fredag 20 november 2009

Årets boktips!


Jag har precis börjat läsa ”The greatest trade ever”, historien hur den obemärkte hedgefondförvaltaren John Paulson gick emot marknaden och satsade på att bostadsbubblan skulle spricka.

Även om han saknade kunskaper om bomarknaden och heller inte kunde räkna på det kände Paulson 2005 att boprisutvecklingen inte kunde fortsätta, även om alla andra trodde det och handlade upp bopriser, obligationer och finansbolag till astronomiska nivåer. Denna känsla gjorde att han började forska i ämnet och fick hjälp av en nyanställd analytiker med mer kunskap. Skulle han ha gått emot marknaden för tidigt skulle hans fond ha kunnat utraderas, men skulle han 1) ha rätt och 2) gå in vid ungefär rätt tidpunkt så skulle utdelningen bli enorm.

Så här blev resultatet:
När kraschen kom 2007 tjänade hans fond 15 miljarder. Dollar! Det fanns dagar då han tjänade över en miljard dollar.

That’s how legends are born...

Läs den och njut av en historia där den som har rätt vinner till slut.'

4 kommentarer:

 1. Det har inte slagit dig att han kanske bara hade tur snarare än skicklighet?

  /Jocke

  SvaraRadera
 2. När Jocke låg där på soffan och tittade på Federer i Wimbledon så tänkte han: tennis är ju inte så svårt...

  SvaraRadera
 3. tjena, är boken lättläst? funderar på att köpa den men har lite andra böcker som jag ska läsa klart först, bla Ben Grahams "intelligent investor"
  Gillar din blog, tankesättet är mycket likt det jag eftersträvar, buffett är min idol. Finns det någon bok du rekommenderar som går in på själva värderingen av företag?

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Ja, den är lättläst och underhållande. Bland tipsen jag lämnade häromdagen (http://fundamentalanalys.blogspot.com/2009/11/generella-boktips.html) är "New Buffettology" och "THe W. Buffett way" bra för den som vill lära sig mer om värderingen, jämrförelse med den riskfria räntan o.s.v.

  SvaraRadera