 0,19kr ? Mina första warranter! Tror jag förstår hur det fungerar men är mycket osäker. Hoppas du meddelar när du säljer... men helst innan :-)

  Mvh
  Herta

  SvaraRadera
 25. Hej Herta, det var länge sen. Du lyckades bättre än jag som fick betala 26 öre, grattis! Med det priset och den löptiden så får du nog mycket svårt att förlora pengar. Tänk bara på att man inte kan tänka lika långsiktigt när man köper warrants som med aktier.

  SvaraRadera
 26. Jag satt själv och spanade in warranterna under gårdagen då de sjönk till 0,19. tyvärr hade jag inga pengar på depån just då...

  SvaraRadera
 27. Hej, ja det var ett tag sedan. Läser dock tacksamt allt du skriver !
  Kul att jag lyckades få bra pris. Borde kanske ha satsat mera än den lilla testsumman jag satsade. Men är inte helt säker att jag förstått warranter helt rätt. Är det så att man kan sälja när som helst (innan slutdatumet förståss)och affären genast går igenom? (swedbank köper tillbaka?) T ex om kursen går upp till 1kr, kan jag då bara trycka på säljknappen (har Avanza) och få alla mina warranter för 1 kr istället för 0,19 som jag köpte dem för? Eller är det något annat krux bakom de hela? Mvh Herta

  SvaraRadera
 28. Inget krux, Swedbank ställer ut köp- och säljkurser varje dag.

  SvaraRadera