onsdag 4 november 2009

PA-Resources inte längre fundamentalt intressant

'
Jag har ägt "Pare" sedan januari 2006 och det har varit ungefär som att hålla på ett halvdant fotbollslag- tillfälliga glädjeskutt men oftast misär. Som jag har skrivit tidigare var det första köpet ett misstag och jag har sedan minskat mitt innehav rejält men behållit en del eftersom jag trott för mycket på ledningen under åren. Jag ägde den inte alls ett tag i slutet av förra året men passade på och gick in i en warrant i min vanliga depå när aktien var nere på smått bisarra 10 kr. Därmed hade jag låg exponering men en enorm uppsida om det skulle stiga. Det har det gjort och jag är upp ung. 400 % på den dessvärre mycket lilla placeringen.

Pare och därmed pare-aktien lider av framförallt två saker; ledningen kan inte bedöma framtida produktion med någon som helst precision och lovar därför alltid mer än den kan hålla samt att aktien alltid är hårdbevakad och priset upptrissat.


Sedan halvårsrapporten har jag tittat närmare på Pare och är nu ännu mycket (!) mindre imponerad av vad jag ser.

Två viktiga saker att titta på hos oljebolag är förstås produktion och reserver. Pares produktion är låg idag men man har genom Azurite-projektet lovat (för femtielfte gången) att komma över 20 000 fat nästa år. Samtidigt sjunker produktionen stadigt i Didonfältet som man heläger. Detta fält har varit kronjuvelen men det har bara en kort tid producerat enligt plan varför man alltid, nu senast i kvartalsrapporten den 28/10, fått justera ned sina prognoser. Reserverna är en annan tråkig historia då de trots massor av projekt inte stigit på flera år- man har legat på runt 100 miljoner fat sedan 2005.

Hur ser det ut med resultatet per aktie då? Riktigt illa idag- bara 16 öre senaste kvartalet från 50 öre kvartalet innan trots stigande oljepris. Detta är inget nytt, resultatet per aktie efter skatt har sjunkit från toppåret 2006 på över 6 kr, till ung. 4,50 år 2007 och 3,50 år 2008 till i år kanske runt 50 öre (första kvartalet var minus nästan 50 öre). Dessutom håller konvertibellånet så sakterliga på att konverteras till aktier, vilket förstås ytterligare kommer att pressa VPA, oavsett vad annat som händer.

Konvertibellånet och alla andra nyemissioner är ytterligare ett misslyckande från ledningens sida. Som andra oljebolag delar inte Pare ut vinster utan använder alla fria kassaflöden till att investera i ny produktion. Detta är i princip utmärkt, men dessvärre räcker inte pengarna alls. Därför har man gjort massor av nyemissioner (senast en riktad NE i somras) och i vintras konvertibler för 16 kr/aktie med 11 % (!) ränta på drygt en miljard i maximalt fem år och en ökning av aktieantalet med hela 50 %.

Alla pare-vänner väntar idag, precis som de senaste åren, på den högre produktionen från Azurite-fältet nästa år. Tro mig- den är redan inräknad i aktiekursen! Med ett resultat av allt att döma på långt under en krona i år och en aktie på ung. 30 kr är en kraftig vinstökning inprisad.

Kommer den? Kanske, men det är lååååångt ifrån säkert. Som jag skrev förra veckan man kan inte leva på hoppet allena.

Aktien är därför fundamentalt sett helt ointressant och jag kommer att låta mina warrants löpa ut om två veckor och hålla mig ifrån Pare om inte utsikterna i förhållande till aktiepriset förbättras enormt. Pare är förstås högst köpvärd på något pris. Men det priset är idag långt under 20 kr.

'

4 kommentarer:

 1. Jaha, du försöker baissa för att bekräfta din försäljning för dig själv? Det intrycket får jag när jag läser din "analys".

  Jag tror att du har fler på flera punkter.

  - Stor uppsida finns på reservsidan (bl.a. fynden Gita-Danmark, Turquoise-Congo)
  - Azurite startade mer eller mindre på utlovat datum som sattes för flera år sedan och producerar nu t.o.m. bättre än förväntat

  SvaraRadera
 2. Knappast! Pare är ett pytteinnehav för mig. Däremot har jag efter ett mycket långt intresse för aktien insett att det här inte längre är ett fundamentalt intressant bolag.

  Det har ALLTID varit goda framtidsutsikter när ledningen för Pare presenterar och dessvärre också överdrifter. Så här skrev t.ex. Placera.nu frö en vecka sedan:

  "Efter dagens delårsrapport drar vi ner sannolikheten för att PA Resources lyckas producera över 20 000 fat nästa år. Orsaken är att det inte går att lita på bolagets prognoser efter att bolaget i rapporten justerade ner sin produktionsprognos för helåret 2009 från 11 000-14 000 fat till 11 000-12 000 fat.

  Det kanske mest graverande med dagens prognossänkning är att PA Resources så sent som den 9 oktober, i samband med att produktionsrapporten för det tredje kvartalet offentliggjordes, upprepade prognosen att produktionen i år skulle bli 11 000-14 000 fat per dag.

  När placera.nu frågar finanschefen Bo Askvik vad som hänt under de 18 dygn som gått sedan dess så har han inget konkret svar. Istället säger han att det redan då gick att räkna ut att produktionen inte skulle bli större än 12 000 fat per dag under 2009. Med andra ord så lämnade PA Resources den 9 oktober en prognos som gav sken av att produktionen kunde hamna i den övre delen av intervallet 11 000-14 000 fat per dag fast de själva visste att den inte kunde bli så hög - det förväntade sig PA Resources att aktieplacerarna skulle räkna ut själva."

  SvaraRadera
 3. Har du något annat oljebolag som du tror på?

  SvaraRadera
 4. Svenskmillionaire: nej, jag avvaktar med oljan nu. De bolagen har trissats upp rejält på senare tid och jag ville bara köpa Pare (igen...) när de var nere för räkning, eller rättare sagt, marknaden trodde att de var nere pga en tillfällig tokdipp i oljepriset.

  Pare kan säkert repa sig men jag har gott om andra aktier med bättre potential idag.

  SvaraRadera