torsdag 20 oktober 2011

Apples rapport

'
Man kan kanske ursäktas för den kvartalskapitalistiska reaktionen när man nästan chockas av Apples senaste VPA, som naturligtvis är det som rapporteras först när nyheten kommer ut i media. Med t.o.m. de mycket försiktiga analytikerna runt 20 cent högre än utfallet i snitt, men många av dem mycket högre, och de normalt väldigt framgångsrika amerikanska bloggarna ett par dollar för högt så var överraskningen förstås total och aktien sjönk omedelbart 7 % i efterhandeln.

Naturligtvis var det inte så illa som det såg ut, utan istället mycket bra. Det enda man kan invända mot är att iPods fall verkar snabbas på, men det är ju inte så konstigt med tanke på hur iPhone växer och behovet av en iPad minskar till nästan noll när man har en iPhone.

Mac-försäljningen på nästan fem miljoner enheter är förstås helt lysande, inte mindre än +26 % mot förra kvartalet på en marknad som i princip står stilla. iPad tuffar på, inte lika mycket som jag trodde, men över 11 miljoner enheter gör förstås att tillväxten är mycket stark och man äger segmentet.

Som jag tvittrat om har även normalt väldigt lågmälda Apple sagt att fallet i iPhone-försäljning under kvartalets andra halva var "substantial", vilket knappast kan betyda färre än fem miljoner telefoner saknades jämfört med den normala takten. Även 22 miljoner (utfall + fem) vore beskedligt när man sålde 20,34 förra kvartalet och tillväxten är så stark som den är idag. Om Apple tjänar dryga 300 dollar före skatt per telefon borde man hamna uppåt 1,30 dollar i vinst per aktie efter skatt som sköts från detta kvartal till nästa. Observera att detta är en försiktig uppskattning. Stöd för detta finns inte minst i den mycket höga guidningen inför nästa kvartal och förstås även i den enorma försäljningen, över fyra miljoner, de tre första dagarna.

En mer rättvis VPA för kvartalet blir alltså 8,5-9 dollar och omsättningen över 30 miljarder.

Jag trodde att effekten av dem som väntar på nåt gott skulle ätas upp av tillväxten, men det är bara att inse att det enorma medieutrymmet som rykten om en ny iPhone ska komma snart stället äter upp tillväxten. Uppenbarligen väldigt många av dem som tänker köpa sin första iPhone väntar och de som ska uppgradera likaså. Effekten blir förstås ännu större när den nya modellen dröjde mer än tre månader mot den vanliga tolvmånaderscykeln.

Jag som arbetar i ett stort globalt företag kan se precis den dynamik hos Mac och iPhone som nämns allt oftare av företaget. Tidigare var det otänkbart att man skulle kunna få en MacBook istället för sin tråkiga PC. Nu har det införts i hela koncernen. Tidigare stoppades iPhone av IT samt alla höga chefer ville ha Blackberry. Idag har iPhone införts överallt på bara några månader och Blackberry är inte längre prestigetelefonen bland cheferna. När detta sker nästan överallt och dessutom samtidigt i privatsegementet blir effekten förstås mycket påtaglig i resultaträkningen.

Effekten på aktien kommer såsmåningom. Marknaden förstår uppenbarligen inte detta när den sänker den implicita värderingen av företagets samtliga framtida kassaflöden med 6 % på en teknikalitet inom en produktgrupp som dessutom slog alla världsrekord i försäljning när den nya modellen lanserades.

'

11 kommentarer:

 1. Tror att du är lite för positiv till hur mycket IPhone kan sälja. Iphone är en av de dyraste telefoner som man kan köpa. Jag tror inte att det segmentet växer så snabbt. Folk drar sig för att köpa det när det numera finns Android smartphones från 1000kr.

  Det Apple skulle behöva är en 3000kr telefon och allra helst även en som kostar 2000kr. I det fallet hade jag sett betydligt positivare på Apple.

  Har svårt att tro att Apple kommer sälja mer än 25 miljoner IPhones nästa kvartal.

  SvaraRadera
 2. (Skriv ett namn!!)

  Att den är dyr är uppenbarligen inget större problem hittills när den har gått från ingenting till den mest sålda mobiltelefonen samtidigt som den har varit dyrast hela tiden. Det är ingen av dem som säljer 1000-2000 kr telefoner som tjänar något på det. Apples marginal sägs vara runt 320 dollar per telefon.

  Även 25 miljoner är väldigt bra siffror t.o.m. om man inte ökar försäljningen därefter, men det är väldigt svårt att tro idag.

  SvaraRadera
 3. Det är inte hur många telefoner man säljer som är det intresanta, det viktigaste är hur mycket pengar man tjänar totalt. Nokia säljer flest telefoner i världen men de tjänar i princip ingenting på dem. Jag tycker inte vi behöver förklara för apple hur man skall tjäna pengar på bästa sätt - de är bäst i klassen på det. /Xenu

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte varför folk pushar för billigare Apple-telefoner.

  Riskerar inte det att förstöra den exklusiva imagen? Om jag varit Apple-aktieägare (vilket jag inte är eller kommer bli) skulle jag föredra att man fortsätter döda i högpremium-delen och helt struntar i lågmellan-kategorierna.
  Är väl helt underbart om man har en massa människor som längtar efter en produkt men inte riktigt har råd/vill ta sig råd.

  Kör Bang Olufsen-konceptet rekar jag.

  /Tomas Tomat

  SvaraRadera
 5. Givetvis är det fantastiskt vilket pris Apple kan få ut för sina telefoner. Och de gör även fantastikska produkter. Frågan är väl hur mycket mer vinsten kan växa.

  I det prissegmentet som Iphone är nu, så har de inte så mycket tillväxt enligt mig. När IPhone kom
  så vände de upp och ner på högprissegmentet. Eftersom de erbjöd något som ingen annan vill ha. Nu har konkurrenterna tillräckligt goda alternativ och jag tror inte att högprissegmentet kommer växa snarare minska framöver.

  SvaraRadera
 6. ja för det går ju så bra för Bank Olufsen?

  "exklusiva" - exakt vad är det som är exklusivt med apple produkter? varannan janne har ju en (visst det är bra ur lönsamhet och vinst etc för apple) men att de numera skulle vara exklusiva telefoner är inte sant. Det är dom inte, dom är däremot dyra.

  SvaraRadera
 7. Åsikt om nedskrivningen av Greklands skuld och vilken påverkan tror du detta får för Swedbanks aktiekurs och framtida resultat?

  SvaraRadera
 8. Hur det är i Sverige idag är viktigt bara för att se hur det lär bli i övriga världen en vacker dag. Det är i Kina osv den största potentialen finns och Apples 5 % av den totala marknaden kommer att öka rejält i takt med att alla telefoner såsmåningom kommer att vara smartphones mot kanske 20 % idag.

  SvaraRadera
 9. Jag tror absolut inte att en rimlig nedskrivning av bankernas fordringar kommer att ha någon påverkan långsiktigt för Swed. En vettig lösning kommer däremot att skicka upp aktien.

  SvaraRadera
 10. Nej, det går riktigt dåligt för B&O. Deras ägare har inte plockat ut en spänn sen -77. Hur får de mat på bordet???

  SvaraRadera
 11. Apple har "billiga" telefoner. 3GS är numer gratis på AT&T och 4:an får man för 99 dollar om man binder sig på 2 års kontrakt. Detta har tydligen stor betydelse i USA. Så det återstår att se vilken effekt det får på nästa kvartal.

  Den delen av mobilköparna som kan tänka sig att köpa en premiumsmartphone är fortfarande under explosiv tillväxt, speciellt i Kina där Apple växer om möjligt ännu fortare. Så länge så är fallet är inte det segmentet mättat. Om Apple offentliggöra en deal med någon av de största operatörerna så är det bara att ta hålla i hatten på resan uppåt...

  SvaraRadera