fredag 20 november 2009

”Börsen är fullvärderad”

'
I analyserna om huruvida börsen kommer att stiga mer blir det tydligt hur kvartalskapitalistisk vår värld har blivit. I princip alla förståsigpåare utgår från de senaste kvartalsrapporterna och drar sedan slutsatsen att börsen kan stiga mer, kommer att ligga på denna nivå eller är övervärderad.

Jag är fullt medveten om att psykologin är viktig för börsens kortsiktiga utveckling. Detta kan ofta innebära att flera bra respektive dåliga rapporter under en tid kan påverka, men ännu mer påverkas Stockholm av NY-börsen och därmed diverse amerikansk statistik av i bästa fall varierande relevans för svenska företag.

Men när man snöar in på ”senaste tidens rapporter” förlorar man greppet om vad det är som ska bestämma aktiers och därmed börsens värde- företagets bedömda samlade framtida kassaflöden (diskonterat till nuvärde). Det är alltså inte senaste kvartalsrapporten som avgör en akties värde!

Det är inte heller det faktum att börsen gått upp mycket som avgör om börsen som helhet är över- eller undervärderad. Om den gått ned alldeles för mycket i förhållande till företagens bedömda framtida avkastning så måste den också gå upp igen. Försök hålla nere en badboll under vattnet så förstår du vad jag menar.

Man kan alltså alltid gissa hur marknadens psykologi kan påverka börsen den närmaste tiden, men detta är inte alls relevant för hur börsen kommer att utveckla sig på längre sikt. Börskrascher inträffar inte för att börsen har stigit kraftigt på kort tid, utan för att börsen har blivit övervärderad mot företagens verkliga värde, se IT-bubblan för ett relevant exempel.

Marknaden har inte alltid rätt, se bara på överreaktionerna nedåt förra året, men den har oftast rätt. De analytiker som sitter och gissar (!) vad börsen ska göra härnäst borde istället räkna på vad de indextunga företagens normala årsvinst är och att så fort marknaden insåg att världen inte skulle gå under p.g.a. finanskrisen så började den att handla upp aktierna mot normala nivåer mycket snabbare än konjunkturen kommer att hinna stiga på kort sikt. Sen kommer det plötsliga fall också, oftast helt utan förvarning, men att tro att börsen är övervärderad idag är fel, väldigt fel. Detta som sagt för att värdet inte ligger i dagens eller nästa års vinst, utan den lååååååååångsiktiga.

Den som missar det enkla faktum att marknaden oftast värderar rationellt, dvs efter företagens långsiktiga förmåga missar också det mesta av börsuppgångarna.

Läs mer
här.

(OMX Stockholm PI idag: 291)

'

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Vill bara säga att jag tycker din blogg är mycket intressant och jag följer den regelbundet.
  En ö av sundhet i kvartalsrapportkapitalismens kortsiktiga träsk. =)
  Bra jobbat.

  //R

  SvaraRadera