torsdag 25 februari 2010

Veckans Buffett


Veckans Buffett-citat är det som förmodligen allra bäst formulerar hans filosofi. Det går knappast att förbättra, utan uttrycker perfekt, kort och koncist exakt vad värdebaserad investeringsfilosofi står för. Det kan direkt överföras på vilken transaktion som helst, där pengar eller annat byts mot någonting.

Price is what you pay, value is what you get.

2 kommentarer:

 1. Om du inte läst detta blogginlägg så rekomenderas det varmt. Jag kan inte gå igod för alla påståenden, men bloggen som sådan är trovärdig.

  http://pragcap.com/the-many-myths-of-warren-buffett

  SvaraRadera
 2. Tack för länken. Det är alltid intressant att ta del av alla infallsvinklar, men jag har lite svårt för att förstå vad författaren vill säga.

  Att WB framförallt pga den enorma storleken på företagets kapital har sedan länge börjat med olika "hedge bets" och liknande är ju ingen nyhet.

  Att köpa företag som fått tillfälliga problem, men fortfarande har stort inneboende värde är ju inte att frångå "value investment"-principerna.

  Att man byter ut ledningen på ett uppköpt företag är knappast oetiskt beteende.

  Ingen som läst på om WB kan tro att allt han och hans företag någonsin gjort är att köpa undervärderade aktier. Det är dock den metoden som ligger till grund för hans förmögenhet och det han håller sig till än idag.

  Att ha tagit betalt som en procentsats på den tiden han drev sina fonder är inte att bete sig som vissa totalt oetiskt lagda hedgefondförvaltare.

  Att han idag använder den enorma kassan även till att t.ex. att långa ut pengar mot hög ränta till företag och ta optioner som delbetalning gör ju inte att han har frångått sina principer för att välja aktier.

  (Länken till sidan fungerar inte just nu men man kan nå den via Google och sen klicka på "cached".)

  SvaraRadera