torsdag 11 februari 2010

Veckans Buffett


Veckans Buffett blir ett relativt nytt citat som i vanlig ordning är huvudet på spiken:

You’re neither right nor wrong because other people agree with you. You’re right because your facts are right and your reasoning is right—and that’s the only thing that makes you right. And if your facts and reasoning are right, you don’t have to worry about anybody else."

Någon kanske invänder att det inte spelar någon roll om man har rätt eller fel, utan bara om man tjänar pengar. Problemet med det resonemanget är förstås att man inte kommer att kunna tjäna pengar på sikt utan att ha rätt, dvs resonera korrekt och fatta sina beslut utifrån dessa slutsatser, inte utifrån vad andra tycker. Oftast är det ju dessutom två helt olika saker.

En analogi kan göras med sportspel. Ett mycket vanligt fel på det området är att tro att man gjorde rätt som spelade för att ens spel gick in och fel om ens spel inte gick in. Ingenting kan vara mer fel. Ett spel skall spelast om oddsen för att det går in enligt ens (korrekta) bedömning är bättre än sannolikheten säger att de ska vara. Det spelar ingen roll om det sedan går in eller inte, det som spelar roll är att man har en edge och utnyttjar den. Pengarna vandrar sedan till en på sikt.

Ju mer t.ex. Diamyd faller desto mer köpvärd blir den, inte tvärtom! De som hoppar av Diamyd idag är losers och losers blir som bekant inte rika. Eller för att även citera Gordon Gekko:

They're sheep and sheep get slaughtered!

5 kommentarer:

 1. Vid vilken kurs kommer du börja köpa fler diamydaktier?

  SvaraRadera
 2. true true. Vanligt i poker att spelare tror de spelat rätt för att dom vann handen, eller spelat fel för att de förlorat handen. Det finns lägen där det är rätt att stoppa in pengarna med bara 30% chans att vinna, om man betalar mindre än 30% av potten totalt, men många ser istället på antalet gånger man vinner som avgörande. Tror dock inte att Buffett spelar så mycket poker, men däremot bridge. En fråga, har du funderat på att köpa lite berkshire aktier någon gång?

  SvaraRadera
 3. Hej "Anonym 1"

  Visst kan det klia i fingrarna och ännu mer om den sjunker 10-20 % ytterligare, men jag ska försöka hålla ut så länge jag tror den kan falla mer. Man vet ju aldrig med aktier och närsomhelst kan det ju komma en god nyhet, inte minst eftersom ledningen har en viss tendens att tala upp aktien. Som jag har skrivit många gånger tror jag att Diamyd är en mycket typisk spekulationsaktie (liksom många andra förhoppningsbolag men också stabila företag som t.ex. Boliden). När den inte stiger längre så hoppar det korta och därmed dumma kapitalet av mycket snabbt.

  Jag tror dock inte att den kommer i närheten av de låga nivåer den var på förra året som väl med dagens aktie skulle innebära runt 20 kr. Ned mot 70-80 borde inte vara något problem om man ser till andra liknande bolag, men det förutsätter som sagt att det drar ut på tiden med avtal och annat. Vem vet?

  SvaraRadera
 4. Hej "Anonym 2".

  Ja, jag tänker köpa B-aktien såsmåningom när den står förhållandevis lågt. Dock är det framförallt av emotionella skäl- ett jättebra företag, men det finns många andra företag jag vill köpa även andra som är nya för mig, ffa H&M och Nokia.

  SvaraRadera
 5. kul du jämför de med odds o poker och sedan total-sågar traders..

  SvaraRadera