torsdag 29 oktober 2009

Countermine- man kan inte leva på hoppet allena

'
Förhoppningsbolag ska betonas på "bolag" inte på "förhoppning"! Den som tror att det räcker med att ett företag skulle kunna lyckas stort för att man ska investera i riskerar att bli ännu ett exempel på "a fool and his money are soon parted". Det räcker naturligtvis inte med potential, det måste finnas goda, objektiva skäl att tro att sannolikheten för att detta ska ske är tillräckligt stor i förhållande till aktiepriset för att man ska investera.

Jag har som bekant några bolag som jag tycker det är helt galet att investera i och har skrivit om tidigare, t.ex. SAS
. Ett annat är Countermine Technologies. Idag kom till sist besked om ännu en nyemission och nya förluster i verksamheten. Countermine känns som paradexemplet på förhoppningsbolag som man ska undvika. Det finns naturligtvis en liten chans att man ska lyckas, men ingenting som jag har läst om företaget de senaste åren har gjort att jag kunnat förstå det stora intresset för företaget.

Countermine är helt beroende av att vissa länder, nästan bara u-länder (hint, hint...) ska göra stora investeringar i minröjning. Detta sker förstås idag och kommer att ske i framtiden eftersom minor är ett stort problem. Men att som investerare satsa en massa pengar på att detta kommer att ske i stor omfattning och med just Countermines utrustning (mutor är ju inte precis ett okänt fenomen i u-länder...) innan Countermines aktieägares tålamod är slut är väldigt våghalsigt.

I min lista
över saker man vill se i förhoppningsbolag klarar sig Countermine mycket dåligt:

Bara 6,5 rätt (!) av 21 möjliga: det finns stora behov av produkten, man har vissa intäkter idag som dock INTE ökar därav halvt rätt för detta, man har enligt uppgift en bra produkt som slår konkurrenternas (dock omöjligt för en lekman att avgöra), det är höga barriers of entry, branschen är inte särskilt konjunkturkänslig, det finns storägare som är beredda att skjuta till pengar och vad jag vet har inte storägarna försökt påverka besluten i sitt eget privata intresse.

I övrigt flera riktiga varningsflaggor: ledningen äger inte särskilt mycket aktier, VD har t.ex. förutom optioner bara 300 000 aktier, dvs 100 000 kr. Det finns att döma av chattsidorna väldigt många småsparare med enormt mycket större innehav än han tydligen är intresserad av. Kassan är skral, nyemissioner görs "löpande", utvecklingen kräver mycket pengar, ledningen lovar eller håller tyst o.s.v.


Företaget, eller framförallt ledningen, prickar också in ett antal av de varningsflaggor jag har skrivit om tidigare att man absolut inte vill se i förhoppningsbolag (tomma löften tystnad, sena rapporter, "om bara..." o.s.v.).

Om man inte känner en oemotståndlig lust att investera i ett företag som sedan länge har gått och hoppats på det stora genombrottet som aldrig verkar komma och idag förlorar 1,50 kr för varje omsatt krona så bör man hålla sig borta från Countermine. Den som äger aktier borde ta förlusten och inte vänta tills den blir 100 %.


Aktiekurs idag: 24 öre.

'


3 kommentarer:

  1. Hej
    En annan aspekt av det du kallar för förhoppningsbolag;
    En ytterligare varningsflagg att hålla utkik efter (för att avgöra om bolaget är kass) är huruvida du hittar inlägg av småsparare på chattar som säger att aktiekursen kan vara "manipulerad". Det verkar som om många hellre anser att aktiekursen är manipulerad än att man accepterar att bolaget är kass och att ens placering är dålig. Ganska tydliga sekteristiska tendenser mao; man tror att det finns någon som styr kursen för att, av alla människor på jorden, just jävlas med en själv.
    Hls
    P

    SvaraRadera
  2. Hej P.

    Det stämmer precis. Utslag av "group think" (se tidigare inlägg) skulle jag tro.

    /LM

    SvaraRadera
  3. Minerad mark...
    I dessa orostider rekommenderas Largecaplistan!
    Undvik smålistorna

    SvaraRadera