fredag 27 november 2009

Nyheter i förhoppningsbolagen

'
Det händer en del i mina förhoppningsbolag så jag tänkte göra en liten sammanfattning:

Diamyd fortsätter att vara i rampljuset, nu senast som jag nämnde i går, i en "finanacial hearing" i Stockholm där VD gav en uppdaterad version av sin presentation vid nyemissionen, länk till presentationen. Hon går i presentationen igenom Diamyds porduktplattform, deras sju olika studier och marknadspotentialen. När hon svarade på frågor gick hon ut med att man var i "ett slutläge" vad gäller vissa partnerdiskussioner. Det här är alltså en nyhet, tidigare har hon bara sagt att de hade mött stort intresse o.s.v.

Idag har också årsredovsiningen för det brutna räkenskapsåret 08/09 kommit. Den innehåller inte direkt några övriga nyheter men ger förstås lite mer djup. För Diamyd är inte resultat- och balansräkning så intressanta just nu när man inte har några intäkter att tala om. Pengarna från nyemissionen räcker i ung. två år just nu sammanfattar läget. Allt handlar ju om att Diamyd-vaccinet godkänns.

Skulle man nu redan långt innan läkemedlet kan bli godkänt (slutet av 2011 eller någon gång 2012) kunna sluta ett riktigt fördelaktigt avtal med gissningsvis pengar både "up front" och senare ersättning så kommer förstås värdet på företaget att öka markant under förutsättning att det inte är till 100 % villkorat av ett godkännande.

Jag kommer såsmåningom att öka mitt innehav, men jag väntar fortfarande då jag tror (!) att aktien kommer att sjunka när stålkastarljuset har slocknat och det drar ut på tiden. Vi får se, roligt att det går så bra hursomhelst, mindre kul för den som vill öka sitt innehav är att aktien nu handlas över 150 kr.

 Obducat har inte meddelat mycket intressant under en längre tid men nu har det börjat viskas om att man är på väg att ingå ett samarbete med det ryska företaget Rusnano, uppenbarligen med ryskt statsstöd i syfte att utveckla rysk nanoindustri, bl.a. tillsammans med Obducat, som ju redan tidgiare i höst tillkännagav en rysk order.

Så här skrev TT i förrgår:

Nanoteknikföretaget Obducat i Malmö står i begrepp att skriva ett sekretessavtal med ryska Rusnano, som leds av den marknadsliberalen och före detta ryske finansministern Anatolij Tjubajs. Tjubajs, som var i Malmö förra veckan, har fått regeringens uppdrag att skapa en rysk nanoindustri av världsklass och söker samarbete med det skånska bolaget, rapporterar Dagens Industri. Den ryska ledningen vill bryta landets ensidiga beroende av olja, naturgas och timmerexport. "Vi har pengar att betala med. Vi kan både köpa aktier och finansiera projekt. Men ett absolut krav är att utvecklingen ska ske i Ryssland"

Förhoppningen, som nu också har vädrats på VCW idag är förstås att Rusnano och deras dotterbolag Onexim ska köpa många Sindre-maskiner till denna nya industri.

Ryssland liknar ju Kina vad gäller statsstöd till strategiskt viktig industri, inte minst sådan man vill bygga upp från scratch så att ryska staten står bakom detta är förstås fantastiskt bra, inte minst märks ju detta av Tjubajs lite vulgära uttalande om att ha "pengar att betala med".

Micro Systemation (MSAB) har uppdaterat sin programvara för att nu också täcka in ett antal GPS-enheter, vilket så vitt jag vet är en nytt för produkten. De har också startat ett chattforum på sin hemsida för att hjälpa sina användare att byta erfarenheter och script som kan automatisera arbetet.

Mest intressant är förstås hur försäljningen går och inte minst leveransen av dessa produkter efter alla problem i förra kvartalet. Man kan bara hoppas att man har fått ordning på detta nu, inte minst eftersom missnöjda kunder är den sämsta reklam man kan få. Tråkigt är att upptäcka att redan i Q1-rapporten 2007 talade VD om att man börjat få problem med att kunna leverera kablar m.m. och måste öka sin produktionskapacitet.

Med all sannolikhet kommer sista kvartalet att bli mycket bra, dels för de många licenser som ska förnyas och dels för att försäljningen "dopas" av allt det som inte kunde levereras i tredje kvartalet. Detta får vi veta först den 5 februari, de är ju inte så snabba med sina finansiella rapporter på MSAB för att vara ett så litet företag.

Missförstå mig inte! Mitt intresse för Q4 är inte kvartalskapitalistiskt som så många andras som följer MSAB. Det är för framtiden det är av mycket stor vikt att man lyckas leverera till kunderna och att kunderna verkligen fortfarande till nästan 100 % förnyar sina licenser. Mitt fortsatta intresse för MSAB är beroende av att man kan behålla "pyramidformen" på intäkterna- dvs att man säljer bra (och levererar...) men sedan får nya intäkter från nästan alla kunder varje år därefter.
 
'

2 kommentarer:

  1. Känns bra en dag som denna att äga dessa tre aktier speciellt när man har övervägande av Diamyd i sin portfölj.

    SvaraRadera
  2. obducat kommer aldrig att bli något så sälj i tid innan konken!

    SvaraRadera