torsdag 20 september 2012

The iPhone Experience


Efter att ha läst många reaktioner på Apples presentation av iPhone 5 så är det lätt att inse ett av de största skälen till varför Apple fortfarande är så lågt värderat- de verkar i en glödhet bransch där väldigt många har väldigt starka uppfattningar om vad som är bra och dåligt. Journalisterna säger att den var en besvikelse för att nästan allt var känt i förväg (inga braskande rubriker, stackars dem), tekniknerdarna klagar på att Apple inte gör som Samsung ("...med quad core-processor och 2GB RAM!") m.fl. och krampaktigt fyller sina numera jättelika mobiler med diverse ännu oprövad teknik som väldigt få använder och slutligen klagar vissa helt enkelt på att skärmen är för liten som om målet vore att göra en stor skärm (köpa iPad, någon...?).


Detta är tokerier förstås, det är inget fel i att klaga, men man ska i så fall klaga på brister som kan göra att modellen inte kommer att sälja och några sådana har jag inte märkt av. Denna mobil kommer att bli världens mest sålda och Apple kommer att nästa kvartal med all sannolikhet att tjäna mer än något annat företag någonsin har gjort under ett kvartal.

Tips: det är det allting handlar om.

Den som tror att konsumenterna i allmänhet väljer mobil genom att strunta i användarvänlighet, design och ekosystem och istället sitta och titta vilken tillverkares modell som har mest RAM-minne eller snabbast nedladdning har ingen aning om hur köpbeslut fattas. Vem köper en bil på det sättet? Typ: jag har alltid köpt BMW för den tycker jag så mycket om, men nu kom Saab med en modell med fler hästkrafter så nu tänker jag genast byta till den. Egentligen är det ännu dummare än så eftersom du sitter fast mycket mer i en mobiltelefon med alla appar, tillbehör, musik m.m. än du gör i det bilmärke du har.

Det är en bra tid att äga Apple nu.9 kommentarer:

 1. Bra poäng i ditt inlägg (precis som vanligt). Tack för en enastående blogg. Keep up the good work Lou.

  SvaraRadera
 2. Håller i stort med.

  Dock lite orolig över kartorna i iOS6. Första gången Apple har en klart sämre användarupplevelse än Google?

  Inte säker på att Apple valt rätt väg där. Kartor och sök gör Google fruktansvärt bra. Kommer krävas mycket av Apple för att nå den nivån. (Siris sök är också värdelös i jämförelse. Där finns som tur är Google kvar i bakgrunden).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att de kommer att lösa dessa problem, Apple kastar ju alltid in nästintill obegränsade resurser när det behövs. Den största utvecklingsenheten på Apple sägs vara Siri. Jag är dock helt säker på att detta inte kommer att påverka försäljningen, Apple hade kunnat komma med en mindre (sämre) uppgradering och alla hade ändå velat ha den, se bara på förra årets där Siri var det stora numret men denna fortfarande bara fanns på engelska, franska och tyska samt i begränsat utförande utanför USA.

   Radera
 3. Vänligen speckulera i vad som får användare att byta ekosystem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag menar är väl att man behöver mycket goda skäl om man har varit iOS-användare under en lång tid, vilket också visas av deras helt oslagbara kundlojalitet. Även för personer som tidgare varit helt ointresserade av vilken mobil de har använt blir ens iPhone mycket snabbt en nästan integrerad del av ens personlighet och detta tillsammans med investeringen i appar och iphone/ipod-tredjepartshårdvara att man mycket ogärna byter. Det påverkar dessutom företags inköp idag eftersom det är så populärt bland de anställda att man håller med iphone och inte byter till annat märke.

   På det jättestora amerikanska företag jag jobbar hade man tidigare blackberry som chefsalternativ och iphone var helt förbjuden, nu finns den sedan något år och "alla" som får väljer iphone, i Europa liksom i USA.

   Visst kan man byta, och det finns ju de som gör det, men då behövs mycket starka skäl tror jag. Det högre priset är inte ett skäl eftersom omställningen för de flesta skulle kosta mer (genomsnittsanvändaren av iphone har 100 appar, många av dem kostar pengar) och teknikargument som att Samsungs modell har fyrkärning processor eller liknande är det INGEN normalanvändare som påverkas av.

   Radera
 4. Disruption i ytterligare en branch på G?

  http://www.businessinsider.com/urban-outfitters-replaces-all-cash-registers-with-ipads-2012-9

  SvaraRadera
 5. Kommentarer på detta?

  http://www.di.se/artiklar/2012/10/9/mobilromansen-pa-vag-att-spricka/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inga nyheter- Apple tar deras pengar så enkelt är det. Sakta men säkert ser Apple till att höja kraven på minimumköp, vilka priser som de får köpa till och inte minst så håller Apple på att ta deras intäkter genom iMessage (gratis sms/mms mellan iOS-enheter och nu även Macar) samt Facetime som nu kan köras via mobildatanätet. Apple dirsuptar hela branscher och det tycker förstås inte andra om. Det är dock helt fel att tro att detta är ett hot mot Apple, det är Apple som är ett hot mot dem och deras aktieägare.

   Radera