måndag 16 november 2009

Trading is hazardous for your wealth

'
Börsen flaxar vidare mot nya höjder och att döma av alla chattsidor som jag har besökt blir det bara mer och mer populärt att tillbringa dagarna med att sitta och trada aktier och inte minst de börshandlade fonderna Bull och Bear (Bill och Bull på svenska :-).


Hur dår det då för privatpersoner som försöker daytrada? Jo, även i kraftiga börsuppgångar som it-yran förlorade de allra flesta daytraders enligt amerikanska undersökningar. När "alla" andra tjänade pengar (i alla fall 1999 när undersökningen gjordes) lyckades de trada bort den enorma vinstpotentialen.

En intressant undersökning som har citerats i massor av böcker är den banbrytande "Trading is hazardous for your wealth". Mycket kort sammanfattat kom man fram till att de som aktivt tradade sin portfölj i snitt fick 7 % sämre avkastning än de som mycket sällan handlade och istället lät sina placeringar växa i fred.


Observera att jämförelsegruppen inte var några speciellt insatta placerare, det var vanliga privatpersoner som ägde en aktieportfölj, men vilka som sagt lät bli att köpa och sälja hela tiden.

Anledningen till att folk tradar intensivt trots att de inte får några fina resultat anser författarna är att folk i gemen har lite hybris "overconfident" och tror att de är bättre än andra. Ungefär som den gamla sanningen att de allra flesta män tror att de är klart bättre bilförare än andra.


Själv tror jag också att det enorma intresset för att försöka förbättra sitt resultat genom att handla intensivt beror på att det ser så enkelt ut och även att det är så svårt att låta bli att reagera på upp- och nedgångar när det bara är att klicka på musen.


Som Benjamin Graham skrev och författarna citerar:


The investor's chief problem- and even his worst enemy- is likely to be himself.

'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar