onsdag 3 februari 2010

Diamyd sjunker äntligen


Det har varit mycket roligt att följa Diamyd-kursen de senaste dagarna när det korta (och därmed dumma) kapitalet har fått kalla fötter och sålt sina innehav.

Det finns två sorters nedgångar i aktiers pris. De bra och de dåliga. De bara nedgångarna är de som inte är orsakade av någon försämring i företagets utsikter, utan annat, t.ex. en negativ analys, frånvaron från nyheter etc., och de dåliga är förstås de som är förorsakade av verkliga och bestående problem i företaget. 

Om aktiens pris sjunker trots att den borde stiga är det goda nyheter för alla som inte är tvungna att sälja aktien av andra skäl eller absolut inte har råd att köpa fler. Eller som Buffett uttryckte det:

If you are at a time in your life when you are mostly buying stocks it makes no sense at all to hope for higher prices.

Jag har inga planer att sälja mina Diamyd de närmaste åren om inte företaget börjar gå dåligt. Jag har dessutom för få aktier idag mot vad jag skulle vilja ha. Ergo: ju billigare aktien är desto bättre för mig.

Diamyd är ett företag som har en bit kvar att gå innan det får stora intäkter och därmed vinster, men absolut allting ser mycket bra ut idag. Man kan bara hoppas att aktien sjunker mycket mer.  Här är en bra medlemsanalys från igår på Redeye som föredömligt ser till the big picture och inte en massa vilda antaganden och procent av framtida marknad o.s.v. som vi inte har en aning om idag.

7 kommentarer:

 1. Hur långt släpper du ner Diamyd innan du gör ditt första köp? Eller har du redan börjat köpa igen??

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Fin bild av en utopi... Tyvärr styrs nog mycket kursrörelser av information som bara ett fåtal har tillgång till. Speciellt i mindre företag.

  Tack för rolig läsning.

  /JH

  SvaraRadera
 3. Halloj,

  tackar som vanligt för att du skriver!

  Undrar också över dina planer runt SSAB? jag har en del som jag planerar flytta till KF. Eftersom man måste sälja och köpa tillbaka så funderar om jag ska göra det nu eller efter rapporten

  Hls
  Herta

  SvaraRadera
 4. Hej Gustaf.

  Jag har ingen brådska, det är alltid bäst i min erfarenhet att skynda mycket långsamt i såna lägen. Om (!) folk börjar lessna på nyheter som inte kommer när de vill så kan vilken aktie som helst sjunka till riktigt trevliga nivåer.

  SvaraRadera
 5. Hej JH.

  Om du har följt Diamyd de senaste åren så borde du veta att det är en utpräglat spekulationsdriven aktie som man kunde köpa för mindre än 50 kr (före split dvs ännu lägre om man utgår från dagens aktie) för inte så länge sedan.

  Detta trots att i princip allting såg mycket bra ut redan då för företaget. Den enorma nedgången för ett par år sedan hade ingenting med insiderinformation att göra, utan berodde på att allting tog sådan tid och att ett apotek hade slarvat med prover, dvs ingenting som påverkar företagets långsiktiga intjäningsförmåga.

  SvaraRadera
 6. Hej igen Herta.

  SSAB är ett utpräglat långsiktigt innehav för mig. Om man börjar vända till vinst så kommer aktien att stiga men det är väldigt svårt att veta nåt om tycker jag. Boliden är svårt att analysera mer precist men SSAB är ännu svårare eftersom man inte har råvarupriserna att utgå ifrån på samma sätt.

  Jag skulle flytta över dem snarast, KF är ju alltid bättre och det är ju surt om man dröjer och måste betala skatt för uppgången, något som ju är dyrare än att "förlora" förlustavdraget om man säljer efter nedgång. Men det spelar ju en viss roll om man har en stor pappersförlust att dra nytta av också eller om man ligger på plus när man flyttar över. Flytta är hursomhelst mitt råd.

  SvaraRadera
 7. Tack snälla för svar! Har enbart handlat med aktier i ca 2 månader och det är så himla svårt att veta vilka bolag man ska satsa mest i och i rätt tid - så dina åsikter är guld värda!

  Hls
  Herta

  SvaraRadera