fredag 12 februari 2010

Boliden 2009


Boliden kom som väntat med en mycket bra rapport nära mina förväntningar med en (för helåret) med 170 % ökad vinst. Väldigt glädjande att framförallt de högre metallpriserna ger fint utslag i resultaträkningen, men ännu viktigare på sikt är förstås ledningens kommentarer och bedömningar av framtiden.

Det ser myckt ljust ut tycker jag. Metallpriserna har höjts mest tack vare Kinas stora investeringar, medan övriga världen fortfarande har mycket lägre efterfrågan på både zink och koppar. Denna övriga världens efterfrågan menar Boliden nu är på väg att vända upp och tillsammans med den kraftigt utbyggda kapaciteten i Aitik och de nya, mycket goda prospekteringsrsultaten som kraftigt höjt reserverna (från 633 till 747 miljoner ton och nu 19 års kvarvarande drifttid) ger en kraftig förbättring av fundamenta.

Som vanligt är Bolidens rapport full med jämförelsestörande faktorer. Negativt i det korta perspektivet är förstås den låga halten i Aitik-gruvan (-30 %) och billigare dollar. Alla osäkerhetsfaktorer hos Boliden gör att analytikernas s.k. prognoser är rena gissningar på kvartalsbasis (se tidigare inlägg) . Jag menar, hur bedömer man vilken metallhalt en viss gruva har just nu? Hur stor effekt vissa lagerförändringar har? Därför är de helt meningslös läsning. Det är ganska talande hur mina mycket mer ungefärliga prognoser slår in jämfört med betalda analytikers förväntingar ned på minsta detaljnivå. Detaljnivåer som uppenbarligen ofta kräver rena gissningar.

Bolidens utdelning på 3 kr var också helt enligt mina förhoppningar. Det är lätt att inse hur bra den kommer att bli när konjunkturen förbättras förutsatt förstås fotrsatt god produktion och höga metallpriser, men detta talar absolut allting för idag.

13 kommentarer:

 1. Man kan undra om Boliden reagerar likt SCA ner kraftigt på rapporten för att återhämta sig fort kommande handelsdag !
  Delar dina åsikter


  Fabrikörn .

  SvaraRadera
 2. Läs rapporten ordentligt så förstår du anledningen till kursfallet - förekomsterna minskar i bef gruvor!

  SvaraRadera
 3. Bolidens kurs skall ner till åtminstone 50-lappen - därefter kan du reka aktien - lycka till!

  SvaraRadera
 4. "Hej Anonym 1"

  Det är du som borde läsa på lite mer, framförallt tidigare rapporter. Malmhalten varierar kraftigt över tiden, det är låååångt ifrån första gången som man har plötsligt mcyket lägre halter under ett kvartal. Gruvor är inga oljekällor som plötsligt börjar tappa i produktion för att aldrig komma igen!

  Om du läste lite mer ingående skulle du också hitta de goda nyheterna om prospekteringen där t.ex. Aitiks kända reserver har ökat med 18 % detta kvartal.

  Orealistiska förhoppningar om mycket goda nyheter gör att aktier som stigit mycket snabbt faller tillbaka även på bra rapporter.

  SvaraRadera
 5. Hej "Anonym 2"

  Varför ska den dit för att kunna rekas? Sett bara till dagens vinst på över 9 kr är dagens kurs p/e 10. Detta är mycket lågt på ett företag vars vinst steg med 166 % förra året och ingenting talar för att ökningen skulle avstanna: inte minst den fortsatt stabila efterfrågan på basmetaler och att Aitiks utbyggnad blir klar under Q1.

  SvaraRadera
 6. Hej Fabrikörn.

  På sikt är dess riktning stabilt uppåt så vad som händer på något års sikt tycker jag inte spelar nån roll. Vi som väntar på nåt gott väntar aldirg för länge. Jag köpte en stor post på 35 kr, sedan föll den vidare ända ned till 14,70. Det var lite irriterande, men jag tröstade mig med att köpa ett par hundra till på 17 kr och idag har jag en mycket fin "pappersvinst" i Boliden och mycket mer ska det bli, redan i vår med 3 kr utdelning. Mumma!

  SvaraRadera
 7. Boliden skall ner till under 25 kr sedan kan jag tänka mig att gå in!
  Kolla historiken/grafen...

  SvaraRadera
 8. 8% i nacken...ajajaj, så blir det om man stirrar sig blind på fundamenta.

  SvaraRadera
 9. På sikt kommer nog Boliden tjäna pengar som du säger, Lou. Men helt positiv med Aitik var det ju inte. Klipper in från Placera.nu:

  "På rapportkonferensen framkom det att Boliden räknar med att kopparhalten i malmen som bryts i Aitik-gruvan från och med 2011 fram till 2017 kommer att vara lägre gruvans snitthalt på 0,25 procent. Vid kapitalmarknadsdagen i höstas uppgav Boliden att kopparhalten vid Aitik-gruvan förväntades att ligga över gruvans snitthalt fram till år 2012 för att sedan sjunka och ligga under 0,27 procent fram till 2017-2018."

  Det är alltså inte enbart tillfälliga variationer som du säger, utan ända till 2017, vilket onekligen är på lång sikt i min värld. Lägre halter betyder lägre marginaler eftersom man måste bryta mer berg för att få upp samma mängd koppar. Hur mycket detta påverkar marginalen/vinsten vågar jag dock inte spekulera i, men nog är det negativt att halten på lång sikt är lägre än vad man trott innan?

  Hur mycket tror du detta kan tänkas påverka framtida vinster? Om vi tar siffrorna ovan och antar att de stämmer så har halten sjunkit med ca 7,4% jämfört med vad man trott, dvs man måste bryta, anrika, transportera så mycket mer för att kunna sälja samma mängd koppar. Nog måste väl det få betydelse på framtida vinster?

  SvaraRadera
 10. Hej Jonas.

  Tack för ditt påpekande, jag borde absolut ha tagit med detta i mitt inlägg.

  Min analys av Boliden är inte precis efterom det är så många faktorer som spelar och och flera av dessa, som t.ex. malmhalten åker upp och ned mellan kvartalen och prognoserna. Dock har det du skriver absolut påverkan på framtida vinster. Jag är bara lite luttrad efter ett antal år med Boliden där halterna i alla gruvor har åkt upp och ned.

  Jag tror dock att produktionsökningen på 50 % i Aitik och de kraftigt ökade totala reserverna tillsammans med de förmodligen fortsatt höga (troligen ännu högre på sikt) metallpriserna kommer att göra underverk på sista raden för Boliden under kommande år.

  Sen finns det ju risker med råvarubolag, men gruvbolag med god diversifiering som Boliden är mindre farliga än t.ex. medelstora oljebolag som så ofta borrar torrt o.s.v.

  SvaraRadera
 11. Hej "Anonym (14/2 kl. 15:21)

  Tack för ditt inlägg, det visar precis hur trångsynt många människor tänker. Jag har köpt Boliden under flera år och har idag ett genomsnittligt anskaffningspris på runt 35 kr så jag har med andra ord 200-300 % vinst i dagsläget och inte några "8 % i nacken".

  "så blir det om man stirrar sig blind på fundamenta" Den var bra! Ungefär som att säga "Anledningen till att du blev påkörd är att du stirrar dig blind på trafiken".

  SvaraRadera
 12. Vill tacka för en mycket bra blogg och delar dina åsikter till fullo.Har bara investerat i aktier ett par år,så det är mycket värdefullt att ta del av dina erfarenheter.Boliden och SSAB är mina största innehav."Tålamod är fiskarens bäste vän" är mina ledord.
  Mvh Jonas

  SvaraRadera
 13. Hej Jonas.

  Kul att du tycker om bloggen.

  Du kommer inte att ångra de köpen på några års sikt tror jag. Förmodligen tvärtom.

  SvaraRadera