onsdag 10 februari 2010

SSAB


Ibland är det svårt att hinna med att blogga eftersom jobbet sätter pinnar i hjulet. Fast som Ronald Reagan sa en gång: Hard work never killed anyone, but why take the chance?

SSAB:s rapport idag fick mig att tänka på en spindel som när han vävt klart sitt när och sitter och väntar på att flugorna ska flyga förbi och ge honom mat.

SSAB väntar på bättre konjunktur likt spindeln på sin fluga. När den kommer så kommer SSAB att tjäna minst 8-9 miljarder igen.

Den som inte förstår detta kommer inte att tjäna pengar på detta fantastiska företag. SSAB:s aktie kommer att handlas långt över 200 kr så snart det blir uppenbart att vinsten är på väg. Detta kommer förmodligen att ske detta år.

Sluta fundera över marknadsandelar, ställ dig bara frågan: Kommer framtiden att byggas med stål?

(Pris för B-aktien idag: 105 kr)
12 kommentarer:

 1. Om jag förstått det hela rätt så är väl SSABs största laster de investeringar som gjorts i Nordamerika? En affärs som idagsläget var en dålig affär, men som måste betyda en kapacitetökning när väl konjukturen vänt?

  Sen har det ju pratats lite om investeringar i Asien, är detta något du/någon är insatt i och kan dela med sig av?

  SvaraRadera
 2. Tack för en jättebra blogg, jag är en trogen läsare och funderar på att gå in i SSAB. Det skulle vara intressant att höra hur du resonerar runt SSABs framtid, den ser ljus ut, det håller jag med om. Men har du lust att utveckla varför du tror på en dubbling av kursen under 2010?

  SvaraRadera
 3. SSAB är ett basbolag i portföljen - stål är grunden till det mesta!
  så Köp!

  SvaraRadera
 4. Hej MalmöMicke.

  Nej, jag har inte hört nåt om Asien för SSAB, ska kolla upp det. Kanske bara rykten dock.

  Jag har inte fått uppfattningen att deras amerikaäventyr har varit misslyckat, de fick ju t.ex. bra betalt för en del av det företaget och ökad omsättning. Dock är det förstås svårt med nya investeringar om det kommer en plötslig lågkonjunktur.

  Specialstål är mycket användbart och eftertraktat så jag tror att vinsten återvänder till de gamla nivåerna och frömodligen mycket mer när tiderna blir bättre. SSAB är dock ett ganska litet innehav för mig med oftast runt 10 % så det är ju inte mitt huvudfokus. Det är Boliden, Swedbank och sökandet efter nya fynd.

  SvaraRadera
 5. Hej Martin.

  Egentligen brukar jag vara väldigt försiktig med gissningar om kurser eftersom det är så svårt att få rätt på kort sikt. Vad jag menar är att kursen idag är ganksa normal för ett sencykliskt företag som står och väger runt nollresultatet men har en tydligt positiv trend. Jag TROR att när man pånytt får en stabil vinsttrend så kommer SSAB att värderas upp rejält eftersom det står mycket väl rustat för den högkonjunktur som kommer en dag. Uppgången blir då som med alla andra företag den dag som marknaden övertygas om att detta kommer att ske, inte den dag det verkligen sker, vilket gör att uppgången mycket väl kan komma detta år. Vi får se!

  SvaraRadera
 6. enda bolaget i portföljen som är värt investering!

  SvaraRadera
 7. Hej

  Tack för en mycket bra blogg. Sitter själv med flertalet av dina köp rek innan jag träffade på denna sida. Vad tror du om SSAB i förrhållande till dagens chockhöjning av priset på järnmalm. Hade fram till idag tänkt tanka lite mer SSAB, nu tveksam.

  SvaraRadera
 8. Hej Ambus och tack för det!

  SSAB har ju generellt lyckats mycket bra med att föra vidare prishöjningar till kunderna och det är väl också ganska naturligt, det är ju kända och verifierbara kostnadsökningar. Vissa har t.o.m. menat att de tjänar pengar på malmprishöjningar, men jag vet inte om detta verkligen stämmer. Iofs vore det väl också lite logiskt, man försöker ju förstås höja utpriserna så mycket som möjligt och de har säkerligen bättre kontrakt än marknaden.

  SvaraRadera
 9. Hej,

  det var ju ett tag sen du skrev om SSAB, och under tiden har kursen och bolaget gått knackigt. Tror du fortfarande på bolaget, och ser du det fortfarande som undervärderat?

  Tack!
  Hugo

  SvaraRadera
 10. Köpte SSAB igår på 86 SEK. Jag tror värderingen kommer öka nästa år. Köpte inte nyligen Investor/Lundbergs mer av SSAB-aktien nyligen?

  "Ståltillverkaren SSAB redovisar en vinst före skatt på 151 miljoner kronor för tredje kvartalet 2010. Det kan jämföras med förlusten på 1 098 miljoner kronor motsvarande period 2009."

  Vad tror ni, är vi på rätt väg?

  SvaraRadera
 11. HAHAHA. Kul att läsa kommentarer som är drygt fem år gamla.

  SvaraRadera