fredag 26 februari 2010

Att sluta hoppas på snabba kurslyft


Som jag har skrivit i min presentation på bloggen blev det för mig väldigt uppenbart vid det stora raset hösten 1987 att det inte var en katastrof det som hände, utan en rea på aktier och helt plötsligt möjligt för mig att dubbla mina 64 Electrolux B-fria och ändå betala mindre än jag betalade förra gången (hade jag inte sålt dem 1993 hade de varit tio gånger så mycket värda idag plus alla utdelningar, en smärtsam men inte desto mindre lönsam lärdom idag...).

Att man intuitivt kan känna skillnaden mellan pris och värde är förstås inte samma sak som att man lyckas sluta hoppas på kursuppgångar trots att man vill köpa mer av aktien... Jag har de senaste åren kommit på mig själv massor av gånger att glädjas över snabba uppgångar trots att jag inte har haft den minsta vilja att sälja aktien så länge företaget går bra, utan snarare som sagt köpa mer. Man verkar ju haft rätt och sånt känns ju så bra, så bra...

Detta är och förblir ett fullständigt irrationellt beteende! Jag vill som jag skrivit flera gånger tidigare köpa mycket mer Diamyd. Då ska jag hoppas på två saker: 1) att företaget fortsätter att gå bra och 2) att aktien sjunker i pris. OK, de två sakerna går ju inte alltid hand i hand precis, men den ibland galna marknaden låter ändå just detta hända gång på gång, framförallt när framgångarna dröjer och det dumma kapitalet hoppar av.

Förr eller senare kommer marknaden att värdera aktierna korrekt eller ännu hellre långt högre än de borde värderas. Då ska man sälja. Ju längre det dröjer, desto mer kan man köpa om vi utgår från att man inte kan tillföra mer än begränsade summor till sin portfölj varje månad/kvartal.

För att ta ett par av de mest extrema exemplen de senaste året betänk följande: Om Boliden och Swedbank fortfarande hade legat kvar någonstans därnere runt 20 kr eller bara hade stigit måttligt idag p.g.a. fortsatt osäkerhet o.s.v. och man t.ex. hade haft 10 000 kr över per månad i ett år och köpt för 20 kr kunde man ha köpt 6 000 aktier. Om de några år sedan hade stigit till 150 kr hade man haft en vinst på 780 000 kr på 120 000 satsat... Idag tvingas man istället köpa på runt 70 resp. 90 kr istället. Nåt att fåfängt glädja sig över?

Båda mina största innehav (Boliden och Swedbank) har gått ned den senaste tiden. Det är INTE någonting dåligt! Även om jag har flera aktier jag idag hellre vill köpa är det bara bra för mig om de sjunker i pris så jag kanske såsmåningom kan köpa fler med god "margin of safety".

Man får tvinga sig att tänka rätt här. Dock får man också hjälp av att ens kapital växer och man lättare kan koppla bort svängningar. Följer man dessutom den gyllene regeln att aldrig köpa aktier för pengar man kommer att behöva de närmaste åren så ska det inte vara nåt problem att sluta blanda samman värde och pris och sitta och hoppas på snabba kurslyft.

Om en aktie sjunker för att företaget har fått problem är det naturligtvis en annan femma eftersom värdet då har sjunkit tillsamman med priset.


5 kommentarer:

  1. Hej,

    Du skriver att du hoppas, "1) att företaget fortsätter att gå bra och 2) att aktien sjunker i värde.". Vore det inte bättre om priset sjönk snarare än värdet? Om värdet sjunker så följer väl priset fundamentalt med ner också? Eller tolkade jag Veckans Buffet fel? Tyckte detta också upprepade sig på ett ställe till, "bara bra för mig om de sjunker i värde".

    Jag lade förresten ut lite grafer över Swedbanks utveckling för 2009 som kanske kan intressera dig. Fast du har kanske redan plottat dessa själv. Hoppas kunna sammanställa exakt vad som är realiserade och reserverade pengar för respektive kvartal vad det lider.

    Fortsätt skriva, tycker detta är en extremt läsvärd blogg. Lade också ut en länk från min sida, säg till om du misstycker.

    Hälsningar

    SvaraRadera
  2. Hej Nils.

    Jo, det var slarvit uttryckt. "sjunker i pris" är förstås det jag menar och ska ändra detta i texten.

    Nej, jag misstycker absolut inte.

    SvaraRadera
  3. Intressant och bra inlägg, jag försöker tänka som du men är lite splittrad. Buffett (och säkert många fler) säger att man inte ska se till makroekonomiska faktorer när man analyserar en aktie. Men jag kan inte låta bli att tänka var världen kommer att vara om 5, 10 eller 20 år fram i tiden, det finns gott om domedagsprofetior. Är evig tillväxt möjlig osv. Hur tänker du (eller inte tänker) kring det?

    SvaraRadera
  4. Hej Martin.

    Människan är otroligt irrationell och oftast mycket kortsiktig i sitt agerande. Samtidigt är hon oerhört anpassningsbar. Vi hänger ständigt upp oss på vad som nyligen hänt och vad som forskare säger snart kommer att hända. Samtidigt vet vi ytterst lite om hur världen är skapad och vad vår påverkan leder till på sikt.

    Säg att det stämmer att vi påverkar klimatet så att temperaturen stiger med X grader på Y år. Forkare har en tendens att producera det som inplicit är beställt genom de anslag de har erhållit. De kan t.ex. säga att om temperaturen stiger med X grader kommer Italien att bli till öken. OK, det kanske stämmer, men om det börjar torka nånstans så har vår art en utomordentlig förmåga att anpassa sig och till skillnad från tidigare i historien kan vi påverka utvecklingen, om inte annat med bevattning utan att vara begränsade av topografin (akvedukter).

    Fler människor ger fler idioter, men också fler genier och fler som arbetar för att få det bättre. Det finns inte en begränsad mängd mat, utan vi har exakt den mängd som produceras. Det finns förvisso en begränsad mängd land på Jorden, men nästan hela Jorden är obebodd, en del därav pga att marken inte lämpar sig för boende (Sibirien, någon...?), men den största delen p.g.a. att vi inte behöver den ännu.

    Bland det mest betydelsefulla för vår arts överlevnad är socialismens död för 20 år sedan. Visst finns det fortfarande några "pockets of resistance" men socialismens lockelse är för evigt förb. I och med att folk det och det kapitalistiska systemet arbetar vi hyfsat rationellt och blir allt mer välmående och kommer inte att vända tillbaka till mörkret.

    Vi blir allt fler, men ekoniomin växer på sikt snabbare än befolkningen, inte minst tack vare den tekniska utvecklingen. Datorer, Internet, vaccin o.s.v. hjälper till att ta oss till nya höjder, även om resan är väldigt skakig ibland. Gå gärna in på Sverigen officiella statistik och titta på reallöneutvecklingen de senaste 20 åren. Vi har blivit betydligt rikare på så kort tid och det finns ingen anledning att tro att det inte kommer att fortsätta.

    Vi som är förhållandevis unga idag kommer att få uppleva en otrolig utveckling de närmast 50 åren. Tänk att mobiltelfoner och Internet fortfarande var nyheter för de allra flesta för bara 10 år sen.

    Den geopolitiska kartan kommer dock att ritas om radikalt. BRIC-länderna kommer alltmer att vara tongivande, titta bara på hur mycket som rapporteras från Kina och Indien idag och hur de kinesiska börserna påverkar oss. Nästan halva jordens befolkning bor i Kina och Indien idag och det kommer snart att bli mycket märkbart. Inget ont i det, de arbetar ju mycket mer än oss och detta leder inte bara till konkurrens med oss, utan även att vi får del av det välstånd som detta arbete leder till.

    SvaraRadera
  5. För att investera så måste man nog tro att världen utvecklas positivt och att våra barnbarn kommer ha en bättre levnadsstandard än vi. Det är Buffett övertygad om och säger det gång på gång i intervjuer.
    Längre än så sträcker sig inte hans makroanalyser. Är man rädd för vad som kan hända i framtiden, så har man inte så många val vad gäller investeringar, man får börja samla reservburkar och bygga bunkrar..
    thats my 2 cents. =D
    Len

    SvaraRadera