torsdag 5 november 2009

SAS "vinst"

'
Hela morgonen har radion talat om hur SAS "går med vinst igen". Olika personer har fått uttala sig om hur detta har "lyckats". Aktien stiger kraftigt på det glada beskedet.

Vad är vinst kan man undra i så fall.

Om jag drev ett företag vars verksamhet i år gick med en miljon i förlust, men tack vare att jag sålde mitt lager som jag under tidigare år hade skrivit av (och amorterat förstås) för två miljoner mer än det bokförda värdet så blir istället min "vinst" för året en miljon kronor.

Yeah, great!

Vad SAS talar väldigt tyst om är att vinsten (6 öre/aktie) detta kvartal inte hade varit möjlig utan försäljning av tillgångar, dvs engångsposter, utan dessa hade man gjort en förlust på flera hundra miljoner som Ekonomiekot så riktigt påpekade nyss.


Att sälja av egendom, spara och dra ned på verksamheten har en sak gemensamt- det är tillfälliga vinster. Det är som när någon som har slut på pengar bestämmer sig för att äta bara de rester och annat som finns i kylen, frysen och skafferiet. Det fungerar m.a.o. bara ett tag. Ändå talar VD idag om planerade besparingar som om det vore nya intäkter:

Totalt genomförs besparingar motsvarande 5,2 miljarder SEK där cirka 3,9 miljarder SEK kvarstår att ge resultateffekter under 2009 och 2010.

På sista rden har besparingar förstås samma effekt som intäkter, men det är intäkter som i slutändan gör att företag överlever. På besparingar kan inget företag leva.

Än värre blir det på sikt när man säljer av servicedelarna av det egna bolaget och sedan måste köpa tillbaka tjänsterna till ett högre pris från den som köpt verksamheten. Man får då först en trevlig reavinst men måste sedan betala tillbaka mycket mer, som att ta ett sms-lån, det känns bra ett tag.

SAS har stenhård konkurrens från lågkostnadsbolag, militanta fackföreningar som skapat skyhöga personalkostnader, en mycket gammal flygplansflotta som snart måste förnyas och stigande bränslepriser. Ledningens svar på detta har hittills varit tämligen fruktlösa förhandlingar med facken, nedläggningar av ständigt fler linjer och, framförallt, att sälja av allt som överhuvudtaget går att sälja.


Den som tror att detta är en väg ur krisen kan läsa om PanAm:s i princip identiska åtgärder för att vända resultatet åren innan konkursen var ett faktum.

Verksamheten blöder pengar och precis alla siffror är mycket dåliga. Det enda som håller bolaget vid liv är att man kan äta av det som finns i skafferiet.

Verkligheten har på många sätt börjat komma ikapp SAS, men avgrunden lurar därframme så snart skafferiet är tomt.


Aktiekurs idag: 4,65 kr.
'


3 kommentarer:

  1. I agree. SAS and many other companies had better than expected results only because they cut back on expenses including giving their employees and boot up their ass! The Stock Market is thus overpriced and a bubble ready to burst in the near future IMHO.

    SvaraRadera
  2. Finns bara ett ev två alt med SÄLJ eller trada!

    SvaraRadera