tisdag 24 november 2009

Det finns farliga placeringar och så finns det warrants...

'
Nej, jag är absolut ingen expert på derivat, men om man tycker att börsen ibland känns som ett casino så är det ingenting mot vad warrants och optioner kan göra med ens kapital.

Optioner (och warrants) är helt enkelt vadslagning- ett nollsummespel där någon t.ex. ger någon annan en rätt att köpa/sälja en underliggande tillgång, t.ex. en aktie, vid en framtida tidpunkt till ett förutbestämt pris, läs mer
här
.

Det finns förstås "seriösa" användningsområden för optioner och liknande instrument, man kan t.ex. försäkra sin portfölj med att köpa säljoptioner på index eller enskilda aktier som stiger i värde om (när...) ens aktier sjunker (genom att rätten att sälja t.ex. en Ericsson-aktie för 80 kr är vädelös när aktien står i 80 kr men mycket värd om den sjunker till 70 kr).

Naturligtvis är kostnaden är ofta ganska hög i förhållande till risken och i min erfarenhet är det bara väldigt, väldigt osannolika händelser som kan "försäkras" billigt. Jag hörde en gång på ett seminarium om optioner att de som generellt lyckas med optioner är de som satsar på att det inte kommer en förändring upp eller ned under en given tidsperiod. Detta för att folk generellt tror på förändring mer det förekommer statistiskt.

Vad har då vadslagning på en fundamentalanalysblogg att göra kan man undra... Jo, det finns enligt min erfarenhet vissa, sällsynta lägen då det kan vara vettigt att köpa en
warrant
. Jag har i vilket fall lyckats bra de få gånger jag har försökt.

Läget uppstår när en aktie som man av något skäl inte vill eller kan satsa så mycket pengar på har sjunkit väldigt långt under dess motiverade värde. Om man då köper en köpwarrant för en begränsad summa så har man stor potential med en liten insats. Samma sak kan göras med en säljwarrant om aktiens kurs har dragits upp alldeles för högt. Fördelen då är att man begränsar sin risk jämfört med om man hade blankat aktien (blankning medför obegränsad förlustrisk eftersom en aktie teoretiskt kan stiga hur högt som helst).

Förutsättningen är förstås att någon ställt ut warrants på den intressanta aktien, det är inte alltid fallet. Nackdelen är dock att man inte kan köpa warrants eller optioner i en kapitalförsäkring.

Som jag skrivit om tidigare köpte jag i vintras warrants för PA Resources när aktien låg på 10 kr och warranten såldes för 20 öre. När den skulle till att löpa ut förra veckan sålde jag den för 1,03 kr. Jag ville inte satsa några pengar att tala om eftersom jag med tiden har blivit mer skeptisk till "Pare" och vinsten är skattepliktig. Det blev ändå en fin vinst men jag kommer inte att köpa warrants annat än i dessa lägen i framtiden.

Dessvärre är det många som köper warrants och optioner på måfå för att få mer utdelning, precis som med de vansinniga "björnarna". Det är ett utmärkt sätt att bli fattig på, men det finns många roligare, champagne t.ex.
'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar