tisdag 9 februari 2010

Rapporter in...


Swedbank kom med en ganska bra rapport eftersom kreditförlusterna minskade, räntenettot minskade något, vilket dock kompenserades av att provisionerna kom in högre än tidigare.

Det viktigaste för bankens framtid är dock att VD Michael Wolf nu på ett helt annat sätt än tidigare visade optimisk om att man nu började se slutet på eländet och troligen kommer att gå med vinst detta år, vilket f.ö. är min ödmjuka uppfattning också.

Att man som VD vågar säga rent ut att man nu har tagit den allra största delen av kreditförlusterna tyder på att det har vänt. Mitt intryck är förstås också att man har sett till att ta reservationerna, kanske med lite råge, under 2009, vilket alla ju visste i förväg skulle bli ett riktigt dåligt år. Det är med all sannolikhet nu öppet för ett mycket bättre 2010 och år 2009 kommer att bli "annus horribilis" som sticker ut så mycket att det nästan inte kommer att räknas in i jämförelser mellan åren i framtiden.

Med dessa utsikter tror jag att jag kommer att öka mitt redan mycket stora innehav av Swedbank i portföljen under 2010. Dock är detta som sagt redan ett stort innehav och Diamyd, H&M och Nokia står förmodligen före i kön. Vi får se.
-------------

Även SAS rapporderade idag och vem blev förvånad, inte jag i alla fall som skrivit om detta hemska företag många gånger tidigare. Förra rapportens "vinst" var precis som jag trodde en bokföringsmanöver och man har ingen som helst anledning att tro annat än att företaget nu är på väg käpprätt mot en konkurs. Konkursen vore förmodigen redan ett faktum om SAS inte hade statliga ägare som villigt skjuter till av våra skattemedel för att slippa en konkurs.

Det är mina pengar ni slösar bort!!! Betala hellre Lufthansa för att ta över det gamla skatboet, de kan säkert ha nytta av flyglinjerna m.m. och lägga ned allt annat.

7 kommentarer:

 1. Hej,

  Tittade på din Swedbank-värdering i inlägget från 22/1 och jag får med samma metodologi fram riktkursen 120kr baserat på gårdagens rapport. 2009 års resultat rensat för kreditförluster är 16.6mdr. Men från detta bör man i min mening dra skatt för att få en nettovinst att räkna p/e på. Dra 25% så har du kvar 12.5mdr vinst, vilket blir drygt 10kr/aktie. Med p/e 12 blir detta drygt 120kr. Swed är med andra ord fortfarande lågt värderad och uppsidan är närmare 100% så fort man når normala vinstnivåer, och givet en viss tillväxt kan det ju dra upp ännu högre. Men jag skulle ändå sätta en målkurs på 120kr istället för 170kr. Eller resonerar jag fel? Vill gärna veta din åsikt!

  SvaraRadera
 2. och hur ställer du dig till att skitbolaget swedbank är statligt garanterat om du nu klagar på sas?

  hur ser du på riskerna i baltikum?

  du fokuserar på bolaget väldigt mycket men glömmer nästan alltid makro-faktorerna.

  tack för bra läsning.

  SvaraRadera
 3. Vad tror du om Tricorona, makrofaktorer? Bolaget har lågt PE-tal och hög direktavkastning.

  SvaraRadera
 4. Hej Graham och tack för ditt inlägg!

  Nej du tänker rätt. När jag nu läser om detta ser jag att jag bortsåg från skatteavdraget som ju dyker upp när man vänder till vinst. Detta kompenseras dock till stor del tror jag av att vid en som jag skrev "normal konjunktur" har banken en bättre intjänandeförmåga allt annat lika. Lite kul dock att jag tippade 17 miljarder och det rätta blev 16,9 i rapporten igår.

  Jag skulle säga att typ 120 kr idag om kreditförlusterna "försvann" alt. man sade att de med säkerhet snart är borta, men klart högre när man en dag får högre vinst. Hursomhelst som du skriver typ 100 % uppsida.

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym.

  Swedbank skyddas inte, det är det finansiella systemet som skyddas till varje pris (se bara på vad som hände när man inte räddade Lehmann, hade dessutom Merrild Lynch fallit dagen därpå hade vi gått under mer eller midre. OM Swedbank skulle gå omkull räddas systemet av att staten tar över banken och vi som äger den blir mer eller mindre utraderade, precis som i GB och USA idag.

  Jag tycker dock inte att jag har missat makro, se t.ex. detta inlägg: http://fundamentalanalys.blogspot.com/2009/12/swedbank-infor-2010.html

  Det är dock mycket svårt att bedöma makro eftersom det är så mycket okänt, men man får säkert en bra uppfattning av statistiken för hur många låntagare som ligger efter ett visst antal dagar.

  SvaraRadera
 6. Vad säger du om att swedbanks goodwill är så hög, läste en artikel idag om hur Swedbank inte har följt redovisningsregler rätt. länken är http://www.e24.se/business/bank-och-finans/swedbanks-overvardering-riskerar-sveriges-anseende_1879525.e24
  Lennart

  SvaraRadera
 7. Hej.

  Jag är inte fena på bokföring, men vad jag förstår finns det i dessa frågor ett ganska stort godtycke. Det är väl också rimligt att det är så- det är ju inte så enkelt att värdera en del av en verksmhet.

  Man får ju inte glömma att Swedbank är den största banken i regionen och därmed förmodligen kommer att tjäna en hel del när kreditproblemen är ur världen och bättre tider kommer.

  Dock finns det förstås också politik i Swedbanks uppfattning- att skriva av ytterligare miljarder är ju inte så kul för ens kapitalisering o.s.v.

  SvaraRadera