måndag 8 februari 2010

PPM-förändring


Man ska ju inte köpa och sälja mer än när det är väldigt billigt eller har blivit väldigt dyrt. Vad gäller sina PPM-fonder måste man förstås tänka efter ännu en gång eftersom det är svårt att veta vad som är dyrt/billigt och denna sparform är ju enormt långsiktig för de allra flesta.

Nåväl, man ska ju heller inte överdriva åt det andra hållet och sitta kvar in absurdum i sina fonder. Efter moget övervägande har jag beslutat att lämna Ryssland helt och hållet. Jag "sålde" förra veckan mina Nordea Rysslandsfond som var ung. en sjättedel av min PPM-portfölj och ersatte den med Black Rock World Mining som är helt exponerade mot mineraler och gruvaktier, något som jag som bekant tror väldigt mycket på.

Anledningarna till att jag vill lämna Ryssland är två: Ryssland har som bekant gått väldigt snabbt uppåt det senaste året och Nordea Rysslandsfonden är inget undantag med +146 %.Moskvabörsen har historiskt gått väldigt fort upp och sedan fallit som en fura när det blivit problem, vilket det ju ofta är i Ryssland. Nordea Rysslandsfond börjar som syns på bilden ovan att redan komma upp i sin gamla, höga värdering. Det andra skälet är att Ryssland helt enkelt inte är att lita på. Det är en diktatur, tro ingenting annat, där staten har för vana att göra precis som de vill. Det finns alltså en ytterligare osäkerhetsfaktor som är omöjlig att prissätta.

Jag tycker dessutom att Ryssland är det minst intressanta av BRIC-länderna. De har inte alls samma företagskultur som de andra, en försupen befolkning och dagens Ryssland ger en inte direkt en känsla av entreprenörskap och framtidstro.

På sikt kan jag nog också komma att ta in olja i mitt PPM-sparande. Jag ska leta efter någon fond där prisutvecklingen för olja avspeglas fullt ut. Oljan kanske inte tar slut inom de närmaste 25 åren, men den sista litern lär de ta ganska bra betalt för...

6 kommentarer:

 1. har gått i samma tankar själv angpende mina ppm ryssar. Får se om jag följer efter

  Markus

  SvaraRadera
 2. Hittade nyligen till den här bloggen, mycket intressant läsning!

  Vilken av BRIC länderna har du störst andel i?

  Har en liknande PPM-portfölj (ligger dock kvar i Ryssland) och har 25% i varje

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym.

  Jag har ung. en tredjedel i Kina och en tredjedel i Indien och resten i Brasilien och den nya fonden, ung. lika stora delar.

  SvaraRadera
 4. I dessa instabila tider är www.twoship.se råd att följa, kolla in på deras hemsida!
  räntor och obligationer...
  Lägg ut din kommande graf för jmf...

  SvaraRadera
 5. instämmer med föregående - marknaden står inför en större rekyl så räntepapper är mitt förslag!
  lycka till!

  SvaraRadera