fredag 5 februari 2010

Stora rapportveckan


Nästa vecka är det den stora rapportveckan. Även för de företag som jag är intresserad av. Swedbank på tisdag, SSAB på onsdag, Boliden och Obducat på fredag. Eftersom jag ännu inte har investerat i en kristallkula vet jag inte om rapporterna kommer att överraska positivt eller negativt eller om aktierna kommer att stiga eller falla så det är som alltid meningslöst att spekulera i detta.

Flera saker ska dock bli intressanta att följa: hur mycket kommer Swedbank att reservera och vilka indikationer kommer de att ge vad gäller kommande kreditförluster? Vad blev SSAB:s och Bolidens resultat på helåret, där man kan anta att Bolidens som alltid kommer att diffa rejält mot vad analytikerna trodde. Vad gäller Obducat är det förstås mycket viktigt att veta om deras kassa håller på att sina igen och vilka affärer de har gjort och vilka de hoppas kunna göra etc.

Boliden sjunker som alltid när koppar- och zinkpriset sjunker. Det är den idioti som vi kallar marknaden. Kortsiktiga variationer upp och ned har ingen nämnvärd betydelse för Bolidens resultat och därmed värde (framförallt vad gäller kopparpriset som till 70 % är säkrat). När det blir osäkert ute i finansvärlden sjunker råvarupriserna pga att många köper upp dollar vilket får dubbel effekt- man säljer råvarucertifikat, vilken sänker priset och man köper dollar, vilket höjer dollarkursen och därmed i sin tur sänker råvaror som är handlade i dollar.

På sikt är trenden uppåt för råvaror, liksom för de produkter SSAB säljer. En stor del av världen befinner sig på en mycket låg nivå och vill upp och detta kommer att kräva ofattbara mängder koppar (se Bolidens film om koppar här), zink och specialstål. Varken kineser eller indier vill att deras skapelser, oavsett om det är skyskrapor eller bilar ska rosta, vilket gör zink till den säkraste investering jag kan komma på.

Här är fyra intressanta filmer om Boliden:

Elements of life 

Aitik-utbyggnaden (1)

"Framtidens Aitik"

Om Boliden

1 kommentar:

  1. Tjena!

    Tänkte bara höra med dig vad du tyckte om Swedbanks rapport idag?
    ( Superbra blogg förresten )

    SvaraRadera