tisdag 12 mars 2013

Apple och marknadenJag hade nog trott jag sett det mesta vad gäller bisarr aktievärdering eftersom jag varit inne på marknaden i någon form nästan utan uppehåll sedan 1986, men Apples tvärdykning slår allt jag har sett och trodde var möjligt. Ett företag med en jättekassa (0 % risk för betalningsinställelse även efter runt 15 år utan intäkter men oförändrade kostnader för att ta ett teoretiskt exempel) vars produkter leder marknaden och tar hem nästan alla vinster i sina respektive segment, vars produkter dessutom just uppgraderats och till råga på allt just gjorde den största kvartalsvinsten för något bolag lyckas falla med 40 % på en i övrigt uppgående marknad.

Om ingenting annat så lär väl detta oss att ingenting ska förvåna en på marknaden. Hade Apple varit högt värderat, t.ex. PE 25 eller 30 hade förstås lägre marginaler och allehanda (nästan alltid falska) rykten om problem rimligen kunnat sänka aktien med 40 % kan jag tycka, men att den sjunker på detta sätt när den värderades bara 12-13 gånger sin fjolårsvinst visar att nästan ingenting är omöjligt på marknaden. 


Rasen i Swedbank och Boliden 2008-09 var förstås betydligt större, men dessa företag hade ju också stora problem, om än inte alls så stora som marknaden trodde. Raset i Apple bevisar dock en gång för alla att marknaden numera är sjukligt neurotisk och kortsiktig och visar mer all önskvärd tydlighet att man som investerare inte får försätta sig i en position där man inte klarar kraftiga kursfall. Vad hade hänt om Apple verkligen hade fått problem i höstas- stora leveransproblem, floppade iPhone 5 eller liknande. Hade kursen sjunkit ned mot eget kapital (under 200) då? Inte osannolikt alls på dagens marknad hur sjukt det än vore för en vinstmaskin av gigantiska proportioner.

För oss som investerar långsiktigt är detta inte ett problem förstås, utan en möjlighet att öka sitt innehav om man kan, men det lär en nog också ett och annat om utdelningens betydelse för aktiekursen. Hade Apple varit lite mer rimlig i sin utdelningspolicy när den sjösattes för ett år sedan och t.ex. delat ut halva vinsten, vilket absolut inte är mycket för ett företag som helt kan finansiera sig på löpande kassaflöde och därutöver har en otrolig kassa, hade aktien aldrig sjunkit så mycket. Detta är inte utan betydelse för Apple som ju betalar sina anställda delvis med aktier.

Nåväl, nuvarande kurs kommer inte att hålla. Apple kommer att fortsätta att uppgradera sina produkter och komma med nya. En mindre uppgradering av iPhone 5 till 5S skulle ha god inverkan på marginalen jämfört med en större uppgradering- minns de 47 % för ett år sedan som skapades framförallt av iPhone 4S. Vi kan också vara helt (!) säkra på att Apple kommer att lämna besked om vad man kommer att göra med kassan snart, vilket rimligen kommer att driva upp kursen. Deras försiktighet med detta måste de väl även själva nu inse har varit ett stort misstag.


23 kommentarer:

 1. Just nu känns ju ett redigt återköpsprogram som ett extremt bra alternativ för Apple, åtminstone med pengarna de redan har repatrierat. Man undrar vad de egentligen väntar på.. Skulle ge en rejäl dubbel-whammy med högre EPS och högre P/E..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men störst inverkan på kursen tror jag utdelningen har utan tvekan. EPS och PE är ganska teoretiska mått jämfört med direktavkastningen som ju verkligen är pengar i handen varje kvartal, dvs mycket attraktivt på marknaden.

   Radera
 2. Tycker du är lite för optimistisk när du tror att Iphone 5S (och flera modeller i framtiden) kommer öka marginalerna som förgående versionerna.

  Våra(människors) förväntningar blir större och större och det blir svårt att tillfredställa dessa förväntningar. Därför kommer inte, som du tror, att nästa och nästa och nästa version ska pumpa upp aktien ännu mer. Apple förlorar mer och mer marknadsandelar för varje dag som går. Andra företag som är inne branschen tar igen på Apple.

  Apple har fått ett redigt försprång, men varför ska inte andra företag kunna om apple kan? Det finns många bra ingenjröer som jobbar på andra bolag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple har en moat som många av de andra inte har - appstore.

   Tycker fö att fabloggen tidigare varit halvt onyanserat pro appe men det här innlägget är balanserat/rimligt imo, o kan i princip bara hålla med.

   Radera
  2. Det är inte optimistiskt utan precis vad 4S gjorde, med sina små förändringar mot Fyran blev omställningen och investeringarna för att ställa om produktionen mycket små samtidigt som komponenterna kunde köpas i mkt stor mängd och därutöver lär man sig att tillverka billigare och billigare med tiden, vilket ytterligare förbättrar marginalen. Det är inte en slump att marginalen föll nu, det är iPad mini och framförallt Femman som gjort det för utpriserna för iPhone har inte sjunkit ett dugg. Man måste inte byta format en gång i halvåret för att vara konkurrenskraftig.

   Vilka marknadsandelar har man förlorat? Apple har stadigt runt 20 % av smartphonemarknaden, över 50 % av tabletts trots att det vräks ut billiga androider

   Radera
 3. Det känns bra att veta att man inte är ensam om att tänka så här. Men man bör väl respektera kraften i marknaden att den kanske aldrig kommer ha "rätt", det är ju trots allt den som styr ändå. På nått sätt undrar jag vad som kommer gå fel? Med den kassan så kommer väl göra återköp eller höja utdelningen eller osv. osv. Vad kan gå fel? :)

  SvaraRadera
 4. Ska först säga att jag köpte apple-aktien förra veckan, trots att jag inte är någon köpare av deras produkter. De fundamentala faktorerna blev för lockande.

  Däremot är jag inte lika förvånad över aktiekursens utveckling. Det bevisar bara vikten av att använda teknisk analys för att hitta rätt köptillfällen. När den uppåtgående trenden för apple bröts så inleddes en längre nedgång. Trenden pekar fortfarande nedåt, men de fundamentala faktorerna sätter ett golv så jag bröt mot min princip och köpte trots en fallande trend.

  Konkurrensen på surfplattor och mobiler har hårdnat senaste halvåret, och google nexus 7 blev en (för) tuff utmanare för iPad mini. Nu kommer google med sin 10 tums version, vi får se hur den står sig mot nästa iPad. Apple kommer att tappa marknadsandelar, men kommer antagligen att trots det kunna öka antalet sålda enheter vilket gör att värderingen är låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teknisk analys leder inte till någonting annat än att man förlorar sina pengar, har man tur så tar det längre tid, men det är precis som på rouletten- många kan sitta kvar och spela ett tag och räkna hur många gånger rött har kommit upp osv. Det har ingenting med verkligheten att göra.

   Apple ägdes av alla fonder som fanns i USA i höstas i så stor mängd som det öht gick, när de var tvungna att vikta om började försäljningen och samtidigt kom rykten igång om hur försenade/dåliga/dyra osv alla deras nya produkter minsann var och därefter minskningen av marginalerna. Ingenting teniskt över det, bara folk som säljer aktier och köper Google istället, men du kanske har en teknisk "analys" över Googles uppgång också?

   Att du skriver "google nexus 7 blev en (för) tuff utmanare för iPad mini" visar att du inte har någon aning om marknaden i detta fall och jag kan bara råda dig att hålla dig borta tills du är mer påläst. Nexus-plattorna har ingen försäljning att tala om samtidigt som iPad mini har blivit en enorm succé. iPad/Apple har absolut alla vinster idag inom hela segmentet, konkurrenterna försöker antingen hitta delmarknader som Apple ännu inte tagit, vilket tex var fallet när de kom med sjutumsplattor och Mirosofts försök med en hybrid mellan laptop och platta, eller så tvingas de sälja med förlust i hopp om att tjäna pengar på något annat sätt, som Amazon gör idag.

   Det är inte marknadsandelar det handlar om, även om både iPad och iPhone har mycket bra sådana, det handlar om vem som tarhem vinsterna, dvs Apple inom förutom dessa två marknadssegment även för klassiska PC och musikspelare.

   Radera
  2. Jag började titta på Apple redan när kursen gick under 500$, men höll mig borta just pga trenden, så för mig så har TA sparat pengar, både i detta falla och andra.

   Ryktena du nämner hade ingen brytt sig om om aktien befunnit sig i en positiv trend. Vad kom först, rykten eller trendvändningen?

   Nexus 7 har sålt bra, vare sig du vill se det eller inte.

   Självklart har marknadsandelar betydelse. Skulle Apple tappa marknadsandelar och marknaden vara statisk så faller givetvis vinsten. som tur är så kommer surfplattemarknaden växa ett tag till, därför kan Apples försäljning öka

   Radera
  3. Jamen i så fall fungerar ju TA- du kunde ha köpt redan då men lät bli och slapp på så sätt nedgången. Bevisat en gång för alla!

   Först skriver du (på allvar!) att Nexus 7 "blev en för tuff utmanare för iPad mini". Nu skriver du "Nexus 7 har sålt bra". OK... hur mycket då? Google berättar inte. Kanske ska vi dra vissa slutsatser av webbtrafiken? Sammanlagd webbtrafik för Nexus 7 och 10 är 2 % av all trafik från plattdatorer. Ipad (alla modeller) står för 79 %... Så mycket för det hotet mot Apple!

   http://chitika.com/insights/2013/2012-holiday-mobile-update/

   Det handlar inte om marknadsandelar. Vilket värde har det att man har 90 % av marknaden om det gör att man går med förlust? Företagande är ingen skönhetstävling, det är en tävling om vinsterna. iPhone har 20 % av smartphonemarknaden och under 10 % av totala mobilmarknaden men tar typ 75 % av alla vinster.

   Radera
  4. Man har skrivit i tre år att Android kommer att gå om Apple men än har det inte skett trots att det finns typ 50 företag som tillverkar androidplattor.

   Jämförelsen haltar dessutom en aning, det enda är en produkt (ipad), det andra är ett hundratal produkter och tillverkare samt inte ens ett gemensamt operatvisystem- Android för plattor är väldigt olika mellan tillverkarna.

   Radera
  5. Finns väl inget som pekar på att Android *inte* kommer att gå förbi iPad? Trenden ser exakt ut som för smartphones och där dominerar Android totalt volymmässigt.

   Sedan är det ju som nämnts ovan så att det är Apple och Samsung som håvar in vinsterna i branschen. Frågan är bara hur länge man kan leva på gamla meriter. Sanningen är ju att sedan Steve Jobs lämnade denna jord så har Apple inte lanserat något innovativt. Utan dessa innovationer kommer de tappa sina grymma marginaler och falla tillbaka rejält.

   Radera
  6. Sedan är det ju som nämnts ovan så att det är Apple och Samsung som håvar in vinsterna i branschen. Frågan är bara hur länge man kan leva på gamla meriter. Sanningen är ju att sedan Steve Jobs lämnade denna jord så har Apple inte lanserat något innovativt. Utan dessa innovationer kommer de tappa sina grymma marginaler och falla tillbaka rejält.

   Radera
 5. Det var ett av många exempel när TA har varit bra för min ekonomi, tvärt emot det du säger att det leder till förluster.

  Det finns topplistor över surfplatteförsäljning. Webbtrafiken kan vara missvisande av flera skäl, och när iPad mini inte särredovisas säger det inte mycket, förutom att iPad totalt tappade en hel del (i Nordamerika), precis enligt det jag har skrivit tidigare att Apple kommer tappa marknadsandelar.

  Angående marknadsandelar och vinst så får du nog tänka till en gång till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar rätt ny på marknaden och då är det inte förvånande att du tror på TA, det är liksom trading hit och dit en ingångsport för många människor. Efter ett tag kommer förlusterna och de som inte slutar då börjar istället räkna på sannolika kassaflöden i stabila företag.

   Om du hade vetat något om plattdatormarknaden hade du vetat att Nexus-plattorna inte är seriösa konkurrenter till iPad (liksom alla Nexus-mobiler till iPhone). Nexus är framförallt en referensmodell som Google tar fram för att visa vad man kan göra med deras mjukvara, precis som Surface är för Microsoft. De kommer ALDRIG att vara något hot mot Apples dominans.

   Ja, iPad har "tappat" en del marknadsandelar, konstigt vore det väl annars när man är prisledande på marknaden och en massa kinesiska tillverkare vräker ut diverse billigt skräp och andra säljer med förlust i sina försök att konkurrera om marknadsandelar men INTE OM VINSTERNA PÅ MARKNADEN! iPad tar alla vinster, försök att inse skillnaden, iPhone tar 3/4 av vinsterna på HELA mobilmarknaden med 10 % marknadsandel.

   Läs på lite, du är tröttsam att lyssna på.

   Radera
 6. Hur ser belåningsgraden ut fn? Är det läge att låna upp mer och köpa Apple? Hur ser portföljvikterna ut - fortfarande mycket Swedbank?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har betalat tillbaka alla mina lån med andra pengar. Inga planer på att köpa mer Apple just nu, har redan handlat ända ned till 442 dollar.

   Swedbank är mitt största innehav idag tack vare den enorma uppgången.

   Radera
 7. Mina funderingar kring Apple.

  Jättekassan: Kommer nog bara fortsättas byggas upp som en buffert mot tuffare tider, därför räknas den knappt in i värderingen.

  Marknadsandelar: Spelar mindre roll eftersom marknaden smartphone och tablet växer snabbt. Apple slåss om de dyraste segmenten och kan öka vinst och försäljning mycket även om de tappar marknadsandelar.

  Trend (Europa): Yngre vill ha nått nytt och byter ut Apple produkter mot Samsung. Äldre vill nu lägga mer pengar på smartphones eller tablets och köper lättanvända Apple produkter.

  Aktieraset: Som du sa inget problem för långsiktiga företag eller investerare.

  SvaraRadera
 8. Mina (högst) spekulativa funderingar:

  Att Apples aktie har rasat den senaste tiden beror ENLIGT MIG delvis på Steve Jobs död.
  När han levde kändes Apple oövervinnligt tack vare Steves idéer och driv. Läser man boken om honom förstår man hur mycket han kämpade inom organisationen för att få igenom sina idéer.
  Samtidigt inser man att ett geni som Steve tidigt insåg att hans DNA måste leva vidare inom företaget när han fick beskedet om cancer. Och jag tycker att Apple har levererat fantastiska produkter sedan Steves bortgång. iPhone 5 får iPhone 4S att framstå som tung och klumpig och iPad mini är en klockren medelväg för dem som tycker att den klassiska iPaden är lite för stor. Personligen tycker jag att Steves DNA verkar leva vidare inom företaget, och det skall bli spännande att se hur revolutionerande kommande Apple-produkter blir. När Apple väl går in i ett helt nytt produktsegment, exempelvis TV-apparater, så tror jag vi kommer se hur pass väl Steves arv har förvaltats.
  Jag *tror* därför att marknaden kommer att värdera upp Apple-aktien långsiktigt förutsatt att tron på företagets kapacitet att revolutionera återigen är högt. Som sagt, väldigt mycket spekulation från min sida, men känns som att det inte bara är jag som gör det efter att jag läst vissa kommentarer.

  SvaraRadera
 9. Man kan ju undra varför så extremt höga krav ställs på Apple. Om det vore ett medelstort normalt bolag skulle det troligtvis värderas mycket högre, men allas förväntnignar är skyhöga och när minsta lilla negativa trend visar sig så faller kursen.
  Värderingen är löjligt låg, den visar att man inte tror att Apple klarar någon anpassning alls till marknaden och att nuvarande produkter är allt de förstår sig på.
  Graham ansåg att 8.5 i P/E tal var rimligt för ett företag som inte växer alls. Ska vi anta (Hyperkonservativt) att så är fallet för Apple så är de ändå köpvärda idag.

  SvaraRadera
 10. Apple gjorde en fantastiskt bra mobil som låg före alla andra och blev därför "coolt". Nu gör andra företag bättre mobiler och därför förlorar Apple sin coolhet. Och det har redan förlorat sitt teknikförsprång. Därför sjunker kursen. Skulle personligen aldrig våga äga Apple-aktien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, visst, utgå från aktiekursen och dina personliga preferenser och bilda dig sen en uppfattning om företaget. Det finns ett företag som hela världen (konsumenter, konkurrenter, media osv) följer och bevakar, försöker förutspå dess nästa "move", kopierar osv. Det företaget är Apple, inget annat. Så länge som detta är fallet är det patetiskt att påstå att de förlorat sin "coolhet" och är ett företag i mängden. Patetiskt!

   Beviset för detta finns också i att Apple tar samtliga eller den stora majoriteten av de totala vinster som genereras i de segment de verkar i PC: långt över 50 %, plattdatorer: 100 %, mobiltelefoner: ung. 70 % och mp3-spelare: 100 %.

   Tips: håll dig borta från denna sektor.

   Radera